Tgrt Haber
25 Ocak 2022 07:18

Kar İstanbul'u esir aldı: Özel araçların trafiğe çıkışı yasaklandı

İstanbul'da etkili olan yoğun kar yağışı sonucu otogarlardan çıkışlar ve İstanbul Havalimanı'ndan uçuşların yapılamamasının ardından özel araçların da trafiğe çıkışı durduruldu. Olumsuz hava koşullarının devam edeceğini bildiren İstanbul Valiliği, özel araçların saat 13.00'a kadar trafiğe çıkışına izin verilmeyeceğini duyurdu. Öte yandan valilik kar nedeniyle otoyol ve D-100'de park edilen araçların kaldırılması için sürücülere çağrıda bulundu. İBB Başkanı İmamoğlu ise ana arterlerde kapalı yolun olmadığını duyurdu.

Kar İstanbul'u esir aldı: Özel araçların trafiğe çıkışı yasaklandı
istanbul,kar yağışı,THY,İstanbul KAR

Megakent son yılların en yoğun kar yağışını aldı. Tuzlama ve küreme çalışmaları yetersiz kaldı. Ana yollar bile kapandı. Trafik kilitlendi. Otobüs seferleri iptal edildi. Tırlar kaydı. Sürücüler tipide mahsur kaldı. Kimileri evine gitmek için karda kilometrelerce yürüdü. Trakya ve İzmit istikametinden gelen araçlar geri çevrildi. İstanbul Havalimanında uçuşlar yapılamadı. Otogarlardan otobüs çıkışları yasaklandı. Yüzlerce araç birbirine girdi.

Kar İstanbul'u esir aldı: Özel araçların trafiğe çıkışı yasaklandı

ANA ARTERLERDE KAPALI YOL YOK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaşanan kar felaketi ile ilgili açıklamalarda bulundu. İstanbul Valiliğinin, yollarda park edilen araçların kaldırılması çağrısını hatırlatan İmamoğlu, araçlarını alacak olanların özel araç yasağından muaf olacağını söyledi. Kapalı olan yolların açılma çalışmalarına devam edildiğini belirten İmamoğlu, ana arterlerde ise kapalı yolun olmadığını söyledi. 

ÖZEL ARAÇLARA TRAFİK YASAĞI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, olumsuz hava koşullarının devam etmesi sebebiyle saat 13.00’e kadar özel araçların trafiğe çıkmayacağını bildirdi.

Vali Yerlikaya, Twitter'dan yaptığı açıklamada, şu bilgileri paylaştı:

"Saygıdeğer İstanbullular, alınan son meteorolojik raporlara göre, ilimizde olumsuz hava koşulları devam etmektedir. Bu nedenle, bugün saat 13.00’e kadar, toplu taşıma ve görevli araçlar dışındaki özel araçların trafiğe çıkışına müsaade edilmeyecektir. Anadolu ve Trakya istikametlerinden şehrimize araç girişi çıkış kısıtlaması devam edecektir. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir. Gösterdiğiniz sabır ve anlayış için teşekkür ederiz."

Kar İstanbul'u esir aldı: Özel araçların trafiğe çıkışı yasaklandı

SÜRÜCÜLERE ARAÇLARINIZI KALDIRIN ÇAĞRISI

Vali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Kıymetli Hemşehrilerim, karla mücadelemizin etkin şekilde sürdürülmesi için, otoyol ve D-100’de park edilmiş özel araçların, sahipleri tarafından kaldırılması gerekmektedir. Lütfen araçlarımızı bulundukları yerden süratle kaldıralım.” İfadelerini kullandı.

Kar İstanbul'u esir aldı: Özel araçların trafiğe çıkışı yasaklandı

İstanbul dün akşam saatlerinde adeta kilitlendi. Şehrin özellikle Esenyurt, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar, Başakşehir ve Küçükçekmece ilçesi ile çevresinde görülen tipi halindeki yoğun kar yağışı trafiği durma noktasına getirdi. Alınan tedbirler yetersiz kalınca eve dönüş telaşına düşen on binlerce vatandaş yolda kaldı. Özel araçlarında bulunanlar yolun açılmasını, duraklardakiler de saatlerce toplu taşıma vasıtasını bekledi. Çok sayıda vatandaş da tipi altında yürümeyi tercih etti.

Kar İstanbul'u esir aldı: Özel araçların trafiğe çıkışı yasaklandı

Kar fırtınası karabasan gibi çöktü, tedbirler yetersiz kaldı, yollar kapandı. Kar yağışı yurdun büyük bir bölümünde etkili olmaya devam ederken İstanbul'da bazı önlemler alındı.

Buna göre;

  • Bugün saat 13.00’e kadar; toplu taşıma ve görevli araçlar dışındaki özel araçların trafiğe çıkışına müsaade edilmeyecek.
  • Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Yalova, Düzce ve Bursa güzergahından İstanbul'a gidişler tedbir amaçlı durduruldu.
  • Otogarlardaki tüm şehirler arası otobüslerin çıkış kısıtlaması 13.00’e kadar uzatıldı.
  • Ayrıca İstanbul Havalimanı'ndaki uçuşlar da saat 24.00'a kadar durduruldu.
  • Marmaray seferleri ücretsiz olarak sabaha kadar sürecek.
  • İl genelinde hizmet veren tüm kreş ve gündüz bakımevleri bugün tatil edildi.
  • Yargı mensupları ve adliye çalışanlarının bir gün süreyle idari izinli sayılması yönünde karar aldı.
  • Metro seferleri gece 02.00'a kadar uzatılmıştır. 

SEFERLER YENİDEN BAŞLADI

Metro İstanbul, yoğun kar yağışı nedeniyle durdurulan T1 Kabataş-Bağcılar ve T5 Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı hatlarında seferlerin yeniden başladığını açıkladı.

METRO SEFERLERİNİN SÜRESİ UZADI

Metro İstanbul'dan yapılan açıklamada "Yoğun kar yağışı nedeniyle seferlerimiz 02.00’ye kadar uzatılmıştır. Saat 00.00 itibarıyla M1, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M9 metro, F1 füniküler ve T1, T4, T5 tramvay hatlarımızda 30 dakika aralıklarla seferlerimiz devam edecektir." ifadelerine yer verildi.

BAKANLIKTAN ACİL SAĞLIK HİZMETİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Acil hizmetlerinin aksamaların önüne geçebilmek için koşullara uygun donanıma sahip UMKE ekiplerinin şehrin farklı noktalarında görevlendirildiğini açıkladı.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “UMKE İstanbul’un hizmetinde Hava koşulları İstanbul’da ulaşımı ciddi şekilde etkilemiş durumda. Acil sağlık hizmetlerinde aksamaların önüne geçebilmek için, koşullara uygun donanıma sahip UMKE ekiplerimiz şehrin farklı noktalarında görevlendirilmiştir. Hayırlı sabahlar” ifadelerine yer verdi.

İÇİŞLERİ VE ULAŞTIRMA BAKANLARI İSTANBUL'DA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile AFAD Başkanı Yunus Sezer yoğun kar yağışının yaşandığı İstanbul'a geldi.

Soylu, Karaismailoğlu ile Sezer, Ankara'dan uçakla Atatürk Havalimanı'na ulaştı.

Bakanlar Soylu ve Karaismailoğlu ile Sezer'in kentteki kar yağışıyla ilgili gelişmelere ilişkin gerçekleştirilecek toplantının ardından ortak basın açıklaması yapması bekleniyor.

Kar İstanbul'u esir aldı: Özel araçların trafiğe çıkışı yasaklandı

KAMU PERSONELİ YARIN İZİNLİ SAYILACAK

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yarın güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında kamuda görevli memur, işçi ve diğer personellerin izinli sayılacağını açıkladı.

İstanbul'da dün kısa süreli olarak başlayan ve bu akşam saatleri itibariyle etkisini artıran yoğun kar yağışı nedeniyle kent genelinde valilik tarafından özel önlemler alındı. Önlemler kapsamında güvenlik, sağlık ve ulaşım dışında kalan kamu personelinin yarınlı izinli olacağı duyuruldu.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, “Kötü hava koşulları nedeniyle; kurumlarımızca zorunlu hizmetlerin yürütülmesi ve asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla; güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında kamuda görevli memur, işçi ve diğer personel 25 Ocak 2022 Salı günü tam gün idari izinli sayılacaklardır” denildi.

YOLDA MAHSUR KALAN 5 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalan 5 bin 57 kişinin tahliye edildiğini, 3180 kişinin de otel, misafirhane ve yurtlara yerleştirildiğini bildirdi.

Vali Yerlikaya, Twitter'dan yaptığı açıklamada, şu bilgileri paylaştı:

"Kıymetli İstanbullular, saat 05.30 itibarıyla yolda mahsur kalan 5057 hemşerimizi tahliye ederken, 3180 hemşerimizi de otellere, misafirhanelere ve yurtlara yerleştirdik. Olumsuz hava koşullarıyla mücadelemiz devam ediyor."

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKOM'a giderek kar yağışındaki son durumu takip etti. Vatandaşlara zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları çağrısını yapan İmamoğlu, 3 ilçede kar kalınlığının bir metreye yaklaştığını vurguladı.

3 İLÇE İÇİN UYARI

Bazı bölgelerde kar kalınlığının bir metreye yaklaştığını aktaran İmamoğlu, "Arnavutköy, Başakşehir, Sultangazi gibi noktalarda kırsala gittikçe 80-85 santim gibi kar yüksekliklerini ölçerek bize ulaştırdı. Güneydeki ilçelerimizde 50-60 santimetrelere iniyor. Kent merkezinde de 35-40-50 santimetrenin altında pek fazla yer ölçemiyoruz." dedi.

Valilik ve AFAD üzerinden de etkili bir koordinasyonla çalıştıklarını belirten İmamoğlu, AKOM’da da İBB ile birlikte ortak çalışan birçok kamu kurumu olduğunu ifade etti.

Kar İstanbul'u esir aldı: Özel araçların trafiğe çıkışı yasaklandı

"TAMAMEN DURMUŞ YOLLAR VAR"

Meteoroloji verilerine göre yağışın hafifleyeceğini dile getiren İmamoğlu, şöyle konuştu:

"Sokak canlılarını unutmadık ama bir afet gibi yağan kar esnasında tabii ki bunlara çözüm bulma şansımız oldukça güç. Birçok yol var kapalı olan. Ekrandan takip ettiğimiz, yavaş işleyen, tamamen durmuş yollar var. Özellikle kuzeye doğru gittikçe D-100'den başlayan, TEM bağlantısı, 3. Köprü yolu, havalimanına doğru olan noktalarda yoğun bir kar yağışı var. Şu kurumun yetkisinde bu yol, bu köprü demeden konuşuyorum. Çok zor durumda olan vatandaşlarımızın yanında olmak için her dakika yoğun bir çaba içerisinde olacağız."

Yolda kalan vatandaşlara kumanya dağıtımı yaptıklarını ifade eden İmamoğlu, ayrıca otogarda bulunan vatandaşları da konaklatmak için çalışma yürütüldüğünü söyledi. Bu gece yoğun bir yağışla karşı karşıya olduklarını dile getiren İmamoğlu, şunları kaydetti:

"Yarın, Sayın Valimizin açıkladığı kararla idari tatil var. Bunu da bir avantaja dönüştürüp inşallah bütün sıkıntıları çözmüş ve güzel bir güne başlamış olacağız. Lütfen acil bir durum olmadıkça evinizden çıkmayın, aracınızı kullanmayın. Bu saatten sonra asla yoğunluğa katılmayın."

KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVLERİ TATİL

İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yoğun kar yağışı ve hava muhalefeti nedeniyle İstanbul Valiliğinin talimatı üzerine il genelinde hizmet veren tüm kreş ve gündüz bakımevlerinin 25 Ocak Salı tatil edildiği belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...