Tgrt Haber
04 Kasım 2021 08:12

Yeni düzenleme: Vergi kaçırana pişmanlık hakkı

Vergi kaçakçılığı, İnsan Hakları Eylem Planı ile zincirleme suç kapsamına alınacak. Yapılan düzenlemeyle etkin pişmanlık hükümlerinin vergi suçlarında da uygulanması öngörülüyor. Vergi kaçakçılığı suçu işleyenler etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanırsa, verilen hapis cezaları yarı oranında indirilecek.

Yeni düzenleme: Vergi kaçırana pişmanlık hakkı
vergi,,ekonomi,,etkin pişmanlık,

İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında mart ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı vergi kaçakçılığı suçları ile ilgili düzenleme için yeniden düğmeye basıldı. Bu konuda uzun süredir çalışma yürüten AK Parti’nin hukukçu milletvekilleri Meclis’in temmuzda tatile girmesi nedeniyle taslak çalışmalarını durdurmuştu. Edinilen bilgilere göre başta enerji ve akaryakıt sektörü olmak üzere iş dünyasının kanunlaşmasını beklediği düzenlemeyi AK Parti yeniden gündemine aldı. Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde yer alan vergi kaçakçılığı suçlarına verilen cezalar yapılacak olan çalışmayla yeniden belirlenecek.

VERGİ KAÇAKÇILIĞI ZİNCİRLEME SUÇ SAYILACAK

Vergi kaçakçılığı suçlarının zincirleme suç kapsamına alınması hazırlanan taslakta öngörülürken etkin pişmanlık hükümlerinin vergi suçlarında da uygulanması öngörülüyor. Vergi kaçakçılığı suçu işleyenler etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanırsa, suçtan kaynaklı vergi borcunun tamamını öderse, verilen hapis cezaları yarı oranında indirilecek.

Yeni düzenleme: Vergi kaçırana pişmanlık hakkı

Vergi kanunları kapsamında tutulması gereken defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, vergi matrahının azalmasına sebep olacak şekilde defterleri tahrif eden, gizleyen, yanıltıcı belge düzenleyenlerin cezalandırılabilmesi için bilerek işlenmesi ve bu suçlarla ilgili olarak hazinenin zarara uğrayacak şekilde vergi kaybına yol açılmış olması gerekecek. Ayrıca sahte fatura gibi vergi kaçakçılığı suçları için her takvim yılı için ayrı ceza değil, zincirleme suç kapsamında tek ceza uygulanacak. 

CEZADAKİ ORANTISIZLIKLAR GİDERİLİYOR

Bu konuda kamuoyunda büyük bir beklenti oluştuğunu belirten AK Parti kaynakları, “Sahte fatura gibi vergi kaçakçılığı suçu sebebiyle yapılan denetimlerde her vergi dönemine ait ayrı ceza çıkarılıyor. Her yıl için ayrı ceza hesaplandığı için bakıyorsunuz 20-25 yıllık hapis cezaları ortaya çıkıyor” dedi. Yapılacak düzenlemeyle bu orantısızlığın ortadan kaldırılacağını belirten AK Parti kurmayları, “Aynı suçu birden fazla işlemişse, zincirleme suç sayılacak ve cezası yarı oranında artırılacak. Yani cezadan kurtulmuyor. Etkin pişmanlıktan yararlananların cezası ise yarı oranında indirilecek” değerlendirmesini yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...