Tgrt Haber
27 May 2021 11:57

Marmara Denizi tehdit altında

Küresel ısınma, aşırı avlanma, kirliliğin artması ve bilinçsiz kentleşmenin getirdiği olumsuz durumlarla birlikte son dönemlerde Marmara kıyılarını deniz salyaları sardı. The Washington Post'un haberine göre salyanın, canlıların ölümüne neden olduğu belirtildi.

Marmara Denizi tehdit altında
Marmara Denizi,Deniz Salyası,Küresel ısınma

ABD’li The Washington Post tarafından yapılan haberde deniz salyasının su yüzeyinin 30 metre altına ulaşarak binlerce canlının ölümüne neden olduğu yapılan araştırmalar sonrasında belli oldu. The Washington Post haberine göre Marmara Denizi’nde halk dilinde “deniz salyası” olarak bilinen yapışkan bir maddenin, deniz canlılarının ölümüne neden olduğu, bunula birlikte Marmara’daki balıkçılar denizden tutulan balıkların yemek için güvenli olup olmayacağı şüpheleri taşıdığı belirtildi.

Marmara Denizi tehdit altında

OLUMSUZ FAKTÖR “İNSAN”

Bilim insanları, deniz salyası olarak bilinen “müsalajın” yeni bir fenomen olmadığını, küresel ısınmanın neden olduğu yüksek sıcaklık değişmelerinin durumu daha da kötüye götürebileceği ifade edildi. Çevre kirliliği, tarımsal işlenmemiş kanalizasyon akışı ve insan faktörlerinin etkisi bulunuyor. Karadeniz ve Ege Denizi arasında yer alan Marmara Denizi’ndeki yüksek seviyelerde nitrojen ve fosfor, popülasyonda patlamaya yol açıyor.

Marmara Denizi tehdit altında

BİNLERCE BALIK TELEF OLDU

Nisan ayında, Marmara Denizi’ninin 30 metre altındaki mercanları örttüğünü keşfetti ve bazı sahil kasabalarında binlerce balık ölü bulundu. Aylardır geçini sağlamak için denize bel bağlayan balıkçılar zor durumda.

Marmara Denizi tehdit altında

“BELLİ ARALIKLARLA ORTAYA ÇIKIYOR”

Diğer taraftan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde hidrobiyoloji dersi veren Özgür Baytut, Türkiye'de ilk kez 2007 yılında görülmesine rağmen, 18. yüzyıldan beri deniz salyasının Akdeniz'de belli aralıklarla ortaya çıktığını ifade ederek, "normal olmayan" durumun Türkiye kıyılarında görülme sıklığı olduğunu söyledi.

Marmara Denizi tehdit altında

Marmara Denizi tehdit altında

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...