Tgrt Haber
07 Eylül 2021 15:57

TMO'dan sezonun en pahalı ihalesi: Arpa ithalatı için 73,5 milyon dolar

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bugünkü arpa ihalesinde en yüksek rakama ulaşıldı. 245 bin ton arpa ithalat ihalesinde fiyat ton başına ortalama 300,65 dolar oldu.

TMO'dan sezonun en pahalı ihalesi: Arpa ithalatı için 73,5 milyon dolar
arpa,,TMO,,ihale,,ithalat,

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 20 Ağustos’ta yaptığı ihalede ton başına ortalama 285 dolara ithal arpa alması tartışmalara neden olmuş, kurum 3 Ağustos’ta yapılan ihalede 279 dolarlık teklifleri ‘fiyat yüksek’ diyerek iptal etmişti.

TMO’nun bugün yapılan 245 bin ton arpa ithalat ihalesinde ise fiyat ton başına ortalama 300,65 dolara çıktı. Böylelikle TMO’nun bu hasat sezonunda arpa ithalatı için yaptığı beşinci ihalede en yüksek fiyata ulaşıldı.

YENİ GELİŞMELER GÖZ ÖNÜNE ALINIYOR

TMO geçtiğimiz aylarda ihaleler ile ilgili yaptığı açıklamasında tüm dünyada yaşanan kuraklığın Türkiye’yi de etkilediğini belirtmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

“TMO’nun stoklarını takviye etmek amacıyla düzenlediği ihalelerde verilen fiyatlara da yansımaktadır. Bazı ihalelerimizde alınan fiyatların o tarihteki cari piyasa fiyatına göre kabul edilebilir seviyenin üzerinde olması halinde dünyada hububat hasadının ortasında olunması ve önceki ihalelerde uygun fiyatlarla yapılan bağlantı taahhütlerinin tedarik süreci de dikkate alınarak ihale kısmen veya tamamen iptal edilebilmektedir. TMO, stoklarının düzenli olarak takviyesine devam etmek üzere gerektiğinde yeni ihaleler düzenlemekte, tedarik sürecini yeni gelişmeleri de dikkate alarak yönetmekte ve iç satış programlarını aksatmadan yürütmektedir. Özellikle hayvan yetiştiricilerimiz uygun fiyatlarla yapılan arpa satışlarından büyük memnuniyet duyduklarını sıklıkla ifade etmektedirler.”

“SPEKÜLATİF HABERLERE İTİBAR ETMEYİN”

“Bazı kesimlerce TMO ihalelerinin onay ve temin süreçleri yanlış yorumlanarak piyasaya ürün arzının azalacağı, TMO’nun satışlarına devam edip edemeyeceğinin belirsiz olduğu gibi gerçek dışı görüş ve yorumlar yapılarak piyasada spekülasyon oluşturulmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır” ifadelerini kullanılan açıklamanın devamında şunlar yer aldı:

“TMO olarak bir kez daha altını çizmek isteriz ki, içinde bulunduğumuz olağandışı piyasa koşullarında piyasa istikrarını sağlamak üzere Kuruluşumuzun her türlü imkan ve yetkisi mevcuttur. Stoklarımızın takviye edilerek piyasaya ürün arzımızın yeni hasada kadar kesintisiz devam etmesi için gerekli planlama yapılmış olup ayrıca tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızla işbirliği içinde ihtiyaç duyulması halinde her türlü tedbir alınacaktır. TMO tarafından iç ve dış piyasalar dikkatle ve güncel olarak takip edilmektedir. Bu sebeple Hububat piyasaları hakkında farklı amaç ve mülahazalarla çıkarılan spekülatif haberlere itibar edilmemesini önemle rica ederiz.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...