Tgrt Haber
06 Aralık 2017 22:43

Kudüs Nerede Filistinde mi ? Kudüs'ün Önemi Nedir? | Kudüs hakkında son dakika haberleri

Kudüs'le ilgili son dakika haberleri: Kudüs, barındırdığı dini değerlerle üç din için (İslam, Hristiyan, Yahudi dinine mensup olanların) ortak kutsal öneme sahip olduğu merkezdir. Harita üzerinde Filistin ve İsrail'in orta noktasında yer alan Kudüs, 800 bin kişilik nüfusa sahiptir. İçerisinde Mescid-i Aksa, Ağlama Duvarı, Kubbet-Us-Sahra gibi dini öneme sahip yerler bulunmaktadır. Peki, Kudüs nerededir? İsrail için önemi nedir? Detaylar haberimizde..

Kudüs Nerede Filistinde mi ? Kudüs'ün Önemi Nedir? | Kudüs hakkında son dakika haberleri
kudüsün israil için önemi nedir,israil neden kudüsü başkent yapmak istiyor,son dakika kudüs haberleri,kudüs neler oluyor,son dakika,kudüs harita yer,kudüs nerededir

Kudüs nerede, önemi nedir? soruları ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ün başkenti olarak tanımaya hazırlanması büyük merak konusu oluyor. Kudüs'ün önemi, tarihsel olarak çok eskilere dayanmaktadır. ABD'nin bu kararına tepkiler çığ gibi büyüyor. Peki Kudüs nerede, önemi nedir? İşte ayrıntılar...

Kudüs Nerede Filistinde mi ? Kudüs'ün Önemi Nedir? | Kudüs hakkında son dakika haberleri

Kudüs'ün tarihi, bilinene göre milattan önce 2000'lere kadar uzanmaktadır. Tarihi boyunca iki kez yok olma kaderini tadan şehir, 23 işgale, 52 saldırıya tanıklık etmiştir. Hz. Muhammed S.A.V'in İslamiyet'in yayılmasında önemli bir nokta olan Kudüs'ten Miraç'a yükseldiği ve Mescid-i Aksa'nın burada inşa edildiği bilinmektedir. İslam için önemli olduğu kadar Yahudi ve Hristiyan dinleri için kabul gören bazı yapıtaşları burada bulunmaktadır. İsa'nın burada çarmıha gerildiği rivayeti ve bu nedenle buranın hac noktası olarak kabul görmesi Hristiyanlar için, Milattan önce 10. Yüzyılda Kral Davud'un ele geçirmesi ise Kudüs'ü Yahudiler için anlamlı kılmıştır.

KUDÜS NEREDEDİR?

Kudüs konumu itibariyle İsrail ve Filistin'in orta noktasında yer almaktadır. Bu nedenle her iki ülke için de büyük öneme sahip olmaktadır. Kudüs'ün diğer ismi, İsrailliler tarafından Jarusalem olarak bilinmektedir.

Kudüs Nerede Filistinde mi ? Kudüs'ün Önemi Nedir? | Kudüs hakkında son dakika haberleri

KUDÜS TARİHİ

Kudüs’ün tarihi, milattan önce 2000’lere kadar uzanmaktadır. Tarihi boyunca iki kez yok olma kaderini tadan şehir, 23 işgale, 52 saldırıya tanıklık etmiştir. Hz. Muhammed S.A.V’in İslamiyet’in yayılmasında önemli bir nokta olan Kudüs’ten Miraç’a yükseldiği ve Mescid-i Aksa’nın burada inşa edildiği bilinmektedir. İslam için önemli olduğu kadar Yahudi ve Hristiyan dinleri için kabul gören bazı yapı taşları burada bulunmaktadır. İsa’nın burada çarmıha gerildiği rivayeti ve bu nedenle buranın hac noktası olarak kabul görmesi Hristiyanlar için, Milattan önce 10. Yüzyılda Kral Davud’un ele geçirmesi ise Kudüs’ü Yahudiler için anlamlı kılmıştır.

KUDÜS'ÜN STATÜSÜ

İsrail, Doğu Kudüs'ü 1967 Altı Gün Savaşı sonrasında işgal etmiş ve ardından topraklarına katmıştı ancak bu durum uluslararası alanda tanınmıyor. Filistinliler, Doğu Kudüs'ü ileride kurulacak bağımsız bir Filistin Devleti'nin başkenti yapmak istiyor. İsrail ise bütün Kudüs'ü başkenti olarak görüyor. Hamas, İsrail'in Kudüs'ü başkenti olarak ilan etmesi durumunda yeni bir intifada başlatma tehdidinde bulunmuştu.

İBRAHİM KALIN: "KUDÜS KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, açıklamalarda bulundu: "Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Kudüs’ün tarihi statüsünün muhafazası tüm Müslümanlar açısından tarihi bir öneme sahiptir. Kudüs sadece İsrail’in yahut Yahudilerin Musevilerin değil Müslümanların ve Hristiyanlarının haklarının olduğu önemli bir şehirdir. İslam İşbirliği Teşkilatı da her türlü girişimin tanınmayacağını ifade etmiştir. Ürdün devletinin Filistin’deki vakıf mallarının korunmasında özel bir sorumluluğu bulunmaktadır. Biz de bu çerçevede Ürdün yönetimiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ürdün kralı bugün ülkemizi ziyaret edecekler ve diğer konuların yanında Filistin ve Kudüs meselesi görüşmenin gündeminde yer alacaktır.

Hamas'tan intifada çağrısı
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, "ABD'nin kararına karşı yarından itibaren yeni intifada başlatılmasını istiyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararına ilişkin, "Böyle bir adımı atmak dünyada, özellikle bu bölgeyi ateş çemberinin içine atmaktır. Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun?" dedi.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması yönündeki kararını hatırlatarak, eleştirilerde bulundu.

ABD Başkanı Trump'ın, Birleşmiş Milletlerin (BM) 1980 kararını hiçe saydığının altını çizen Erdoğan, bugüne kadar ABD ve İsrail'den başka dünyada hiçbir ülkenin, BM'nin 1980 yılındaki kararının dışında, buna aykırı bir adımı olmadığına işaret etti.

Kudüs'ün, Müslümanların, Hristiyanların, kısmi olarak da Musevilerin ibadetgahı olarak görüldüğüne işaret eden Erdoğan, Müslümanların ilk kıblesinin de Mescid-i Aksa olduğunu aktardı.

"Siyasi liderler karıştırmak için değil barıştırmak için olurlar"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Böyle bir adımı atmak dünyada özellikle bu bölgeyi ateş çemberinin içine atmaktır. Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun? Bu nasıl bir yaklaşımdır? Siyasi liderler karıştırmak için değil barıştırmak için olurlar. Şu anda Sayın Trump'ın bu açıklamaları adeta 'mikser' görevi görmeye yöneliktir. Karıştırmaya yöneliktir, barıştırmaya değil. Kusura bakmasın. Çarşamba günü İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olarak tüm İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerini İstanbul'da toplayacağız. Bunun yanında telefonlarla görüşmelerimi sürdürüyorum. Burada sadece İslam ülkelerini değil hatta Papa ile de görüşme talebim oldu, onunla da bu akşam veya yarın sabah görüşeceğiz. Çünkü burası aynı zamanda Hristiyanların da mabedi, onunla da bu konuyu görüşmem lazım. Sayın Putin'le de görüşmemi yapacağım. Batı ülkeleri Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya'yla da görüşmelerimi yapacağım. Çünkü bu artık sadece Müslümanların değil adeta insanlığın görevidir. Burada Sayın Trump, 'Ben güçlüyüm, öyleyse haklıyım' diyorsa, yanılıyor. Güçlü olmak, haklı olmak demek değildir. Haklı olan güçlüdür. Bunu böyle bilmesi lazım. Burada biz haklıyız. Bu kumpasların altında ve arkasında nelerin olduğunu da son zamanlardaki bu mahkeme sürecinden gayet iyi biliyoruz."

ABD ve İsrail'e tepki
Taşeron işçilere kadro verilmesinden dolayı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etmek üzere Esenboğa Havalimanı'nda toplanan Hak-İş üyeleri, Türk bayrakları sallayarak ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını da protesto etti. "Kahrolsun İsrail" sloganları atan Hak-İş üyeleri, hitabının ardından alkışlar eşliğinde Erdoğan'ı Yunanistan'a uğurladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...