Tgrt Haber
12 Ağustos 2023 10:17 - Güncelleme : 12 Ağustos 2023 11:56

Kiracılar dikkat, geriye dönük borçlu çıkabilirsiniz! İşte ev sahiplerinin yeni dava yöntemi

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kavgalar yaralama olaylarına kadar gidince mahkemeler davalarla dolup taştı. Bu yılın ilk 6 ayında 47 bin kira tahliye davası açıldı. Ev sahipleri istemedikleri kiracılar evlerinden çıkarmak için türlü türlü yola başvururken bu kez yeni bir yöntem olan "sözleşme uyarlama” davalarına başvurmaya başladılar.

Kiracılar dikkat, geriye dönük borçlu çıkabilirsiniz! İşte ev sahiplerinin yeni dava yöntemi
konut,kiracı,ev sahibi

Ev sahibi kiracı davaları yüzde 25 uygulamasının uzatılmasıyla artmaya başladı. Bu yılın ilk altı ayında 47 bin tahliye davası açılırken mahkemelerin duruşma için en erken 8-9 ay, hatta bir yıl sonrasına gün verdiği öğrenildi. Ev sahiplerinin ise kiraları artırmak için başvurulan son yöntem "sözleşme uyarlama" davaları oldu.

EN ÇOK KİRA TESPİT DAVALARI AÇILIYOR

NTV’den Uğurcan Gökçen’in haberine göre, Son dönemde adliyeler ev sahibi-kiracı davaları ile doldu, taştı. En çok tahliye ve kira tespit davaları açılıyor. Ancak son aylarda ev sahipleri daha çok "sözleşme uyarlama" davası açmaya başladı.

UYARLAMA DAVASINDA 5 YIL ŞARTI YOK

Avukat Umut Metin, sözleşme uyarlama davaları için "Kira uyarlama davaları aslında sözleşmenin kurulduğu aşamadan sonra yaşanan hadiselerle sözleşme bedelinde olağanüstü değişme olmasından kaynaklanan bir dava. Evet böyle mutabakata vardım doğru ama aradan geçen sürede ülke öyle bir değişti ki artık bu rakama katlanmamı bekleyemezsin şeklinde kurgulu bir dava" değerlendirmesinde bulundu.

Kira tespit davası için en az 5 yıl bekleme şartı var. Uyarlama davası için böyle bir durum yok. Sözleşmenin başladığı yıl bile açılabiliyor. O nedenle de şu an daha fazla tercih ediliyor.

GERİYE DÖNÜK TOPLU ÖDEME

Ev sahiplerinin genelde dava açmadan önce noterden taleplerini içeren bir ihtarname çektiğini söyleyen Metin, "Çünkü yüzde 25 düzenlemesi yapılması ve bunun ikinci yılda da devam etmesi mülk sahipleri ile kiracı arasındaki uyumu kaldırdı. Kiradaki rakam tartışması büyüdüğü için ek dava ihtiyacı doğdu." dedi.

Kira davaları 2-3 yıl kadar sürüyor. Eğer ev sahibi haklı bulunursa geriye dönük olarak toplu ödeme yapılıyor. Ama bunun için ev sahiplerinin dava açmadan önce ihtarname çekmesi ve kira artışı talep etmesi gerekiyor.

Kiracılar dikkat, geriye dönük borçlu çıkabilirsiniz! İşte ev sahiplerinin yeni dava yöntemi

 

Kaynak: NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Oğuzhan Öztürk 14 Ağustos 2023 16:48

Kim ne derse desin. Halen Ankara nın göbeğinde 1500 TL ye, 1300 TL ye kira da oturanlar var. Sorun zaten bunlardan kaynaklanıyor. Bu uyanık kiracılar % 25 kira artışını istismar ediyor. Adam 1300 TL kira veriyor. Yanındaki kiracı da 15000 TL kira veriyor. Adalet mi bu? 1300 TL kirada oturan fırsattan istifade gününü gün ediyor. Nasılsa kira 1300 TL iki yılda almış % 100 zam. O tatil senin bu tatil benim.

vatandaş13 Ağustos 2023 13:51

konut ikamet için bundan fahiş kiralar istemek sömürü dür devlet buna acil çözüm getirmeli

Sonraki Haber Yükleniyor...