Tgrt Haber
06 Ocak 2022 12:25

Güney Kore'den F-35 kararı: Tüm uçuşlar durdu, soruşturma başlatıldı

Güney Kore, tüm F-35 savaş uçağı filosunu uçurmama kararı aldığını açıkladı. Geçtiğimiz gün Güney Kore’deki bir F-35A'nın iniş takımında ciddi bir sistem arızası tespit edilmiş ve pilot, acil iniş yapmak zorunda kalmıştı.

Güney Kore'den F-35 kararı: Tüm uçuşlar durdu, soruşturma başlatıldı
teknoloji,,f35,,savaş jetleri,,savaş uçağı,,güney kore,,Lockheed Martin,

Salı günü ülkenin batısındaki bir hava üssünde meydana gelen olay sonrası Güney Kore, tüm F-35 filosunu incelemeye aldı. AFP’ye konuşan Savunma Bakanlığı yetkilisi, F-35 uçuşlarının askıya alındığını doğruladı. Bu arada, söz konusu soruşturma ABD ile ortaklaşa yürütülecek. 

 

2014 yılında Güney Kore, Amerikalı Lockheed Martin şirketinin geliştirdiği F-35A model savaş jetlerinden 40 adet sipariş etti. Beş yıl sonra Asya’nın güçlü ekonomisi, ilk teslimatlarını alabildi. Ancak F-35'ler ilk çıktığı günden bu yana eleştirilerden kaçamadı. 

F-35 GÖVDE ÜZERİNE İNİŞ YAPTI

Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkan Yardımcısı Shin Ok-chul, Çarşamba günü yapılan parlamento oturumunda son durumu paylaştı. Shin, milletvekillerine, arıza esnasında F-35A'nın alçak irtifada uçtuğunu ve pilotun patlamaları duyunca sistemi kontrol etmeye çalıştığını söyledi. 

Güney Kore'den F-35 kararı: Tüm uçuşlar durdu, soruşturma başlatıldı

Shin, uçağın yüksek hızda yüzeye temas etmesiyle sürtünmeden kaynaklanan patlamayı önlemek için piste özel bir köpük püskürtüldüğünü de belirtti. Ayrıca pilotun, uçağı karın üstü indirdiğini sözlerine ekleyerek bunun bir 'ilk' olduğunu vurguladı. 

Süpersonik F-35 Lightning II, gizli teknoloji ve gelişmiş iletişim özelliklerine sahip, dünyanın en güçlü ve çevik avcı uçaklarından biri. Üç versiyonu da çok çeşitli görevler için tasarlandı. Birim başına maliyeti son yıllarda düşerken, Amerika Birleşik Devletleri’nin şimdiye kadar geliştirdiği en pahalı silah sistemi olarak kabul ediliyor. Ancak F-35 programı, sipariş gecikmeleri, maliyet aşımları ve teknik aksiliklerle eleştiriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...