Tgrt Haber
26 Şubat 2014 14:08 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:06

Taşeron işçilere kadro geliyor mu, işte tüm detaylar

Taşeron işçilere kadro gelecek mi Taşeron işçi için torba yasa 2014 meclise girdi İşte en son detaylar

Taşeron işçilere kadro geliyor mu, işte tüm detaylar
Taşeron işçilere kadro gelecek mi,Taşeron işçi için torba yasa 2014,torba yasa,taşeron işçilere yasa,

Taşeron işçilere kadro verilecek mi Taşeron işçilerin merakla beklediği torba yasada neler var? taşeron işçilere kıdem tazminatı verilecekmi? haberin devamında. Torba yasada kamuda yaklaşık 700 bin, özel sektörde de 400 bine ulaşan taşeron işçiye kıdem tazminatı yolunu açan düzenleme yer alacak. Torba yasadan beklentiler oldukça büyük. Taşeronlar kadro bekliyor. İşyeri sahipleri Bağkur ve vergi affı bekliyor. Torba yasası ve dahası haberin devamındadır. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren kıdem tazminatı konusunda uzlaşma sağlanamadı fakat, 1 milyon taşeron işçiyi ilgilendiren düzenleme Meclis'e getiriliyor. Torba yasada kamuda yaklaşık 700 bin, özel sektörde de 400 bine ulaşan taşeron işçiye kıdem tazminatı yolunu açan düzenleme yer alacak. Ayrıca, kiralık işçi düzenlemesi de yeniden Meclis'e gelecek. Daha önceki düzenlemede 1 yıl olan geçici çalışma süresi de 6 (3+3) ayı geçemeyecek. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, önceki gece Meclis'te soruları yanıtlarken, taşeron işçilerin asıl işverende mi alt işverende mi çalıştığına takılmamak gerektiğini belirterek, "Taşeron işçilerin koşullarının ve imkanlarının iyileştirilmesi zorunlu" dedi. 
KİRALIK İŞÇİLER GELİYOR
Bakanlık, kiralık işçi düzenlemesini de yeniden gündemine aldı. Özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren düzenlemenin de bu pakette yer alması bekleniyor. Bakanlık, itirazların önünü kesmek için pek çok iyileştirici adım atacak. Hükümetin pek çok alanda yapacağı kanuni düzenlemeleri içeren torba yasa tasarısı içinde çalışma hayatı ile ilgili de önemli konular yer alıyor. Taşeron işçilerinin sorunlarının çözümü için de düğmeye basılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre; taşeron işçileri için 1 yıl olan sözleşme süresi 3 yıla çıkarılıyor. Kamudaki taşeron işçileriyle ilgili olarak da mahkemenin verdiği muvazaa kararları için sulh yada kadr o yoluyla çözüme gidilmesi öngörülüyor. Kıdem tazminatı konusu taraflar arasında uzlaşma sağlanamayınca rafa kaldırılırken; çalışma hayatının diğer alanlarındaki düzenlemelere yoğunlaşıldı. Torba yasa tasarısında taşeron işçileriyle ilgili önemli düzenlemeler bulunduğu belirtiliyor. Yavaş yavaş netleşmeye başlayan paketin içeriğine göre; taşeron işçilikteki sorunların önemli bir kısmı bu yasal çalışma ile giderilmeye çalışılacak. Bunların başında taşeron işçilerinin sözleşme süresi geliyor. 1 yıl olan sürenin 3 yıla çıkarılması gündemde. Yine alt işverenlik için bazı tanı mlarda değişikliğe gidiliyor. Buna göre de asıl işverenin bir işi alt iş verene verebilmesinde aran acak şartlarda bir takım değişiklikler söz konusu.
Torbadan büyük af çıkıyor
SGK; Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası affının detaylarını TAKVİM'e açıkladı. Bağ-Kur borcunu taksitlendirmek isteyene 3 ay süre verilecek. GSS borçlularının ise faizleri tamamen silinecek. Milyonlarca kişinin gözü kulağı sosyal güvenlik ile ilgili radikal adımlar içeren torba yasaya çevrildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Ocak ayında Meclis'e sunulması beklenen torba yasada yer alan 'prim affı' karmaşasına noktayı koydu. Bağ-Kur'a 2 yıldan fazla sürede borcu olanlara yapılandırma için 3 ay süre verilecek, bundan yararlanmayanın hem borcu hem hizmeti silinecek. Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası borçlarına af çalışması heyecana neden olurken tasarının kapsamı merak konusu oldu. SGK uzmanları, merak edilen soruları yanıtladı:
BAĞ-KUR AFFI KİMLERİ KAPSAYACAK?:
Kaydı olup da 24 aydan fazla prim borcu olanları kapsayacak. Diğer bir ifadeyle 2 yıldan az olanlar bu kapsama girmeyecek. Bağ-Kur'a 2 yıldan fazla sürede borcu olanların borcu hem de hizmeti silinecek. Örneğin, 5 yıllık borcu var. Bu borçla birlikte 5 yıllık hizmet süresinden de vazge çilmiş olacak.
BAĞ-KUR HESABI AÇILABİLECEK Mİ?
İleriki yıllarda bu hizmet hesabını canlandırma imkanı olacak. Durdurulan hizmetler ileriki yıllarda ödenebilecek. İster 2, ister 5 yıl olsun ihya edilebilecek. Örneğin; 2016'da hizmet ihyası yaparak o günkü koşullara göre primleri yatırabilecek. Silinen borç, hizmet açılarak aktif hale getirilebil ecek. Bu düzenleme ile borcu olduğu için sağlık hizmetlerinden yararlanamayan binlerce esnaf da nefes alacak. İşveren prim borcu ile ilgili de çalış ma var.

Taşeron işçilere kadro geliyor mu, işte tüm detaylar 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...