Tgrt Haber
11 Eylül 2021 15:15

Sosyal medya devleri 11 Eylül'le zengin oldu

Teknoloji devi Amazon, Facebook, Google, Microsoft ve Twitter gibi şirketler ABD’nin 'terörle savaş'nı paraya çevirdi, her yıl milyarca dolar kazanıyorlar.

Sosyal medya devleri 11 Eylül'le zengin oldu
ABD,11 Eylül,Microsoft

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York kentindeki ikiz kulelere yapılan 11 Eylül saldırının üzerinden 20 yıl geçti.  Saldırıların 20. yıl dönümünde Amazon, Facebook, Google, Microsoft ve Twitter gibi teknoloji devlerinin "teröre karşı savaş" adı altında devlet kurumlarıyla iş birliği söyleşmeleri yaparak milyarlarca dolar kazandığı ortaya çıktı. 
Söz konusu şirketlerden özellikle Pentagon ve İç Güvenlik Bakanlığı bilgi talep ediyor.  
ABD merkezli 3 sivil toplum örgütü Action Center on Race and the Economy, LittleSis ve MPower Change ortaklaşa hazırladıkları "Büyük Teknoloji Savaş Satıyor" adlı raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Sosyal medya devleri 11 Eylül'le zengin oldu

ABD MİLYARLACA DOLAR ÖDÜYOR

Rapora göre, sadece ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 2004 yılından bu yana söz konusu teknoloji devleriyle yaptığı sözleşmelere 43.8 milyar dolar ödediği kaydedildi. Savunma sanayisinin dijitalleşmesiyle ABD askeri ve istihbarat teşkilatlarının 2001'den bu yana bulut ve GPS teknolojilerine büyük ilgi gösterdiği belirtildi.
Araştırmaya göre son dönemlerde Amazon ve Microsoft sözleşmelerde başı çekiyor. 2019 yılında Amazon'un 5 kez ve 2015'e kıyasla Microsoft'un da 8 kat daha fazla kamu ihalesi ve benzer alt sözleşmelere imza attığı aktarıldı.

RAKAMLAR 6 KAT ARTTI

Bunun yanında Microsoft'un Donald Trump'ın başkanlık yaptığı 2016-2018 yılları arasında önceki dönemlere nazaran devlet kurumlarıyla "savunma alanında" 6 kat daha fazla sözleşme yaptığı öne sürüldü. Havacılık ve uzay alanında hizmet veren Raytheon ve Northrop Grumman gibi şirketlerle yapılan sözleşmelerde de azalma görüldü.

Sosyal medya devleri 11 Eylül'le zengin oldu

ESKİ DEVLET MEMURLARI TEKNOLOJİ DEVLERİNDE ÇALIŞIYOR

Raporda, önceden devlet memuru olarak hizmet veren bazı üst düzey yöneticilerin, şu anda söz konusu teknoloji şirketlerinde çalışıyor olmalarına dikkat çekiliyor.
Buna göre, eski Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Jared Cohen'in Google, eski FBI çalışanı Steve Pandelides'in Amazon ve İç Güvenlik Bakanlığı'nın kurulmasına yardım eden eski devlet memuru Joseph D. Rozek'in de Microsoft'ta çalıştığı belirtiliyor.
Pentagon, Amazon'un başvurusu üzerine Microsoft'un Trump döneminde kazandığı dev ihaleyi iptal etti. Raporda son olarak devlete bağlı kurum ve ajanslardan, teknoloji firmalarına en çok harcama yapan 5 şirketten 4'ününse dış politikanın merkezinde olduğu ve teröre doğrudan savaş vermek için kurulduğu ifade ediliyor.

Sosyal medya devleri 11 Eylül'le zengin oldu

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...