Tgrt Haber
04 Temmuz 2015 07:14

Komşu ikiye ayrıldı

Yunanistan'da halk pazar günkü referandum öncesinde ikiye ayrıldı. Anketler havada uçuşuyor. Dün hayır oyu isteyen Çipras ve taraftarları ile evetçileraynı anda farklı meydanlarda miting yaptı.

Komşu ikiye ayrıldı
yunanistan,

Yunanistan'da pazar günü yapılacak referandum öncesinde anketler, evet ve hayırcılar arasında kıyasıya bir mücadele olduğunu gösteriyor. ALCO'nun bin kişiyle gerçekleştirdiği, Ethnos gazetesinde yayınlanan ankete göre, 'evet' oyları yüzde 44.8, 'hayır' oyları ise yüzde 43.4. Kararsızların oranı da yüzde 11.8. BNP Paribas'ın siparişiyle yapılan ankette ise 'evet' oyları yüzde 47.1, 'hayır' oyları ise yüzde 43.2. İngiliz haber ajansı Reuters'ın 21 ABD yatırımcı ile yaptığı çalışmada 15 şirketin Yunanistan'ın kurtarma planını kabul edeceği belirtilirken, Paddy Power isimli bahis şirketi ise yüzde 85 'evet'e oynuyor.

İKİ YERDE İKİ MİTİNG
Referandum yaklaştıkça 'hayırcılar'ın gösterileri de artarak devam ediyor. Sintagma Meydanı'nda düzenlenen mitingde kendisini dinleyenlere yarın "hayır" oyu kullanmaları çağrısında bulunan Çipras, bu oylarla Avrupa'da gelen tehditlere boyun eğmeyeceklerini söyledi. Yunanistan Başbakanı, "Hayır oyu verin, kredi anlaşmaları müzakerelerindeki elimi güçlendirin, daha verimli şartların yer alacağı bir anlaşmayı 48 saat içinde sağlayalım. Evet oyu sefaletin sürmesi olur" çağrısı yaptı. Çipras "Hiç kimsenin Yunanistan'ı doğal coğrafi alanından ayırmaya hakkı yoktur. Aynı zamanda Avrupa'yı dağıtmaya da hakkı yoktur. Pazar günü sadece Avrupa'da kalmayı kararlaştırmıyoruz, Avrupa halklarıyla eşit haklara sahip ve onurlu bir şekilde yaşamaya karar veriyoruz" diye konuştu. Bu arada Atina'daki gösterilere Avrupa'nın çeşitli başkentlerinden de destek yağıyor. Atina'da zaman zaman polisle de çatışan göstericiler AB bayrağını yaktı. Ancak AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker'ın dünkü açıklaması, Çipras Hükümeti'ni oldukça zor günlerin beklediğinin işaretini verdi. Referandumda 'evet' oyu verecekler de dün akşam Çipras'ın toplantısıyla aynı saatte, miting düzenledi. Mitingde 'evet' oyunun Yunanistan'ın Avrupa'nın bir parçası olmaya devam edeceği anlamına geleceği belirtildi. Atina'da bunlar yaşanırken Yunanistan'la ilgili birbiri ardına açıklamalar da geliyor. Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, referandumla ilgili Yunan halkına herhangi bir tavsiyede bulunmayacağını söyledi. 'Dr. Kıyamet' olarak tanınan yatırım uzmanı Marc Faber, Yunanistan'ın krizde olmasından büyük oranda batılı finans kuruluşlarının sorumlu olduğunu öne sürdü.

OECD'DEN AÇIKLAMA
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunan borcunun yüzde 30 kesintiye uğratılması ve 20 yıllık bir zamana yayılması gerektiğine dikkat çeken raporunun ardından OECD'den de bir rapor geldi. OECD, borçların yüzde 35 silinmesi gerektiğini bildirdi. Raporun ardından açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "IMF raporu Yunanistan'ın ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Ama kreditörler bunu bize söylemedi. IMF de bunu söylemek için neden 5 ay bekledi" dedi.

TEKNOKRAT HÜKÜMETİ MODELİ ÖNERDİ
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, pazar günkü referandumdan 'evet' çıkması durumunda kurulacak Teknokrat Hükümeti için Syrzia Hükümeti çağının sona ermesi gerektiğini söyledi. Schulz, Atina ve kreditörler arasındaki görüşmelerin teknokratlar tarafından yönetilen bir hükümet tarafından sağlanması gerektiğini öne sürdü.

TANSİYON YÜKSEK
Selanik'te emeklilerin en fazla 120 euro nakit para çekebildikleri bir bankanın önünde ağlayan Yunan vatandaşı ise ülkede yaşanan krizin sembol yüzlerinden biri olmaya aday.

ÇİPRAS'LI KARİKATÜR
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın AB ülkelerine kafa tutması Avrupa ülkelerini de kızdırıyor. Alman gazetesi Handelsblatt, Çipras'ın AB ülkelerini nasıl tehdit ettiğini karikatürüze etti. Karikatürde "Parayı sökülün intihar ederim" yazıyor.

KRİZ YENİ ÇİFTİ PARASIZ BIRAKTI
Balayı tatili için New York'a giden Yunan çift, ülkelerindeki mali kriz nedeniyle parasız kaldı. Valasia ve kocası Konstantinos, para çekmek için ATM'ye gidince hesaplarının sıfırlandığını öğrendi. Zor durumda kalan yeni evli çiftin imdadına yetişen kilise, yol masrafı için para topladı.

GENÇ KIZDAN KRİZ MEKTUBU
Yunan Illiana Magra da Yunan hükümeti Syrzia'ya krizle ilgili bir mektup yazdı. Mektubu Financial Times'a gönderen 21 yaşındaki Magra, "Yarınımdan endişe duyuyorum. Gördüğüm tek şey karanlık. Yüzlerce insan ATM ve benzin istasyonu kuyruklarında. Caddeler sessiz, insanların yüzü donuk. İnsanlar aç. Aileler ve arkadaşlar 'Evet' ve 'Hayır' oyları konusunda kamplaştı. Hangi oyun nasıl sonuçlanacağını bilmeden demokratik haklarımız için referandumda oy vermeye çağrılıyoruz. Bu sorumluluğu almaya hazırım. Hepimiz krizin son bulmasını, büyümeyi ve mutlu olmayı istiyoruz" diye yazdı.

YUNANİSTAN'DA RESMİ TEMERRÜT
Avrupa Birliği İstikrar Fonu'ndan yapılan açıklamada Yunanistan'ın borcunu ödeyemeyeceği ve resmen temerrüde düştüğü açıklaması yapıldı. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ewald Nowotny de, ECB'nin Yunan bankalarına sağladığı acil durum likiditesine devam edip etmeyeceğini pazartesi konuşacağını belirtti. Bu arada Atina Ticaret Odası Başkanı Constantine Michalos bankalarda 500 milyon euro nakit rezervi kaldığını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...