Tgrt Haber
14 Eylül 2021 11:30

Afgan kadınlardan geleneksel kıyafetlerle protesto: Kıyafetime dokunma

Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da kadınlar renkli, geleneksel kıyafetlerle sosyal medyada protesto başlattı.

Afgan kadınlardan geleneksel kıyafetlerle protesto: Kıyafetime dokunma
afgan,afganistan,sosyal medya

Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından büyük bir tedirginlik yaşayan kadınlar, sosyal medyada yeni bir akımla protesto başlattılar. #KıyafetimeDokunma ve #AfganistanKültürü gibi etiketler üzerinden Afgan kadınları, ülkenin renkli giyim kültürünü yansıtmaya başladılar.

Afgan kadınların bu protestolarının, burka giymiş Taliban yanlısı yürüyüş yapan kadınların medyaya yansımasının ardından ortaya çıkması dikkat çekti.

Afgan kadınlardan geleneksel kıyafetlerle protesto: Kıyafetime dokunma

Yürüyüş yapan kadınlardan birisi sosyal medyada yayımladığı videoda makyajın ve modern kıyafetlerin Müslüman Afgan kadınını yansıtmadığını söyledi. Aynı kadın, ''Şeriata aykırı olan dış kaynaklı kadın haklarını istemiyoruz'' dedi. 

''BURKA KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI DEĞİL''

Bu eylemin ve söylemlerin ardından sosyal medyada birçok Afgan kadın, geleneksel, renkli kıyafetleriyle paylaşımlar yapmaya başladı. BBC'den Sodaha Haydari'nin haberine göre, ilk paylaşımı yapan Amerikan Üniversitesi'nin eski tarih profesörü Bahar Celali, ''Ülkenin gerçek yüzünü gösterme'' çağrısı yaptı.

Afgan kadınlardan geleneksel kıyafetlerle protesto: Kıyafetime dokunma

Celali, neden geleneksel Afgan kıyafetleriyle paylaşımlar yaptıklarını şu sözlerle açıkladı:

"En büyük endişelerimden biri Afganistan kimliğinin tehlike altında olması. Taliban yanlısı yürüyüşte giyilen kıyafetlerin, kültürümüzün ve kimliğimizin parçası olmadığını dünyaya göstermek istedim.''

Amerika'da yaşayan bir hak savunucusu olan Spozhmay Maseed de siyah burkanın "asla Afgan kültürünün parçası olmadığını" söyledi. Maseed, ülkenin geleneksel giyiminin ''Mütevazi ve renkli kadın kıyafetleri'' olduğunu savundu. Ülkenin yüzlerce yıldır Müslüman olduğunu ve büyükannelerinin de geleneksel kıyafetler giydiğini, burka ise giymediklerini söyledi.

Benzer bir paylaşımda, ailesinin köklerinin ülkenin en muhafazakar bölgelerinden birinden geldiğini söyleyen kişi, burada dahi kadınların siyah peçe taktığını görmediğini savundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...