Tgrt Haber
29 Kasım 2019 15:48

'80'li Yılların Unutulmayan Trendleri

İnsan geçmişte yaşadıklarını yaşı ilerledikçe nostalji tadında tekrar yaşamak istese de geçmişi geri getirmenin mümkün olmadığını anladığı an elindeki, avucundaki tüm hatıralara bakarak geçmiş günleri yad eder. Kim bilir belki de bir jeton bile hayatında yaşadığı o anları film şeridi gibi gözlerinin önüne serer.. Bu makalemiz de 1980’lı yılların unutulmayanlarının listesini hazırladık. Umarız hatıranızda güzel olayların canlanmasına vesile olmuşuzdur.

'80'li Yılların Unutulmayan Trendleri
80 li yılların yaşam tarzı,&tt2;80&tt2;li Yılların Unutulmayan Trendleri,Atari Salonları,Alf’ten Susam Sokağı’na: &tt2;80’lerde TV,Serpil Çakmaklı Tokası,Video Kasetler,Madonna Saçı,Futbol Sahasının İçinde Yapılan Röportajlar,Pofuduk Montlar

Sizleri 80’li yıllara götürmek istiyoruz. Bu döneme ait damga vurmuş trendleri derlediğimiz makaleyi ilginize sunuyoruz. Keyifli okumalar... 

Atari Salonları

Atari Salonları

“… fazla jetonun varsa bir tane borç verebilir misin?” 80’li yılların çocukluk çağlarının yaşandığı bu dönemlerde çocuklar birbirlerine işte böyle ricada bulunurdu. Daha sonra "Fazla 0.5, 07, 09 kalem ucu olan var mı?" sorusu ikinci sırada gelirdi. Bu zamanların çocukları boş kaldığı zaman ya kendi aralarında tahtadan yaptıkları silahçılık oyunu, körebe, saklambaç, yarış, ya da soluğu atari salonlarında alır jetonları bitene kadar ateri oynarlardı. Uzay gemisi oyunu, Mortal Kombat, Street Fighter, futbol oyunu Kick-Off oyunlarını atari salonlarında oynamanın keyfi çok farklıydı…

Alf ve Susam Sokağı

Alf ve Susam Sokağı

1968 yılında yayın hayatına başlayan TRT'nin popülerleşmesi 1980'li yıllarda başlamıştır. Zaten bir tek TRT vardı. Diğer kanalar da TeleOn daha sonra bu kanal Star TV'ye dönüşecekti. Her ne kadar o yıllar "Tek kanallı dönem" gibi algılansa da '80'ler de TRT'nin program ve dizi çeşitliliği gerçekten oldukça fazlaydı. Hatta spor, kültür-sanat ve haberin yanı sıra dizi ve özel programlar yayınlandığında insanlar ekranlara kilitleniyorlardı.

Rahmetli Barış Manço'nun 7’den 77’ye Adam Olacak Çocuk, Adile Naşit ile Uykudan Önce, Susam Sokağı, Pop Saati, gibi programların yanında Alf, Dallas, Mavi Ay, Lassie, Kara Şimşek, Kara Şahin (Motosiklet) Çalıkuşu, Kaynanalar gibi dizilerin bir bölümü bile kaçırılmadan seyrediliyordu. Televizyonlar antenle çekiyordu. Özel olarak televizyonların çalışmasını sağlayan Regülatörler vardı.

80'li Yılların Saç Tokaları ve Serpil Çakmalı Tokası

Serpil Çakmaklı Tokası

Sinema filmlerinde sık sık gördüğümüz bir zamanların ünlü sinema sanatçısı Serpil Çakmalı'nın meşhur ettiği bir tokaydı kelebek saç tokası... Nasıl oldu bilmiyoruz ama işgüzar satıcının biri kelebek saç tokasının üzerine Serpil Çakmaklı tokası yazmış ve o dönem kelebek saç tokaları altın çağını yaşamıştı. Yine 80'lerde geniş omuzlu görünmek için vatkalı kıyafetler, göbeğin üstüne kadar çekilen yüksek belli pantolonlar, kazak üstüne takılan devasa tokalı kemerler, püsküllü ceketler vs... 1980'li yıllar işte tam olarak böyleydi. 

Video Kasetler

Video kasetler

Geleceğe Dönüş Filmi 

'80’li yıllarda kaset kiralamak adeta bir üst sınıf göstergesiydi. Bugünün dijital dünyasından bakınca çok anlamı olmayan bu cümlenin o dönem böyle algılandığını duyan yeni kuşağın aslında o çağda yapılan en pahalı aktivite olduğunu pek anlamasa da dönemin popüler filmlerine sinema salonları dışında ulaşmanın tek yolu işte bu video kasetlerdi. Hatta video kasetçileri bile Beta’cılar ve VHS’ciler diye gruplara ayrılmıştı. 

Rocky (Rambo), Geleceğe Dönüş Serisi, Terminatör, The Evil Dead gibi filmler elden ele dolaşır, özellikle korku türü ve "Amerikan gençlik filmleri" en çok tercih edilenler arasındaydı. Kapora ile yapılan bu alışverişlerle kiralanan filmler, günümüzün ücretli ott'nin temelini oluşturuyor diyebiliriz.

Madonna Saçı Özentisi

Madonna Saçı Özentisi

İspanyol paçalar, çok renkli giysiler, permalı saçlar, kitsch moda anlayışı... işte 1980'lerin modası tam olarak bunlardı. O dönemin en ünlü kadın sanatçısı olan Madonna’nın popüler olmasından sonra bu saç modeli genç kızlar arasında “Madonna saçı” olarak tanımlanmaya başlandı. 

Futbol Sahasının İçinde Yapılan Röportajlar

Futbol Sahasının İçinde Yapılan Röportajlar

1980'li yıllarda TRT'de maçlar canlı olarak izleniliyordu. Belki bir Ronaldo, Messi, Neymar yoktu ama Maradona, Platini, Zico gibi dünyanın tanıdığı isimler futbolun resmen kralıydı. O dönemlerde Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası gibi tüm futbol organizasyonları ve üç büyüklerin maçlarını canlı canlı seyrediliyordu. 1980'li yıllarda futbolcuların öyle Ferrari arabaları lüks villaları filan yoktu. Kulebe ve maçlara gidiş belediye otobüslerinde bilet atarak gerçekleşiyordu. Böylesine mütevazi bir hayattan şatafatın ayyuka çıktığı bir dönemi kıyas etme derdinde değiliz elbette fakat sahanın içinde yapılan röportajlar ise kafa yakan cinstendi. Özellikle üç büyüklerin maçlarında kenarda duran spor muhabirleri, yaşanan her faul olayında hemen sahaya mikrofonla atlar ve anlık röportajlar yapardı. Gerçekten o epik videoları seyrediniz. Gülmekten karnınıza ağrılar gireceğinden hiç şüphemiz yok. 

Vatka Modası

Vatka Modası

Vatkasız bir elbise giymenin mümkünü yoktu. Kimse omuzlarının düşük görülmesini istemezdi. Evet, 80'li yılların modası vatkalar günümüz de biraz evrim geçirerek hayatımızdaki yerini tekrar almaya başladı. Ufak omuzları geniş ve bel ile bacakları daha ince görünmesini sağlayan vatka trendini blazer ceketlerinde bir kullanın kendinizi tanımayacağınıza garanti verebiliriz.

Pofuduk Montlar

Pofuduk Montlar

Kaz tüyü mont diye de bildiğimiz pofuduk montlar soğuk havalarda üzerimizden çıkarmadığımız kıyafetlerin başında geliyordu. Bugünlerde tekrar trend olduğuna şahit olduğumuz bu bontlar 1980'li yıllarda dar kesim kalem bir eteklerle giyiliyordu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...