Tgrt Haber
06 Temmuz 2022 14:54 - Güncelleme : 06 Temmuz 2022 17:45

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Somali'nin sesi olmaya devam edecektir

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, Türkiye Somali'nin sesi olmaya devam edecektir. Son 10 yılda Somali'ye yaptığımız insani yardımların tutarı 1 milyar doları aştı" dedi.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Somali'nin sesi olmaya devam edecektir
Cumhurbaşkanı Erdoğan,Türkiye,Somali

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Somali'nin 2011 yılnıda çökme noktasına geldiğini o yılda Türkiye'nin kapsamlı bir heyetle Somali'nin ziyaret edildiğini söyleyen Erdoğan, "Tüm dünyaya Somalili kardeşlerimizin yanında olduğumuzun mesajını vermiştim" dedi.

Somali'nin birçok alanda gelişme gösterdiğini görmekten memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde kıymetli kardeşimin liderliğinde görev alacak hükümete şimdiden başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Aziz kardeşim Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'u Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Somali 2011 yılında çökme noktasına gelmiştir. O yıl kapsamlı bir heyetle Somali'yi ziyaret ederek tüm dünyaya Somalili kardeşlerimizin yanında olduğumuzun mesajını vermiştim.

"SOMALİ'NİN GELİLME GÖSTERDİĞİNİ GÖRMEKTEN MEMNUNİYET DUYUYORUM"

Bugün Somali'nin birçok alanda gelişme gösterdiğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Önümüzdeki dönemde kıymetli kardeşimin liderliğinde görev alacak hükümete şimdiden başarılar diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmelerde Türkiye-Somali ilişkilerini ele aldık. Somali'de hükümetin kurulmasının ardından hızla gerekli adımların atılması konusunda mutabık kaldık. Görüşmelerimizde ayrıca bölgesel meseleleri de ele alarak Somali'nin istikrarının tüm Afrika için taşıdığı öneme vurgu yaptık.

"SOMALİ'YE DESTEK VERDİK VERMEYE DEVAM EDİYORUZ"

Aradan geçen zaman zarfında sağlıktan eğitime, altyapıdan kapasite gelişimine kadar Somali'ye her alanda destek verdik vermeye devam ediyoruz. TİKA, Türk Kızılay, AFAD başkanlığımız başta olmak üzere bir çok kurumumuz sahada faaliyetlerini sürdürüyor. Sadece resmi kurumlarımız değil önemli sayıda sivil toplum kuruluşumuz da yardımlarıyla Somalili kardeşlerimizin yanında yer alıyor.

SOMALİ'YE YAPILAN YARDIMLARIN TUTARI 1 MİLYAR DOLARI AŞTI

Mogadişu'daki Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi sadece Somalili değil bölge ülkelerindeki kardeşlerimizin dertlerine de derman oluyor. Son 10 yılda Somali'ye yaptığımız insani ve kalkınma yardımlarının tutarı 1 milyar doları aştı. Bugün başta güvenlik ve ekonomi olmak üzere Somali'nin birçok alanda önemli gelişme sergilediğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Aziz kardeşimin Cumhurbaşkanlığı görevine ikinci kez gelmesiyle sonuçlanan seçimlerin Somali ve Somalili kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. Önümüzdeki dönemde kıymetli kardeşimin liderliğinde görev alacak yeni hükümete şimdiden başarılar diliyorum."

"ATTIĞINIZ TEMELLERİ DAHA DA GÜÇLENDİRECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında sonra Somali Cumhurbaşkanı açıklamalarda bulundu. Hasan Şeyh Mahmud ise şunları söyledi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a daveti için teşekkür etmek istiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugünkü görüşmemiz başarılı geçti. Kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de paylaştığım gibi Somali devleti ve halkı Türkiye'yi ve Türk halkını ülkemizde kalkınmaya destek veren gerçek bir dost olarak görmektedir.

Somali halkının karşılaştığı insani durum konusunda Türkiye ve Türk halkının cömertliği ve çabalarını takdir ediyorum.  Dayanışma ve desteğiniz, Somali insanlarının hayatlarının kurtarılmasına sebep olacak ve hiçbir zaman unutulmayacaktır.  2012 yılında Somali'ye yaptığınız ilk ziyarette iki ülke ilişkileri açısından koyduğunuz sağlam temelleri daha da güçlendireceğimizden eminim.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...