Tgrt Haber
02 Nisan 2015 03:55

Filistin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne resmen üye oldu

Filistin, merkezi Lahey'de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne dün resmen üye oldu. Böylece İsrail'in işlediği savaş suçları için soruşturma başlatılmasının da önü açıldı.

Filistin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne resmen üye oldu
filistin, israil,

Merkezi Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bulunan Filistin yönetimi, rutin prosedürü tamamlamasının ardından, dün Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) resmi üyesi oldu. 7 Ocak'ta UCM'ye katılım belgesi olan "Roma Statüsü"nü kabul ettiğini Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği'ne bildiren Filistin'in bu adımıyla, İsrail'in işlediği savaş suçları hakkında soruşturma açılabilecek. Bundan böyle, BM Güvenlik Konseyi de, oybirliğiyle bir UCM savcısına dava açması için görev verebilecek. Lahey'de dün düzenlenen katılım töreninde, Mahmud Abbas yönetimini, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki başkanlığında bir heyet temsil etti. İsrail'i de UCM'ye katılmaya çağıran Maliki, "Biz adalet istiyoruz, intikam peşinde değiliz. İsrail korkmamalı, eğer bir şikâyeti varsa UCM'ye katılarak, bizim gibi hakkını aramalı" dedi. UCM'ye üye olmayan İsrail, Filistin'in üyeliğine de şiddetle karşı çıkıyor. Filistin'in UCM'ye katılmasının, devam eden barış sürecini de ciddi şekilde etkileyeceği tahmin ediliyor. Seçimlerden önce Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceği vaadinde bulunan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, gelişmeyi Abbas yönetimiyle barış görüşmelerini durdurmak için bahane olarak kullanabileceği belirtiliyor.

2002 ÖNCESİNİ KAPSAMIYOR
Mevcut anlaşmalara göre, UCM, 1 Temmuz 2002'den önceki suçlara bakamıyor. UCM'ye taraf olan ülkeler de üyeliklerinin başladığı tarihten sonraki suçlarla ilgili dava açma hakkına sahip. İsrail ise, UCM'ye üye olmadığı için, hakkında verilen soruşturma kararlarında uluslararası kurumlarla işbirliği yapmak zorunda değil.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...