Tgrt Haber
09 Temmuz 2021 15:49

Elektrik faturalarını serinletecek tasarruf yöntemleri

Her geçen gün artan sıcaklıklar elektrik tüketimini de artırıyor. Klima ve vantilatör kullanımı artarken buzdolabı, derin dondurucu gibi aletler de daha fazla çalışarak enerji tüketimine yol açıyor. Bu durum, yaz aylarında elektrik faturalarında artışa neden oluyor. İşte yaz aylarında uygulanabilecek yöntemlerle elektrik faturalarını düşürebilecek öneriler…

Elektrik faturalarını serinletecek tasarruf yöntemleri
elektrik faturası,tasarruf

Sıcaklıklar her geçen gün artıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün aylık sıcaklık analinize göre 2021 yılı mayıs ayı son 50 yılın en sıcak mayıs ayı oldu. Meteoroloji İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre ise haziran ayında Çanakkale'de 37,2 santigrat derece olarak ölçülen hava sıcaklığı, son 92 yılda haziran ayında ölçülen en yüksek hava sıcaklığı olarak kayıtlara geçti. 

Sıcaktan bunalanlar çareyi klima ve vantilatörlerde buldu. Sıcaklık arttıkça buzdolabı, derin dondurucu vb. soğutucu cihazlar, kendi iç sıcaklığının düşmemesi ve ortam sıcaklığına uyum sağlamak için daha çok çalışıyor. Bu durum hem elektrik faturalarının kabarmasına neden oluyor hem de uzun vadede enerji tüketimini artırarak doğaya olumsuz etki ediyor. Yaz aylarında yüksek elektrik faturalarının önüne geçebilmek için evde yapılacak bazı pratik önlemler bulunuyor. 

Klima çalışırken pencereleri açık tutmak yapılan yaygın hatalardan sadece bir tanesi. Pencereleri açık unutmak, sıcak havanın içeri girmesine neden olur. Böylelikle klima boşuna çalışacağı için elektrik tüketimi artar. Ayrıca çok koyu renk olmayan perdeler veya güneşlikler kullanmak güneş ışığının odayı fazla ısıtmasını engeller ve eviniz daha az ısınmış olur.

MUTFAKTA ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Eğer yemek yapmayacaksanız ve ufak bir porsiyonu ısıtmak istiyorsanız ocak yerine mikrodalga fırın kullanabilirsiniz. Çünkü ocak hem havayı ısıtır hem de daha uzun süre çalışacağı için ekstra elektrik harcanmasına neden olur. Fırın kapağını sık sık açmak ortamı ısıtır ve soğutucu ihtiyacı artar. Mümkün olduğunca kapağı açmayın ve cam bölümden yiyeceğe bakmayı deneyin. Yaz aylarında ıslak çamaşırlar çok hızlı kuruyor. Bu nedenle çamaşır kurutma makinesi kullanmak yerine çamaşırların doğal olarak kurumasını sağlayarak elektrikten tasarruf edebilirsiniz. Aynı şey bulaşık makineleri için de geçerli. Bulaşık makinesinin kurutma özelliğini tercih etmeyip bulaşıkların doğal havayla kurumasına izin vererek enerji sarfiyatını azaltabilirsiniz. Havalar ısınmaya başladığında kombinizin sıcak su seviyesini düşürebilirsiniz.

OTURMA ODASINDA BUNLARI YAPMAYIN!

Günler uzun, akşam üzeri ışıkları açmak yerine güneş ışığından faydalanabilirsiniz. Kış aylarında pek mümkün olmasa da yaz aylarında saçlarınızın doğal olarak kuruması çok kısa bir zaman alır. Bazı evler bulunduğu konum itibariyle fazla güneş alabilir. Sizin de eviniz fazla güneş alan bir cephedeyse panjur yaptırabilirsiniz. Panjurları kapatmak, güneşin sıcağını engeller. Güneş panellerinin kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor. Hem tasarruf sağlamak hem doğaya katkıda bulunmak isterseniz cep telefonu gibi aletleri şarj etmek için taşınabilir güneş panelleri kullanabilirsiniz. Daha yüksek enerji gerektiren buzdolabı, televizyon, aydınlatma gibi aletler için de 600 Watt'a kadar enerji üretebilen taşınabilir solar enerji sistemlerini kullanabilirsiniz.

Tavan vantilatörleri kullanmayı tercih edebilirsiniz. Çünkü tavan vantilatörleri, klimalara göre daha az elektrik harcar ve diğer vantilatörden daha etkilidir. Çok sıcak günlerde klima ve vantilatörü aynı anda çalıştırmak da enerji tasarrufu sağlamanıza neden olur. Klima derecesini düşük tutarak çalıştırabilir, vantilatör sayesinde soğuk havanın yayılmasını sağlayabilirsiniz.Pencerelerde reflektörlü (yansıtıcı) cam kullanılması, ısıyı yansıtacağından klima/vantilatör ihtiyacını da azaltacaktır. Ayrıca çift cam kullanarak da elektrik faturasının düşmesine katkıda bulunabilirsiniz

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN YARARLANIN

Duş sonrası saç kurutma makinesi kullanmak yerine saçlarınızın nemini havluyla alabilir ve doğal olarak kuruması için bırakabilirsiniz.Sıcak su elde etmek için güneş enerjisinden faydalanabilirsiniz. Sıcak su depoları kullanarak kombi ve elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz. Güneşten faydalanmak hem doğaya katkı sağlar hem de faturalara olumlu bir etkisi olur. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...