Tgrt Haber
06 Haziran 2022 11:01 - Güncelleme : 06 Haziran 2022 11:31

Asgari ücrete zam gelecek mi, ne zaman gelecek? Asgari ücrete Temmuz zammı var mı? Gözler Kabine sonrası Erdoğan'da!

Son zamanlarda en çok tartışılan konuların başında "Asgari ücrete zam gelecek mi, ne zaman gelecek?" soruları geliyor. Uzun süredir konuşulan asgari ücrete zam tartışmaları yapılan açıklamaların ardından dikkat çekerken enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte yeniden gündeme geldi. Enflasyon oranlarının açıklanmasından sonra memur ve emekli maaşları netliğe kavuşurken asgari ücrete zam yapılması da yeniden beklentiye neden oldu. Erdoğan’ın 'Ücretliler dahil herkesin gelirini artıracak düzenlemeler hazırlıyoruz' açıklamaları beklentiyi yükseltirken gözler bugün yapılacak Kabine Toplantısına çevrildi.

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Asgari ücrete zam gelecek mi, ne zaman gelecek? Asgari ücrete Temmuz zammı var mı? Gözler Kabine sonrası Erdoğan'da!
asgari ücret,zam,enflasyon,ekonomi

Asgari ücrete zam tartışmaları hız kesmeden devam ederken üst üste gelen açıklamalar beklentinin artmasına neden oldu. Mayıs ayının enflasyon rakamının 73,5 olarak açıklanmasıyla memur ve emekli maaşları netliğe kavuştu. Erdoğan’ın enflasyon sonrasında 'Ücretliler dahil tüm vatandaşları kapsayacak şekilde gelirleri artırmayı planlıyoruz' açıklamalarıyla bir kez daha asgari ücret zammına yeşil ışık yaktı. Peki Asgari ücrete zam gelecek mi, ne zaman gelecek? Asgari ücrete Temmuz zammı var mı? Temmuz'da asgari ücrete ek zam gelecek mi? İşte asgari ücret zammında yaşanan son gelişmeler…

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI ASGARİ ÜCRETE YENİ ZAM BEKLENTİSİNE NEDEN OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son yaptığı açıklamasında, "Ücretliler başta olmak üzere, her kesimden vatandaşımızın gelirlerini artırarak, aradaki farkı kapatacak programları hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı. Bu açıklama ile asgari ücretli çalışanlar bir kez daha gözünü memur ve emekli için enflasyon farkı zammı alacağı Temmuz ayına çevirdi.

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından bir çok kalemde maaşlarda yaşanacak artış merak ediliyor. TÜİK tarafından açıklanan karar sonrasında gözler asgari ücret için konuşulan zamma çevrildi.

Asgari ücrete zam gelecek mi, ne zaman gelecek? Asgari ücrete Temmuz zammı var mı? Gözler Kabine sonrası Erdoğan'da!

Mayıs ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %2,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre %35,64, bir önceki yılın aynı ayına göre %73,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %39,33 artış gerçekleşti.

Enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından emekli maaşlarına Temmuz ayında zam yapılacak.

SGK Uzmanı Özgür Kaya da zamlarla ilgili yeni bir iddiada bulundu. Sosyal Güvenlik Uzmanı (SGK) Özgür Kaya, TGRT Haber’de asgari ücret ara zammına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. “Biliyorsunuz 2022 yılının başında asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapıldı. Fakat gelinen noktada birinci altı aylık dönemde yapılan zammın neredeyse yüzde 40’ı erimiş oldu. Sadece 10 oranında zam kaldı” diyen Özgür Kaya, “Sahaya baktığımızda bu yüzde 10 zammında hissedilmediğini görüyoruz. Dolayısıyla 2022 yılının ikinci altı aylık döneminde asgari ücrete zam yapılmaması durumunda hiç zam alınmamış gibi olacak” ifadelerini kullandı.

GÖZLER BUGÜN YAPILACAK KABİNE TOPLANTISINDA

Asgari ücret zammı için pazartesi gününe dikkat çeken Kaya, “Bununla ilgili geçtiğimiz günlerde işveren tarafından asgari ücrete zam yapılması konusuna olumlu bakıldığı ve 'taşın altını elimizi koyarız' tarzında bir açıklama geldi. Muhtemeldir ki önümüzdeki birkaç gün içerisinde veya hafta sonu asgari ücret zammı hakkında açıklama yapılacak. Bana göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin pazar veya en geç pazartesi günü asgari ücret zammı ile ilgili açıklama yapmasını bekliyoruz. Haziran ayı sonuna yetiştirmek için süreç hızla ilerliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ya da hükümetin toplanması bekleniyor. Aslında Asgari Ücret Tespit Komisyonu dahi toplanmadan Bakanlığın alacağı karar doğrultusunda zam yapılabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 20’NİN ÜSTÜNDE ZAM BEKLENTİSİ

Kaya asgari ücrete yapılabilecek zam oranı tahminini ise şu sözlerle açıkladı: "Biliyorsunuz yıllık bazda yüzde 73 seviyelerinde bir enflasyon rakamları görüyoruz. Bu enflasyon rakamları yıl başında verilen yüzde 50 oranındaki zam düşüldüğünde yüzde 23-24 fark aklıyor. Benim kanaatim asgari ücrete yüzde 23-24 oranında zam yapılması yönünde."

YÜZDEYE GÖRE MAAŞ HESAPLAMA

Asgari ücrete yapılması beklenen zammın gerçekleşmesi durumunda olası hesaplamalar is şu şekilde olacak;

Asgari ücrete zam gelecek mi, ne zaman gelecek? Asgari ücrete Temmuz zammı var mı? Gözler Kabine sonrası Erdoğan'da!

  • Asgari ücrete %25 zam gelirse maaşlar 4.253 TL'den 5.316 TL'ye yükselecek.
  • %30 zam gelirse 5.528 TL olacak
  • %35 oranında zam gelirse maaşlar 5.741 TL'ye
  • %40 oranında zam gelirse maaşlar 5.954 TL'ye
  • %45 oranında zam gelirse maaşlar 6.166 TL'ye
  • %50 oranında zam gelirse maaşlar 6.379 TL'ye yükselecek

 

Yılbaşında yapılan rekor zammın ardından temmuz zammı alacağı düşünülen asgari ücret zammı için çalışmalar sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten gelen açıklamalar konuyla ilgili belirleyici rol oynuyor.

MAYIS AYI ENFLASYON ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?

TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %2,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre %35,64, bir önceki yılın aynı ayına göre %73,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %39,33 artış gerçekleşti.

ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete ara zam konusunda yeşil ışık yaktı. Vatandaşını enflasyona ezdirmeyeceğini belirten Başkan Erdoğan gerekirse değerlendirileceğini de vurguladı. Erdoğan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Şu anda daha üçüncü aydayız. Yıl ortasına geldiğimiz zaman zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım da önüme mevcut durumu getirir. Zaten Vedat Bey sendikalarla bugüne kadar samimi görüş alışverişinde bulunmuştur. Yapılacak görüşmeler neticesinde de yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan, hele hele işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayırlıdır."

Hemen ardından Ömer Çelik'ten gelen son dakika açıklaması temmuz zammı iddialarını daha da güçlendirdi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücrete zam için yeşil ışık yakan açıklamalarının ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, çalışmaların başladığını duyurdu. Çelik yaptığı açıklamada: "Asgari ücret ve dar gelirli vatandaşımız ekonomik olarak koruması gündemimizdedir. Yakından takip ediliyor. Vatandaşlarımızın hayat koşulları bizim partimizin her zaman gündemindedir."

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...