Tgrt Haber
02 Ocak 2023 09:25 - Güncelleme : 02 Ocak 2023 10:35

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Tarihler belli oldu, sınırın altında kalan beyanname vermeyecek

Geçtiğimiz günlerde Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan indirim, istisna ve muafiyetlere ilişkin tutarlar yeniden belirlendi. Buna göre, 2022 yılında konut ve işyeri kiralarından elde edilen gelirlerin 9 bin 500 lirası gelir vergisinden istisna tutulacak. Yaklaşık 2 milyona yakın vatandaş kira geliri için beyanname verecek.

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Tarihler belli oldu, sınırın altında kalan beyanname vermeyecek
vergi beyanamesi

Yaklaşık 2 milyonun üzerinde vatandaşın 2022'de elde ettiği kira gelirleri için beyanname vermesi gerekiyor. Öte yandan geçen yıl elde edilen konut kira gelirlerinin 9500 lirasının gelir vergisinden istisna tutulacağı öğrenildi.

DEĞER ARTIŞ KAZANCI İSTİSNA TUTARININ ALTINDA KALIP KALMADIĞINA GÖRE BELLİ OLACAK

Sabah’ta yer alan habere göre; işyeri kira geliri için verilmesi gereken beyanname sınırı her yıl yeniden belirleniyor. Yeni alınan karara göre, değer artış kazancındaki 25 bin liralık istisna tutarı da 55 bin liraya kadar yükseltildi. Evini beş yıldan önce satan kişileri elde ettikleri kazanç değer artış kazancı olarak vergilendirilirken bu değerin beyan edilip edilmeyeceği istisna tutarının altında kalıp kalmadığına göre belirleniyor.

BİRDEN FAZLA ORTAĞI OLAN KONUTTA NASIL BİR YOL İZLENİYOR

Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde; nasıl bir yol izleneceği merak ediliyor. Bunun için aynı konutun birden fazla ortağı bulunuyorsa konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirmesinde her bir ortak istisnadan ayrı ayrı faydalabiliyor. Bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde ise istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanıyor.

BEYANNAME İÇİN SON GÜN 1 MART

Öte yandan beyannamenin ödeneceği tarih belli oldu. 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Mart'ın birinci gününden son günü akşamına kadar beyanname verilmesi gerekiyor.

MÜKELLEFİYET KAYDI AÇILMASI GEREKMİYOR

Kişinin konut kirasından elde ettiği gelirin yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kalması halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına, beyanname vermesine gerek bulunmuyor.

 

Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...