Tgrt Haber
25 Temmuz 2019 18:30

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Çiçeği burnunda bir anneyseniz, yenidoğan bebek bakımı hakkında bildiğiniz çok şey olduğunu tahmin ediyoruz. Fakat, bu kadar pratik bilgiye sahip olmadığınızı ve öğrenmeniz gereken daha çok şey olduğunu da düşünüyoruz. Bu makalemizde: “Yeni doğan bebek nasıl emzirilir?, Yeni doğan bebek bezi nasıl değiştirilir?, Yeni doğan bebek süsleri, Yeni doğan bebek yeleği, Yeni doğan bebeğin ilk banyosu, Bebekler kaç günde bir yıkanır?, Yeni doğan bebeklerin banyo suyu kaç derece olmalı?, Bebeklerin ağlama dili, Bebeklere kıyafet seçimi, Yeni doğan bebeklerin kontrolü ne zaman?” gibi merak ettiğiniz pek çok şey hakkında bilgiler verdik. Keyifli okumalar diliiyoruz..

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey
Yenidoğan Bebek İçin İlk Kontrollerde Neler Kontrol Edilir?,Yenidoğan Bebekte İlk 1. Aydan Sonra Neler Değişir?,Yenidoğan Bebek Nasıl Beslenmeli?,Yenidoğan Bebek Nasıl,Hangi Sıklıkla Emzirilmelidir?,Yenidoğan Bebeğin Göz Rengi Değişir Mi?,Yenidoğ,Yenidoğa

Yeni doğan bebeklerin bakımı tüm anne ve babaları kaygılandıran bir konu. Anneler, bebek bakımı konusunda tecrübeli akrabaların yardımına bu dönemde çok ihtiyaç duyabilirler. Tabii ki tecrübeli insanların bilgi ve becerilerinden istifade etmek kadar dünyaya gelecek bebeğin bakımı ile ilgili bilgi sahibi olmakta çok önemli.

Şimdi bu tecrübelerden derlediğimiz bilgileri tek tek ilginize sunacağız.

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Yenidoğan Bebek İçin İlk Kontrollerde Neler Kontrol Edilir?

Yeni doğan bebeğin ilk muayeneden sonra ilk 24 saat içinde genel bir muayene yapılmaktadır.

Yapılan bu kontrollerde:

  • Bebeğin kilosu,
  • Bebeğin kafa çevresi, bıngıldağı ve boyu,
  • Göz muayenesi,
  • Kalp ritmi ve soluk alıp verme düzeni,
  • İç organların (böbrek, karaciğer, dalak) palpasyonla (elle) muayenesi,
  • Bebeğin refleksleri,
  • Kalça çıkıklığı,
  • Eller, ayaklar, kollar, bacaklar ve bebeklerin cinsel organı,
  • Göbek kordonunun geri kalan kısmı

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Yenidoğan Bebekte İlk 1. Aydan Sonra Neler Değişir?

1. ayın sonunda yeni doğan bebeğiniz:

  • düz yatırılsa da kendi kafasını kısa sürede kaldırabilir,
  • sese, bakışa odaklanır,
  • sesli oyuncaklara ağlayarak ya da sakinleşerek yanıt verir,
  • yüzünün 15 cm üzerinde yay şeklinde hareket ettirilen nesneyi orta hattın ötesine kadar takip edebilir,
  • ağlama dışında sesler çıkarabilir,
  • sizin gülüşünüze gülüşle yanıt verebilir,
  • kendiliğinden gülmeye başlayabilir.

Yeni doğan bebek bunlardan birini veya daha fazlasını yapmıyorsa mutlaka doktor kontrolüne götürülmesi gerekir.

Yenidoğan Bebek Nasıl Beslenmeli?

Yeni doğan bir bebeğin en ideal besini elbette anne sütüdür. Anne sütü içen bebeği tüm hastalıklardan korur ve anne ile bebek arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlar. 

Yenidoğan Bebek Ne Şekilde Yatırılmalıdır?

Yenidoğan Bebek Nasıl Ve Hangi Sıklıkla Emzirilmelidir?

Yeni doğan bebek günde 8 ila 10 kez arasında anne göğsünden eşit miktarlarda süt verilmelidir. Bebek uyuyor olsa bile en son emzirmeden sonra geçen 3 saat içinde tekrar emzirilmelidir. Yeni doğan bebeklerden bazıları anneden süt içerken yoruluyor olabilir. Bu durumda süt verilirken memeye yapılacak hafif baskı ile süt emmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Yenidoğan Bebeğin Göz Rengi Değişir Mi?

Evet tüm bebekler koyu mavi gözlerle doğmuş olsa da zamanla gözleri asıl olması gereken renge dönüşür. Bir bebeğin gözlerinin hangi renk olacağı, iristeki melanin miktarına bağlıdır. İlk altı ay ile dokuz ay içinde bebeğin gözleri gerçek rengini kavuşur.

Yenidoğan Bebek Hangi Şekilde Yatırılmalıdır?

Yeni doğan bebek yan yatırılmalıdır. Böylece yüzükoyun yatırmaya bağlı ani bebek ölümleri ve sırtüstü yatırmaya bağlı tükürük ve kusmukla boğulmalar engellenmiş olur.

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Yenidoğan Bebeğin Uyku Düzeni Nasıldır?

Dünyaya gelen her bebek ne gece, ne de gündüz ayrımı yapmadan uyuyabilir. Bunun en büyük nedeni anne karnındaki bebeğin gece - gündüz kavramını yaşamamasına bağlayabiliriz. Bir bebek gündüz uyuyup, gece uyanık kalabilir. Bu durumda doğru olanı yapmak için bebeği gündüz bol ışıklı, hareketli, sesli ortamlarda tutmalı, gece ise loş ışıklı, daha sessiz bir ortamda sessiz bir şekilde emzirmelidir. Böylece bebeğiniz gece – gündüz farkını zaman içinde öğrenecektir.

Yenidoğan Bebeğin Altını Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yeni doğan bebeklerin ciltleri çok hassas ve narindir. Bu sebeple altını çocuk bezi ile değiştirirken kesinlikle alkol içermeyen, pH dengeli, hassas temizlik ürünleri kullanmalıdır. Bebeğin altını 3 saatte bir temizlemeli, makatta kesinlikle dışkı kalmamasına özen göstermelisiniz. Mümkünse her temizlik sonrası cildi yumuşak tutması için zeytinyağı veya uygun bir cilt kremi kullanabilirsiniz.

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Yenidoğan Bebeğin Göbek Bağı Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Anne karnında bebeğin annesinden oksijen ve besin almasını sağlayan göbek kordonu uygun şekilde kesilir ve sonradan kendiliğinden kuruyarak düşmesi beklenir. Ortalama olarak 3 gün ile 10 gün arasında gerçekleşen kuruyup düşme olayında göbek kordonunun temiz tutulması gerekir. Aksi takdirde bebek göbekten enfeksiyon kaparak ciddi hastalıklara davetiye çıkartır. Böyle bir durumda 24 saat içinde en az iki kez göbek bağına pansuman yapılmalı, üzeri steril gazlı bezle kapatılarak dışkı ve sidikle teması önlenmelidir. Bunun için mersol veya betadin kullanabilirsiniz.

Yenidoğan Bebeğin Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalıdır?

En uygun oda sıcaklığı 22 derecedir. Prematüre bebeklerde 2,3 derece daha sıcak olabilir.

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Yenidoğan Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?

Bebek anne karnından dünyaya yeni geldiği için ortamın hava şartlarına uyumu biraz geç olabilir. Bu sebeple bebeğin üşümesi muhtemeldir. Bebeklerin elleri, ayakları mutlaka eldiven ve patikle ısıtılmalıdır. Bebeğin kafasına kulaklarını kapatacak şekilde yumuşak dokulu bir şapka korunmasına yardımcı olabilecektir.

Yenidoğan bebeğin iç giyimi her mevsimde saf penye olmalıdır. Altına ise belden lastikli giysiler değil komple tulumlar daha uygun olacaktır. Kış aylarında bebeğin üzerinde merserize veya ince yünlü bir yelek bulunması iyi olur. Kışın pazen, yazın penye battaniyeler tercih edilmelidir. Bol tüylü battaniyelerden ve yün eşyalardan kaçınmak gerekir.

Yeni Doğan Bebeğin İlk Banyosu Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Banyo için özel bir zaman yoktur. Göbek kordonu düşmeden de yıkanabilir. Yeni doğan bebek özellikle göbek düştükten sonra günde veya 2 günde bir yıkanması iyi olur. Banyo suyunun ortalama 38 derece olması gerekir.

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Yeni Doğan Bebek Nasıl Yıkanmalıdır?

Yenidoğan bebeğinizi yıkarken ortamın ısısı 26 derece olması yeterlidir. Bebek küvetine içine bebek banyo köpüğü katılmış 38 derece ısıdaki su konur. Bebek başı dışarıda kalacak şekilde dik olarak küvete sokulur. İnce bir tülbentle vücudu çabucak yıkanır. Başı da bebek şampuanı ile yıkanır. Bebeğe su kafasının üst kısmının arkasından akacak şekilde dökülür, hızlı bir şekilde havlu ile sarılır. Bebek küveti standart ölçülere uygun olmalıdır. 

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Yenidoğan Bebeğin Gaz Sorununa Karşı Ne Tür Önlemler Almak Gerekir?

Bebeklerde gaz sancıları en çok gözlenen problemlerden biridir. Aslında bir problem değil bu bebeğin gelişimini gösteren bir işarettir. Bebek, emerken yuttukları havaya veya annenin tükettiği besinden kaynaklı olarak gaz sancısı çekebilirler. Bu yüzden her emzirmeden sonra bebeğin gazının çıkarılması onun rahat uyumasını sağlayacaktır. Gazın çıkartılması için bebeğin anne kucağında dik tutularak sırtı sıvazlanır geğirmeye başlayan bebeğin gazı çıkmış olur. Bazı bebeklerde gaz sancısı geçmezse ısıtılmış bir havluyu karın bölgesine sararak bebeğin ayaklarını bisiklet çevirme hareketi yaptırılır ve gazı çıkartmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmak Gerekir?

Yenidoğan bebekte sarılık durumu genel de anneyi emmeye başladıktan sonra geçse de geçmediği takdirde doktora gidilmesi iyi olur. Yine ilk 24 saat idrarını, ilk 48 saat kakasını yapmamışsa, çok şiddetli kusmaları varsa, ateş söz konusu ise, emmede isteksizlik varsa, canlı ağlaması yoksa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bebek emdikten sonra özellikle gazı çıkarılırken bir miktar kusar; bu normal kusmadır. Patolojik olan kusma fışkırır tarzda beslenme ile ilişkisiz de olabilen kusmadır.

Yazın Yenidoğan Bebeğin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  • Yazın kat kat giydirilmemelidir,
  • Açık renkli ve bol tek kat penye kıyafetler giydirmelidir,
  • Havanın serin olduğu zamanlarda uzun kollu bir hırka ve bacaklarını kapatan pantolon giydirilebilir,
  • Yazın hava sıcaklığı nedeniyle su kaybeden bebeğe ek gıdaya geçildiğinde mutlaka her yemekten sonra su verilmeli ve sulu gıdalar tüketilmelidir.
  • Her gün ılık suyla banyo yaptırmak, bezini sık sık değiştirirken bir süre altını açık bırakmak rahatlamasına yardımcı olur,
  • Bebeği yazın güneş dik geldiği saatlerde dışarı çıkarmamak gerekir. Normal güneşte bile bebeği korumak için başına bir şapka takılması uygundur. Unutmayın güneş bebekler için D vitamini demektir.
  • Yazın sık sık bebekler ishal olabilirler. Bunun için ekstra önlemler alarak bebeğin temizliğine içtiği suya, tükettiği gıdaların tazeliğine önem vermek sağlık sorunlarına karşı önlem oluşturur.

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Yenidoğan Bebeğin Tırnak Kesimi Nasıl Olmalı / Tırnak Nasıl Kesilmelidir?

Bebek tırnağı bir süre uzadıktan sonra kendi yüzünü veya vücudunu kesebilir. Bu sebeple bebeğin tırnağı uzadığında kesilmesi gerekir.

Bebek tırnağı kesmek ise kağıt kesmek kadar kolaydır. Ancak çok hareketli olan bebeklerin tırnağı kesilirken sabit tutulması gerekir.

Bebekler için özel üretilen uçları yuvarlak tırnak makası kullanılması iyi olur.

Yenidoğan Bebeğe Kanguru Bakımı Nasıl Yapılır?

Kanguru bakımı genel de prematüre bebeklere yapılan bakım şeklidir. Bebeğin anne göğsüne yatarak yarım saat kalması ile başlayan bir tür ten temasıdır. Bu yöntem düşük doğum ağırlığında olan bebeğinin kilo almasını kolaylaştırabilir ve gelişimine katkı sağlayabilir.

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Yenidoğan Bebeğin Ağlamasını Nasıl Durdurabilirim?

Bebeğin ağlamasına bir çok şey sebep olabilir.

Bunlardan en genel olanı:

  • Acıkmış olması,
  • Korkması,
  • Üstünün çıkarılması,
  • Altının kirli olması,
  • Gaz sıkıntısı çekmesi

bu sebeplerden sadece birkaçıdır.

Bunun için

  • Bebeği kucaklama,
  • Bebeği sallama ve sallarken ninni söyleme,
  • Emzirme,
  • Karna sıcak havlu koyma
  • Beben kendisini güvende hissedeceği fiziksel temasta bulunma,

yöntemleri ile bebeğin ağlamasını durdurabilirsiniz.

Yenidoğan Bebeğin Sünnet Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Erkek çocuklarında sünnet olduktan sonra akıntı ve kanama meydana gelir. Bu akıntı ve yer yer kanamalar bölgenin iyileştiğini gösterir. Bu süreçte iyileşmeyi hızlandırmak için ilk gün iki bez kullanabilirsiniz. Böylece hem bebeğin uyluklarının birbirine çarpması engellenmiş hem de penisi korumuş olursunuz. Her bez değiştirdiğinde penisi merhemli gazlı bezle sarman ve iyileşene kadar ıslatılmamalıdır.

Yenidoğan Kızlarda Genital Bölge Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Bebeğin cinsiyeti kız ise cinsel organını diğer benzer şekilde yaptığın temizlikle yapmalı sadece önden arkaya doğru tek bir hareketle yapılması gerekmektedir. Böylece dışkının başka yerlere bulaşmasını engellemiş olursunuz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...