Tgrt Haber
31 Ekim 2021 09:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi sona erdi

G20 Zirvesi için dünya liderleri Roma'da toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden bugün Türkiye saatiyle 12.10'da Roma'da görüşmeye başladı. İkilinin 1 saatten uzun süren görüşmesi 13.25'te sona erdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi sona erdi
recep tayyip erdoğan,joe biden,abd,roma,g20

İtalya'nın başkenti Roma'da G20 Liderler Zirvesi başladı. G20 Dönem Başkanı İtalya'nın Roma'daki Nuvola Kongre Merkezi'nde düzenlediği zirvenin açılışı, ev sahibi İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin konuklarını karşılamasıyla yapıldı. Draghi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu konukları tek tek karşıladı. İtalya Başbakanı ve konukları, daha sonra ile fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törende ABD Başkanı Joe Biden ile sohbeti dikkat çekti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın programına ilişkin gazetecilere açıklama yapan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi ise iki liderin bugün Roma'da görüşeceğini belirtmişti. ABD'li yetkili, Biden'ın görüşmede Erdoğan'a "Krizlerden kaçınılması gerektiğini ve düşüncesizce eylemlerin iki ülkenin müttefikliğine fayda sağlamayacağını söyleyeceğini" ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi sona erdiKritik görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden

F-16 ALIMI VE SAVUNMA İLİŞKİLERİ MASADA

Görüşmede Türkiye'nin F-16 satın alma talebi ve ABD ile savunma ilişkisinin de ele alınacağı bildirilmişti. Yetkili, Biden'ın ayrıca Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Yardımcısı Olaf Scholz ile kısa bir görüşme gerçekleştirdiğini aktarmıştı. Suriye başlığı görüşmenin ana maddelerinden birisi olacak. S-400, F-35 ve F-16 konularının da masadaki kritik başlıklar arasında olması bekleniyor.

Erdoğan - Biden görüşmesi büyükelçiler krizi sonrası iki liderin yapacağı ilk yüz yüze görüşme oldu. Biden'ın bu konuyu gündeme getireceği de gelen bilgiler arasında yer aldı. Libya ve Afganistan'daki gelişmelerin de görüşmede konuşulması bekleniyor. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yapılmayacak.

BIDEN: İYİ BİR GÖRÜŞME YAPMAYI PLANLIYORUZ

Görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD'li bir gazetecinin "Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan ABD Başkanı Biden "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi sona erdiZirveden ilk kare

BEYAZ SARAY'DAN İLK AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasındaki zirveye ilişkin açıklama: Yapıcı ilişkileri sürdürmek istiyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi. Görüşmede ikili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda atılacak adımlar ele alındı.

NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapılan Erdoğan-Biden görüşmesinde iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi. 

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde Türkiye'ye Afganistan görevi için teşekkür etti. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Erdoğan ve Biden görüşmesinin pozitif bir atmosferde gerçekleştiği, ikili ilişkiler ve bölgesel konuların ele alındığı kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...