Tgrt Haber
22 Haziran 2021 14:44

DSÖ'den acil eylem çağrısı! Afrika'da aşılama ilerlemiyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), az gelişmiş ülkeler için acil eylem çağrısında bulundu. DSÖ, Afrika'da en az 40 ülkenin aşılama programına devam etmesi için yeterli doza sahip olmadığını açıkladı.

DSÖ'den acil eylem çağrısı! Afrika'da aşılama ilerlemiyor
Afrika,DSÖ,Aşı,Kovid-19,Aşılama

DSÖ’den Dr. Bruce Aylward, CONAX aracılığıyla ülkelere sağlanan aşıların küresel bağışıklığı sağlamaya yetmeyeceğini söyledi. 

COVAX’a dahil olan 80 düşük gelirli ülkeden "en az yarısının şu anda programlarını sürdürebilmek için yeterli aşıya sahip olmadığını" ifade eden Aylward, acil eylem çağrısında bulundu.Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphoas, zengin ülkelere aşı istiflediklerini söyleyerek buna son vermelerini istedi. Aşılamanın çok yavaş ve yetersiz şekilde ilerlediğini ve toplam aşılamanın sadece nüfusun yüzde 2’sine uygulandığını açıkladı.

AŞI BAĞIŞI SADECE YÜZDE 20'Sİ İÇİN

DSÖ ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yönetilen COVAX, başlangıçta 2021'in sonuna kadar dünya çapında 2 milyar doz sağlama hedefi belirledi. Bunların çoğu, COVAX'ın nüfusun en az yüzde 20'sini korumaya yetecek kadar aşı dağıtmayı umduğu daha fakir ülkelere bağışlanıyor.

AFRİKA ÜLKELERİNDE AŞILAR TÜKENİYOR

Bununla birlikte, bu aşıların dağıtımı, üretim gecikmeleri ve tedarik kesintileri nedeniyle engellendi ve bu da tamamen COVAX'a bağımlı ülkelerde aşı kıtlığına yol açtı. Uganda, Zimbabve, Bangladeş ve Trinidad ve Tobago, son günlerde aşılarının tükendiğini bildiren ülkelerden sadece birkaçı.

DÜNYA GENELİ AŞILAMA YILLAR SÜREBİLİR

Bazı sağlık uzmanları ise pandeminin sona erdiğini ilan etmek için dünya çapında yeterli sayıda insanın aşılanmasının aylar hatta yıllar alabileceğine inanıyor. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "En büyük zorluk aslında tedarik değil, dünyayla paylaşacak çok fazla dozumuz var ancak lojistik sorunlar büyük bir engel” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...