Tgrt Haber
13 Ocak 2020 17:54

Spartacus Kimdir? / Spartacus'un Hayatı ve Mücadelesi

"Gladyatör" kelimesi nedense hemen "Spartacüs"ü çağrıştırır. Oysa Roma döneminde o kadar meşhur Gladyatörler olmasına rağmen ilk Spartacus'ü akla getirmesinin en büyük nedenleri arasında aynı isimde beyazperdeye uyarlanan dizinin etkisi tartışılmazdır. Peki kimdi bu adam? Çocukluk ve ilk gençlik hayatına dair çok fazla bilgi olmasa da Thrakia'da doğduğu ve soyunun da oradan geldiği düşünülmektedir. Gençlik yıllarında Roma ordusundan kaçmış sonrasında yakalanarak köle olarak satılmıştır. Buradan Capua’daki gladyatör okulunda gladyatör olmak üzere dövüş eğitimi almıştır. Bu makalemiz de "Spartacus mezarı nerede?, Spartacus gerçek heykeli hangisi?, Spartacus kürt mü?, Spartacus dizi filmi, Plutarkhos Spartacus kim, Spartacus sinema filmi, Spartacus konusu nedir?, Spartacus oyuncular kimler?" gibi merak ettiğiniz tüm sorulara cevaplar bulacaksınız...

Spartacus Kimdir? / Spartacus'un Hayatı ve Mücadelesi
Spartacus mezarı nerede?,Spartacus kim?,Spartacus gerçek heykeli hangisi?,Spartacus kürt mü?,Spartacus konusu nedir?,Plutarkhos Spartacus kim,Spartacus dizi filmi,Spartacus oyuncular kimler?

Tarihin gidişatını değiştirdiği düşünülen ve tüm dünyada adından söz ettiren efsanevi bir kahraman ve gladyatör olarak bildiğimiz Spartacus gerçekte kimdir?

Bu makalemiz de Spartacus'un tüm yönlerini ele aldık. İşte tüm detaylar...

Spartacus Kimdir? / Spartacus'un Hayatı ve Mücadelesi

Roma ordusunda görevliyken ordudan kaçarak haydutluk yapmış, daha sonra 77 arkadaşıyla birlikte Vezüv Yanardağı'nı sığınmıştır. Haydutluk yaptığı yıllarda yakalanarak köle olarak satılmıştır. Önderlik yeteneği, güçlü bir savaşçı olması ve bu özelliği fark edilerek hemen dikkatleri çekmiştir... Roma ordusu tarafından kuşatılan 77 kişilik kaçak ekip, asma dallarından yaptıkları halatlarla uçurumdan aşağı inerek Romalı askerleri şaşırtıp kaçmayı başardılar. Spartaküs, kendisine katılan ve sayıları 100 bine ulaşan kaçak köle ve gladyatörlerle Lucania'ya savaş açmıştır. Amansız bir çatışma sonucunda Publius Varinius'u yenerek Thuria ve Metapontion kentlerini yağmaladı. Spartacüs İtalya'nın güneyini ele geçirmişti.

M.Ö. 72'de iki konsülün yönetiminde bulunan güçler Spartacüs'ün üzerine gönderilmiş olsa da Spartacüs onları yendikten sonra kuzeye yani Alpler'e doğru koşusa geçti. Gallia Cisalpina valisi onu durdurmaya çalıştıysa da, onları da yenilgiye uğrattı. Köle ordusu artık Alpler'i geçebilir ve güvenlik içinde dağılabilirdi. Ne var ki, kimse İtalya'dan ayrılmak istemedi. Spartacüs, bu sefer güneye doğru yönelmek zorunda kaldı. Lucinia'ya tekrar geri dönen ordu, orada ilk kez Marcus Crassus'a yenildi.

Spartaküs, Sicilya'dan geçerek Messina'ya çekilmeye çalıştı.

Spartacus Kimdir? / Spartacus'un Hayatı ve Mücadelesi

Burada onları kaçırmaya söz veren korsanlar sözlerinde durmadılar. Crassus, köleleri kuşattıysa da, Spartacüs kuşatmayı yararak geri çekildi. Daha sonra, MÖ 71'de ya savaştan sağ kurtulup Roma'yı terk ettiği ya da Romalılar tarafından savaşta öldürüldüğü söylenmiştir. Savaşta öldürülüp tanınmaz hale gelme ihtimalinden dolayı bulunamamış olma ihtimali de vardır ancak cesedine asla ulaşılamamıştır. Romalı general Pompeius, Spartacüs'ün ordusundaki çok sayıda kaçağı yakalayıp idam ettirdi. Crassus 6000 kişiyi tutsak olarak aldı.  Appia Yolu boyunca tüm kaçakları çarmıha gerdirdi. O dönemdeki inanışa göre tanrıların onu yanına aldığı, koruduğu gibi dedikodular hemen yayılmıştı. Ancak Spartacüs'e ne olduğu asla öğrenilemedi.

Spartacüs, zamanının Roma yönetiminin başına bela olmuştur. Köle ve yoksullardan oluşan ordusu ile yıllarca Roma Cumhuriyet'inin yönetim sistemini sarsmıştır. Bu isyanın eşitlikçi ve özgürlükçü karakteri nedeniyle sol fikirlere sahip veya bu düşünceye sahip insanlar tarafından sahip çıkılan bir kişilik olmuştur.

Spartaküs Filmi 
İlk kez ekranlara 1960 yılında Spartaküs (Spartacus) adıyla çıkan ve Stanley Kubrick tarafından çekilen Spartaküs filmini ABD filmidir.

Spartacüs
Film de köleliğin zengin veya egemenlere karşı ilk ayaklanışına, çağdaş ve modern bir yorum getirmesi ile ünlü filmde Spartacus (Kirk Douglas) Roma dönemininde gözü kara cesur bir savaşçı ve gladyatördür! Davasında ona inanıp destekleyen Varinia ile bağımsızlıkları için verdikleri mücadele işlenmiştir.

Spartaküs aslında  bir Roma askeri olduğu halde yapılan bir savaşta yine Romalılara esir düşmüş, yine Roma'da köle olarak satılmıştı. Bir süre sonra onu köle olarak satın alan efendisinden kaçmayı başarmış ve bu sefer de kiralık asker olmuştu. Kiralık askerken bir gladyatör okulunun sahibine satılarak burada da boş durmayıp diğer kölelerle birlikte gladyatör olarak yetiştirilmişti. Spartaküs, arkadaşlarına önce kaçmak, sonra da bir ayaklanma başlatma fikrini tek tek kabul ettirmiştir.

General Crassus’un meydan okumasıyla Spartacus özgürlük ve Roma İmparatorluğu’nun gücüyle yüzleşmek zorunda kalır.

Filmin Oyuncuları:
Kirk Douglas – Spartacus
Laurence Olivier – Marcus Licinius Crassus
Tony Curtis – Antoninus
Jean Simmons – Varinia
Charles Laughton – Sempronius Gracchus
Peter Ustinov – Lentulus Batiatus
John Gavin – Julius Caesar
Nina Foch – Helena Glabrus
John Ireland – Crixus
Herbert Lom – Tigranes Levantus
John Dall – Marcus Publius Glabrus
Charles McGraw – Marcellus
Joanna Barnes – Claudia Marius
Harold J. Stone – David
Woody Strode – Draba
Peter Brocco – Ramon
Robert J. Wilke – Gardiyan
Nick Dennis – Dionysius (Nicholas Dennis)
John Hoyt – Caius
Frederick Worlock – Laelius (Frederic Worlock)

Filmin Aldığı Ödüller:
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar Ödülü, 1961
En İyi Görüntü Yönetmeni Oscar Ödülü, 1961
En İyi Sanat Yönetmeni Oscar Ödülü, 1961
En İyi Kostüm Tasarımı Oscar Ödülü, 1961
En İyi Film Altın Küre Ödülü, 1961

Filmin Özgün adı: Spartacus
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımcı: Kirk Douglas, Edward Lewis
Senaryo yazarı Eser: Howard Fast
Senaryo: Dalton Trumbo
Görüntü yönetmeni: Russell Metty
Film müzikleri: Alex North
Yapım yılı, ülkesi: 1960, A.B.D
Dağıtım şirketi: Universal Pictures
Süre: 184 Dakika
Dil: İngilizce
Cins: Sinema filmi
Tür: Savaş, Tarihi, Macera
Renk: Renkli
Bütçe 12.000.000 dolar
Gösterim tarihi:
ABD 6 Ekim, 1960
Birleşik Krallık 8 Aralık, 1960

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...