Tgrt Haber
19 Temmuz 2023 15:30 - Güncelleme : 19 Temmuz 2023 15:39

İstanbullu ev almaktan vazgeçti, kiralık konutlara talep patladı

Konut satışları yükselen fiyatlar nedeniyle ülke genelinde geriledi. İstanbul’da konut satışlarına yönelik ilgi düşerken kiralık konutlara talep patlaması yaşandı. İstanbul'da son altı ayda kiralık konutların metrekare fiyatı 77 liradan 119 liraya çıktı.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
İstanbullu ev almaktan vazgeçti, kiralık konutlara talep patladı
konut,satılık konut,tüik

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, haziranda konut satışları geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 44,4 gerileyerek 83 bin 636'ya düştü. Bu gerilemeden İstanbul da nasibini aldı. İstanbul’da konut satışları gerilerken kiralık konutlara olan talep patladı.

KONUT TALEBİ DÜŞTÜ

Sahibinden, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğiyle 'sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü' temmuz raporu yayımlandı. Raporda, haziran ayındaki uzun bayram tatilinin konut piyasasının normal eğilimi dışında bir miktar yavaşlamasına sebep olduğu görüldüğü ifade edildi. Rapora göre, Konut Talebi Endeksi haziranda mayıs ayına kıyasla yüzde 6,3 düştü.

İstanbul’un ilçelerindeki altı aylık kiralık fiyat değişimleri ise şöyle oldu:

İstanbullu ev almaktan vazgeçti, kiralık konutlara talep patladı

Konut piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlenen konutların satılık ilan sayısına oranının ülke geneli ile İstanbul’da artarken, Ankara ve İzmir’de düştüğü görüldü.
İstanbul ilçelerinde kira artışlarında gözlemlenen farklılaşmanın deprem riski algısının belirgin bir etkiye sahip olmadığını gösterdi. Konut piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullanılan satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren, kapatılan ilan yaşı ise geçen aya kıyasla ülke genelinde ve üç büyükşehirde arttı.

KONUT SATIŞLARI GERİLEDİ

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları haziranda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 44,4 gerileyerek 83 bin 636'ya düştü. Konut satışları ocak-haziran döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,1 azalışla 565 bin 779 olarak gerçekleşti.

EN ÇOK SATIŞ İSTANBUL'DA

Haziranda konut satışlarında İstanbul 13 bin 578 konut satışı ve yüzde 16,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 7 bin 325 konut satışı ve yüzde 8,8 payla Ankara, 4 bin 503 konut satışı ve yüzde 5,4 payla Antalya izledi. Konut satış sayısı en az iller sırasıyla 17 konutla Ardahan, 29 konutla Hakkari ve 44 konutla Tunceli olarak belirlendi.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66,8 azalış göstererek 13 bin 463 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 16,1 olarak kayıtlara geçti. Ocak-haziran döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,6 azalışla 121 bin 530'a geriledi.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...