Tgrt Haber
18 May 2022 12:23 - Güncelleme : 18 May 2022 12:43

Rapor tamamlandı: Afgan ordusunun çöküşündeki en büyük etken ABD'nin çekilmesi

ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ordunun Taliban'a karşı mücadeleyi kaybetmesinde önemli bir etken olduğu Afganistan'ın Yeniden İnşası Genel Müfettişliğince (SIGAR) hazırlanan raporda yer aldı.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
ABD'nin son askerlerini de 31 Ağustos 2021 tarihinde Afganistan'dan çekilmesiyle 20 yıl süren Afganistan askeri müdahalesi son buldu.
abd,afganistan,taliban
ABD'nin son askerlerini de 31 Ağustos 2021 tarihinde Afganistan'dan çekilmesiyle 20 yıl süren Afganistan askeri müdahalesi son buldu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) üst düzey yetkililerince hazırlanan ve ABD Kongresine sunulan SIGAR raporunda, Afgan ordusunun yenik düşmesinde çekilme sürecinin etkisi ortaya çıktı. ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın 2020'de Taliban ile uluslararası güçlerin Afganistan'dan çekilmesine ilişkin anlaşmaya varmasının, Afgan ordusunda 'ciddi moral kaybına' yol açtığı belirtildi. 

Raporda, birçok Afgan’ın ABD’nin Taliban ile vardığı anlaşmayı "kötü niyetli bir eylem olarak gördüğü ve ABD’nin hızlı bir şekilde çekilmek için Afganistan’ı düşmana teslim ettiğine" inandığı kaydedildi.

''ABD BAŞARISIZ OLDU''

ABD'nin önde gelen savunma yetkilierinin hükümete yaklaşık 2 bin 500 ABD askerinin Afganistan'da bırakılması yönünde tavsiye verdiği fakat bu tavsiyenin uygulamaya konmadığı bildirildi. ABD istihbaratının, Afgan hükümetinin hızlı şekilde çökeceğini öngöremediği vurgulanan raporda, ABD'nin Afganistan ordusuna kaynak sağlamada ve askerleri eğitmede de başarısız olduğu belirtildi. Raporda, Afgan ordusunun büyük oranda ABD teknolojisine bağımlı hale getirilmesinin de olumsuz sonuçlarına işaret edildi.

31 AĞUSTOS 2021'DE ÇEKİLME TAMAMLANDI

Öte yandan ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde 2021'de uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilmesiyle başlayan sürecin ardından başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos 2021'de Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesi sonrası kenti çatışmasız şekilde kontrolüne almıştı.

ABD, 31 Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilme sürecini tamamlamıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...