Tgrt Haber
15 Ocak 2022 11:26

QR kod dolandırıcılığına dikkat: Bilgileriniz çalınabilir

Kötü niyetli korsanlar bu kez QR kodları hedef aldı. Yabancı güvenlik uzmanları kullanıcıları QR kodları konusunda uyardı. Kötü amaçlı Qr kodlar, kişisel bilgilerinizi çalabilir.

QR kod dolandırıcılığına dikkat: Bilgileriniz çalınabilir
QR kod,dolandırıcılık

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kötü niyetli yazılımlarda arttı. Akıllı telefon, bilgisayar gibi ürünler için virüsler geliştiren korsanlar, bu kez QR kodlarını hedef aldı. Yurtdışında yüzlerce kişinin banka hesaplarını ele geçirebilecek kötü amaçlı QR kodlar geliştirildiği bildirildi. 

Daha önceden banka hesapları için Joker yazılımı gibi benzer yöntemler kullanan korsanlar, bu kez de insanların sıkça kullandığı QR kodları içine virüsler yerleştirmeye başladı.

KÖTÜ AMAÇLI QR KODLAR, VERİLERİNİZİ ÇALABİLİR

QR Kodlar, özellikle pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte kullanıcı kitlesini bir hayli genişletti. Daha önce fiziksel olarak yapılan hemen hemen pek çok şey, artık kısayoldan temas gerektirmeyen QR kodlar ile gerçekleştiriliyor. Örneğin bir kafede verilen siparişten daha pek çok işleri QR kodla gerçekleştirmek mümkün.

QR kod dolandırıcılığına dikkat: Bilgileriniz çalınabilir

Kötü niyetli korsanlar ise, insanların sıkça kullandığı QR kodları hedef almaya başladı. Siber yazılım uzmanları, artık kötü yazılımların QR kodlar aracılığıyla telefonlara erişebileceğini bildirdi. Dolayısıyla tüm bunlar da banka hesaplarınızdan daha birçok bilgilerinizin çalınmasına yol açabilecek. 

Örneğin günümüzde reklamların çoğu poster şeklinde sokak ya da caddelerde karşımıza çıkabiliyor. Eskisinden farklı olarak reklam veren şirketler artık bu posterlere QR kodlar eklemeye başladı. Bu sayede kullanıcıların o reklama tıklaması da kolaylaşıyor.

Ancak kötü niyetli yazılımcılar, bu ve benzeri gibi posterlere kendi virüslerini bırakabilir. Kullanıcılar bir QR koda tıkladığında bilgilerin çalınabileceği farklı internet siteleriyle karşı karşıya gelebilir. Belki bu kodlar telefonlara uygulama yükleyemez ancak, internet sitesi aracılığıyla verileri çalabilir. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...