Tgrt Haber
26 Kasım 2023 12:17 - Güncelleme : 26 Kasım 2023 12:30

Yatırımcı konuttan vazgeçti, arsa ve tarla satışları tüm zamanların rekorunu kırdı

Otomobil ve konutun yatırım olmaktan çıkması borsayla beraber arsa ve tarlalara olan talebi artırdı. Arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satışları yılın ilk 10 ayında 1 milyon 426 bin 146 adetle tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
Yatırımcı konuttan vazgeçti, arsa ve tarla satışları tüm zamanların rekorunu kırdı
arsa alım,yatırım,konut

Konut satışları 2023’ün ilk 10 ayında geçen yıla göre yüzde 14,3 düştü. Ülke genelinde ocak-ekim döneminde 2 milyon 419 bin 981 gayrimenkul el değiştirirken bu satışların 993 bin 835'ini konutlar oluşturdu.  Arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satışları ise aynı dönemde rekor seviyeye ulaştı.

TÜM ZAMANLARIN REKORU

Arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satışları ise 10 ayda 1 milyon 426 bin 146 adetle tüm zamanların en yüksek ocak-ekim dönemi rakamına ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 1 milyon 391 bin 787 olarak gerçekleşmişti. Artış oranı yüzde 2,5 oldu. Konuttaki azalışa rağmen diğer gayrimenkul türlerindeki yükseliş dikkati çekti.

Arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satış sayıları ocak-ekim dönemleri baz alındığında 2021'de 1 milyon 176 bin, 2020'de 1 milyon 17 bin, 2019'da 828 bin, 2018'de ise 1 milyon 14 bin şeklindeydi. Toplam satışlar içerisinde konut dışı gayrimenkullerin payı ilk kez yüzde 58,9'a ulaşırken, ekimde bu oran rekor kırarak yüzde 62,2 oldu. Ocak-ekim dönemi konut dışı satışların payı önceki 5 yılda yüzde 44,3 ile yüzde 54,5 arasındaydı.

REKORU ARSA VE TARLA SATIŞLARI GETİRDİ

İstanbul Değerleme Yönetici Ortağı ve gayrimenkul değerleme uzmanı Celal Erdoğdu da ocak-ekim döneminde 1 milyon 426 bin adedi aşan satışla tüm zamanların en yüksek 10 aylık konut dışı gayrimenkul satış rakamına ulaşıldığını söyledi.

Konut dışı gayrimenkul satışlarının çok büyük kısmını arsa ve tarlaların oluşturduğunu ve rekoru da bu iki satış kaleminin getirdiğini kaydeden Erdoğdu, ofis ve dükkanların başı çektiği ticari gayrimenkullerin ise fabrikalardan hastanelere kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığını anlattı.

Yatırımcı konuttan vazgeçti, arsa ve tarla satışları tüm zamanların rekorunu kırdı

Erdoğdu, arsa ve tarla satışlarındaki artışa ilişkin şu ifadeleri kullandı:

TRAKYA BÖLGESİ İLGİ ÇEKEN YERLER ARASINDA

"Burada en önemli nedenler arasında Kovid-19 ve depremler sonrası tarlalara artan ilgi yer alıyor. Konut fiyatlarındaki ve faiz oranlarındaki yükseliş de yatırımcıları bütçelerine uygun arsa ve tarlalara yönlendiriyor. Çünkü konut alamayan vatandaşlar özellikle enflasyondan korunmak için uygun fiyatlı arsa ve tarla yatırımı yapmak istiyor. 

Son zamanlarda da Trakya'nın batısındaki bölgeler ilgi çeken yerler arasında bulunuyor. Ayrıca vatandaşlarımız bu tarz yerlerden arsa veya tarla alıp 'ileride gerekirse içine konteyner, prefabrik ya da tiny house' koyarım diye düşünüyor. Bu da ilgiyi artırıyor. Son dönemde sosyal medyadan satış ilanlarının ve yatırımların arttığını görüyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalı."

RAYİÇ FİYATA DİKKAT EDİN

Ticari gayrimnekul alacaklara önemli tavsiyeler veren Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, yatırımcılara doğru lokasyonda yer alan, otoparkı bulunan, enerji verimliliği yüksek, yaya trafiğinin ve toplu taşımanın bulunduğu projelere yapmaları tavsiyesinde bulunarak, bölgenin iyi araştırılması ve rayiç fiyatların mutlaka öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.

Bilgiç, "İstanbul'da ticari gayrimenkul piyasası dinamik ve çeşitli bir yapıya sahip. Son yıllarda pek çok markalı konut üreticisinin ticari gayrimenkul projelerine yöneldiğini görüyoruz. Bunun sebebi de tüketici taleplerindeki dönüşüm olduğunu düşünüyorum. Dinamik pazar koşulları ticari gayrimenkullerde avantaj sağlarken, konut satış rakamlarında istatistiklerin de bize gösterdiği gibi bir yavaşlama söz konusu." dedi.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...