Tgrt Haber
18 Kasım 2021 17:31

Hasan Dağı Volkanı nerede? Yaşanan son depremden sonra volkanik dağda hareketlilik!

Hasan Dağı nerede, hangi şehirde, volkanizma harekete mi geçti? En son 10 bin yıl önce son püskürmesini yaşayan Hasan Dağı için AFAD uyarıda bulundu! Yaşanan son depremlerden sonra hareketlenmeye başlayan Hasan Dağı Volkanizması'na dair merak edilenler haberimizde!

Hasan Dağı Volkanı nerede? Yaşanan son depremden sonra volkanik dağda hareketlilik!
hasan dağı,volkan,volkanik dağ,volkanik patlama,deprem,afad

"Türkiye'nin tek aktif volkanı olan Hasan Dağı'nda depremden sonra başlayan hareketlilik" haberleri korkuttu! "Hasan Dağı nerede, hangi şehirde?" soruları gündemde yerini aldı. İleri düzeyde takibe alınan ve en son 10 bin yıl önce püskürme yaşayan Hasan Dağı volkanizmasında son durum nedir? AFAD'tan gelen uyarı ne oldu? Haberimizde...

HASAN DAĞI NEREDE, HANGİ ŞEHİRDE?

Ülkemizin en önemli dağları arasında yer alan ve Erciyes Dağı'ndan sonraki 2. büyük volkanik dağ olan Hasan Dağı, Aksaray ve Niğde il sınırlarında yer almaktadır. Yaşanan son depremlerden sonra yapılan inceleme ve ölçümlerden sonra uzmanları da endişelendiren hareketlilik, magma tabakasında yükselmelerin yaşandığı Hasan Dağı'na dair Aksaray AFAD Müdürü Cezmi Türkmen şu açıklamaları yaptı:

"Depremlerin ardından yaptığımız incelemede magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük ve tespit ettik. Konuyla ilgili çalışmalarımız acil olarak başlatıldı."

Hasan Dağı Volkanı nerede? Yaşanan son depremden sonra volkanik dağda hareketlilik!

"TUZ GÖLÜ FAY HATTINDA BİR DEPREM OLMASI VOLKANİZMAYI DA ETKİLİYOR!"

Hasan Dağı, 3 bin 268 metre yüksekliğindedir ve en son püskürmesi Holosen döneminde, yani geçtiğimiz 10 bin yıl içinde gerçekleştiği iddia edildi. Yaşanan son depremlerin ardından Hasan Dağı'nda ölçüm ve incelemelerde bulunduklarını belirten Aksaray Afet ve Acil Durum Müdürü Cezmi Türkmen hareketliliğe dair açıklamalarda bulundu:

"Hasan Dağı volkanizma. Volkanizma deprem ile doğru orantılı bir jeolojik olay. Yani, ilimizde Tuz Gölü fay hattında bir deprem olması halinde; volkanizmayı da etkiliyor. Biz bunu geçen dönemlerde Niğde'de meydana gelen 5.1'lik depremde gördük ve tespit ettik, volkanizmayı etkiliyor. Magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük, onu tespit ettik. Hacettepe Üniversitesi ve Maden Teknik Arama Enstitüsü de bunları tespit etti. Bunları bize raporladılar" dedi.

"HASAN DAĞI'NDA SICAK SU ÇIKIŞLARI VAR"

Aksaray Afet ve Acil Durum Müdürü Cezmi Türkmen Türkmen, yaşanan son depremin ardından hareketlilik yaşanan Hasan Dağı Volkanı'na dair yeni gelişmeleri aktardı:

"Bazı bölgelerde sıcak su çıkışları var. Bunların ısılarını ölçeceğiz. Çünkü belli bir ısıda, normalde 55 derece ama bu ısı yükseldiği zaman bir hareketlilik var demektir. Bu volkanizmanın harekete geçmesinin birçok parametresi var. Ama biz bu parametrelerin hepsini ölçeceğiz. Sıcaklık ölçeceğiz, aynı zamanda gaz ölçümleri yapacağız. Kimyasal gaz ölçümleri yapacağız. Bunların hepsini tek potada değerlendireceğiz. Aynı zamanda bizim buradaki amacımız, volkanizma zaten birden bire aniden patlamaz. Öncelikle belirtiler var. Bu belirtileri biz çok rahatlıkla ölçebiliyoruz. Ama bizim amacımız normalde 2 veya 3 ay önce belirti veren bir volkanı daha önceden tespit edip, hareket ve aktivite varsa daha önceden tespit edip çalışma için zaman aralığı, zamanı artırmak. Tek amacımız bu. Hasan Dağı volkanizmasının da hareketliliğini takip edeceğiz bu projeyle" 

Son teknoloji imkanlarla takibe alınan Hasan Dağı'na dair son durum herkes tarafından merak edilmeye ve araştırılmaya devam ederken; volkanik dağın akıbeti hakkında "takipteyiz" açıklaması geldi. Aksaray Afet ve Acil Durum Müdürü Cezmi Türkmen Türkmen, yaptığı açıklamada:

"Biz, Hasan Dağı'nın volkanik aktivitesinin incelenmesi ve takip edilmesi gerektiğine karar verdik. Aksaray Üniversitesi kadrosundaki bilim insanlarımız da "takip edelim" dediler. Böyle bir görüş birliği oldu aramızda. Bunu da projelendirdik. Oradaki çalışmamız şu: Özellikle Hasan Dağı'nda sensörler kuracağız, GPS'ler kuracağız ve ölçüm aletleri kuracağız. Fiziksel ölçüm aletleri kuracağız. Kabuk hareketlerini ve kabarmalarını takip edeceğiz" sözlerine yer verdi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...