Tgrt Haber
11 Ocak 2022 15:31

Mars keşif aracı Perseverance arızalandı

NASA’nın Mars keşif aracı Perseverance, geçtiğimiz ay altıncı kez bir parça kayayı başarıyla topladı. Ancak uzay ajansı, gezgin aracın arızalandığını açıkladı. Açıklamaya göre, Mars'ın küçük kayaları gezgin aracın numune toplama sistemini engellemeye başladı.

Mars keşif aracı Perseverance arızalandı
bilim,,nasa,,perseverance,,mars gezgini,,mars keşif aracı,

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) Jet Propulsion Laboratuvarı (JPL), resmi web sitesi ve Twitter üzerinden yeni bir güncelleme yayımladı. NASA, gezgin aracın kaya toplarken bazı çakılların giriş haznesine sıkışıp kaldığını açıkladı. 

Mars keşif aracı Perseverance arızalandı

Arıza, Perseverance’ın Numune Alma Sisteminin içinde bulunan ve aracın topladığı çeşitli örneklerin saklanmasına yardımcı bit karusel isimli mekanizmada oluştu. JPL mühendisi Louise Jandura, "Bu çakılların kontrollü ve düzenli bir şekilde çıkmasını sağlamak için ne gerekiyorsa yapmak istiyoruz." dedi. 

Mars keşif aracı Perseverance arızalandı

Perseverance uzak bir konumda bulunduğu için araştırmacılar yeterince müdahale edemiyor. Ancak JPL mühendisleri Perseverance'ın bu arızaya dayanacağından ve hayatta kalacağından emin. 

Mars keşif aracı Perseverance arızalandı

30 Temmuz 2020’de fırlatılan Perseverance, Şubat 2021’de Mars’a iniş yaptı. Gezgin araç, çektiği fotoğraflar ve aldığı kaya örnekleri ile pek çok kez gündeme geldi. Ayrıca kaya örneklerini Dünya’ya ulaştırabilirse bilim insanları Kızıl Gezegen’de hayatın izlerini araştıracak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...