Tgrt Haber
30 Kasım 2021 11:19

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'den AYM'e gönderme!

HDP’nin kapanma davasında sona geliniyor. Peki hukuki açıdan HDP’nin kapatılması gerekiyor mu? HDP’nin kapatılması ya da kapatılmaması hangi siyasi sonuçları doğurur, 2023 seçimleri nasıl etkilenir? TGRT Haber’de BBP Başkanı Mustafa Destici, iddianame ve deliller göz önünde bulundurulduğunda AYM’in HDP’yi kapatması gerektiğini, kapatmaması durumunda ise siyasi bir karar vermiş olacağını söyledi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'den AYM'e gönderme!
HDP&tt2;nin kapanma davası,BBP Genel Başkanı Mustafa Destici,Anayasa Mahkemesi

HDP’nin kapatılmasına yönelik hukuki süreç devam ediyor. En son HDP, ön savunmasını Anayasa Mahkemesi (AYM)’e teslim etmiş, AYM ise savunmayı Yargıtay Başsavcılığına göndermişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada esas hakkındaki görüşünü AYM’e sundu. Şahin, iddianamedeki görüşlerini ve HDP’nin kapatılması yönündeki talebini tekrarladı. Başsavcılık, HDP’nin ön savunmasında belirtilen itiraz ve taleplerin reddini talep etti. Ayrıca iddianamede yer alan isimlerin 5 yıl boyunca siyasi yasaklı olmaları da talep edildi. Top şimdi AYM’de. Peki HDP’nin kapatılması ya da kapatılmaması siyaseti ve özellikle 2023 seçimlerini nasıl etkileyecek? TGRT Haber’de Cem Küçük ve Aslı Hünel ile Günaydın Türkiye Programına katılan Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek HDP’nin kapatılma davasına yönelik değerlendirmelerde bulundu. 

AYM ANAYASA’YA BAKARSA HDP’Yİ KAPATIR

AYM’in kararının 2022 yılını bulacağını belirten Destici, siyasi partilerin kapatılmasından dolayı memnuniyet duymadıklarını belirterek “Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına, kendi yasalarımıza baktığımızda ve 40 yıllık bir terörle mücadeleyi göz önünde bulundurduğumuzda HDP’nin kapatılması gerekiyor. HDP, PKK, YPG ve PYD’yi destekliyor ve bunu da inkar etmiyor. Meclisten Türkiye’yi işgalci, TSK’yı katliamcı olmakla suçluyor. Türkiye’nin problem yaşadığı Yunanistan, Ermenistan ve ABD’nin yanında duruyor. Bu davanın hukuki, insani, vicdani ve siyasi boyutları vardır. AYM’in bakacağı yer hukuki boyutudur. AYM, HDP’yi kapatırsa AİHM ne der, yerine yenisi açılır mı, kapatırsak ne olur, bunlara bakmaması gerekiyor. Anayasa’ya bakmaları gerekir ve Anayasamızdaki maddeler de çok açık ve nettir. Buna göre HDP’nin kapatılması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'den AYM'e gönderme!

SİYASİ DEĞİL HUKUKİ KARAR VERİLMELİ 

HDP’nin kapatılmaması durumunda elbette AYM’in kararlarına saygı duyacaklarını belirten Destici, “Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz” dedi. Destici, delillere göre HDP’nin kapatılmaması gibi bir sonuç beklemediğini belirterek, “AYM, HDP’yi kapatmazsa siyasi bir karar vermiş olur. Bu durumda kendisini yıpratır, tartışmalı hale getirir. AYM, hukuki açıdan bir karar vermelidir. Siyasi boyutunu siyasetçiler, vicdani yönünü de toplum ve toplum bilimciler konuşur” ifadelerini kullandı. 

HDP'NİN OYLARI DÜŞTÜ

Destici, HDP’nin kapatılması ya da kapatılmaması durumunda ortaya çıkabilecek siyasi sonuçları şöyle değerlendirdi: 
“Herkes parti kurabilir. Önemli olan teröre ve şiddete bulaşmaması ve işbirliği içinde olunmamasıdır. Demokratik Bölgeler Partisi diye yedekte bir partileri var zaten. Terör örgütü ile işbirliği içinde olanların parti kurmasına müsaade edilmemelidir.  Muhalefete soruyorum; HDP’nin PKK’nin uzantısı olduğunu bilmiyor musunuz? Kürt sorunu var, HDP ile çözeceğiz diyorlar. Daha Kürt sorununu bile tanımlayamıyorlar. Bu sadece Kürt tabana selam çakmadır. Demokrasi eşittir hukuk. Hukuk olmadan demokrasi olmaz. Hukuka göre karar vermeliyiz. Anayasamızı yok mu sayacağız? Terörle müzakere değil mücadele edilir. Yaz döneminde Doğu’ya gittim. Devletimizin ve ordumuzun mücadelesi ile Doğu’ya huzur gelmiş. Oradaki vatandaşın derdi HDP değil. HDP kapatılırsa yeni kurulan parti daha da güçlenerek gelir, korkusu olmasın. Asla böyle düşünmüyorum. HDP kapatılmazsa aldığı oyu alamaz. Kapatılıp yerine yeni bir parti kurulursa aldığı oyun ancak yarısını alır.” 

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'den AYM'e gönderme!

TÜRKİYE SIRTINDAKİ BU YÜKÜ ATMALI 

 Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, AYM’in HDP’yi hem hukuki hem de vatanseverlik açısından kapatması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin siyasi açıdan HDP gibi bir yükü sırtında taşımaması gerektiğini kaydeden Perinçek, “Dış sorunların ve iç komploların arttığı bir dönemde Türkiye’nin yapması gereken ilk iş HDP’yi kapatmasıdır. PKK’nın yasal olanaklarına son vermektir. PKK ile mücadele sadece askere ve polise bırakılamaz” ifadelerini kullandı. 

ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI ÇEKİLMELİ 

“HDP kapatılmazsa fermanlı terörist olur” diyen Perinçek, bu durumda HDP’nin eline büyük bir koz geçeceğini ve daha da güçleneceğini söyledi. AYM Başkanının tutumundan dolayı endişeleri olduğunu belirten Perinçek,  “Başkanın bu süreçte hukuka dayanmayan ve süreci uzatan bazı eğilimleri olduğunu öğreniyoruz. Doğru olan AYM başkanlığından çekilmesidir. Zaten emekliliği de gelmiş durumda. Ancak AYM’e güvenmek zorundayız” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...