Tgrt Haber
23 May 2022 12:00 - Güncelleme : 23 May 2022 12:28

Maymun çiçeği virüsü için ilk karantina kararı: 21 gün zorunlu

Orta Afrika'nın ardından İngiltere'de görülmeye başlayan maymun çiçeği virüsü birçok Avrupa ülkesine yayılınca Belçika'dan karantina kararı geldi.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Maymun çiçeği virüsü için ilk karantina kararı: 21 gün zorunlu
maymun çiçeği virüsü,karantina,belçika

Maymun çiçeği virüsünün ilk görüldüğü Avrupa ülkesi İngiltere'nin ardından dünyaya hızla yayılması herkesi tedirgin etti. 10'un üzerinde ülkeye yayılan hastalık için ilk karantina zorunluluğu ise Belçika'dan geldi. Belçika'da bir içinde 3 maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildi ve Flaman sağlık yetkilileri, salgınla ilgili izlenecek olan politika için kararını verdi. Belçika'da artık maymun çiçeği virüsü tespit edilen kişilere 21 günlük karantina uygulanacak.

Yüksek riskli temas dahilindeki kişilerin kendilerini izole etmesi istenmezken, özellikle bağışıklığı düşük kişilerden uzak durmaları tavsiye edildi. Belçika'da ilk vaka 19 Mayıs'ta görülmüştü.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN İKİ TÜRÜ VAR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şimdiye kadar 80 maymun çiçeği vakasını doğrularken, 50 vaka henüz araştırılıyor. Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken, Batı Afrika türünün her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

TÜRKİYE'DE HENÜZ RASTLANMADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kamuoyuna maymun çiçeği hastalığı konusunda müsterih olunması çağrısında bulundu. Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Maymun çiçeği hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı. Hayvan kaynaklı olan, bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika'da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır."

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...