Tgrt Haber
02 Ağustos 2022 05:40 - Güncelleme : 02 Ağustos 2022 07:36

Vaka sayısı fırladı! Koronavirüs salgınında dördüncü doz aşıyı kimler olmalı?

Koronavirüs vaka sayısının artması sonrasında gözler tekrar aşıya çevrildi. Hatırlatma dozunun önemine vurgu yapan uzmanlar “dördüncü aşı kimlere yapılmalı?” sorusuna cevap verirken ölüm riskini en az 54 oranında azalttığını ifade etti.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Vaka sayısı fırladı! Koronavirüs salgınında dördüncü doz aşıyı kimler olmalı?
koronavirüs,aşı

Koronavirüs vaka sayısı son bir haftada ikiye katlandı. Dünyada da paralel olarak artan vaka sayıları sonrasında uzmanlar vatandaşlara hatırlatma dozu olması yönünde çağrıda bulundu.Bakan Koca da ayrıca yaşı büyük olan vatandaşların bireysel önlemlerini arttırması ve maske takması gerektiğini ifade etti. Hastanelerde şuanda yoğunluğun olmadığını ifade eden Bakan Koca, sisteme aşı olmak isteyenler için randevuların tekrar aktif edildiğini belirtti.

DÖRDÜNCÜ DOZ AŞI KİMLER OLMALI?

Bakan Koca’nın açıklamaları ve vaka sayısındaki artışlar sonrası vatandaşlar hastanelerde koronavirüs aşısı olmak içi sıra oluşturdu. Peki dördüncü aşıyı kimlere yapılmalı? Bu soruya Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Dane Ediger cevap verdi.

KİŞİSEL TEDBİRLER ARTTIRILMALI

Ediger vaka sayısındaki artışa dikkat çekti ve yeni dalganın büyüklüğünü gösterdiğini ifade ederek, “elli tedbirler alınmazsa bir taraftan yayılma oranı artarken diğer taraftan sağlık sistemine binen yük de eş zamanlı olarak artmış olacak. Mayıs ayıyla birlikte başlayan gevşeme politikalarının tekrar kapanmalarla son bulmaması için kişisel tedbirlerimizi alarak bulaşmanın önüne geçmeliyiz” dedi.

ÖLÜM ORANINI YARI YARIYA DÜŞÜRÜYOR

Eksik aşıların tamamlanması gerektiğine de işaret eden Doç. Dr. Ediger “4. dozu belli bir yaşın üzerine öneriyoruz ama toplumun geneli için “illa 4 doz uygulanmalı” diye bir veri yok. 50-60 yaş üzerindekiler, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık yetmezliği bulunanlar, son bir yılda kemoterapi alıp son 6 ayda ışın tedavisi alanlar ve organ nakli yaptıranların aşılarını tamamlaması gerekir. Diğer yandan yapılan araştırmalar 4. doz aşıların ölüm riskini en az yüzde 54 oranında azalttığını ortaya koyduğu için aşılanmanın önemli olduğunu belirtmek gerek” diye anlattı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...