Tgrt Haber
09 May 2022 19:17 - Güncelleme : 09 May 2022 22:10

Dolar kaç lira olur? İslam Memiş yorumladı: Daha büyük ataklar olacak, artık paranın değerli olduğu sürece girdik

Dolar 15 TL’nin üzerine çıkarak 5 ayın zirvesini gördü. Peki Dolar/TL kuru daha da yükselecek mi? İslam Memiş, herkesin merak ettiği bu soruya TGRT Haber ekranlarında cevap verdi: Küresel ekonomi daralıyor. Artık paranın değerli oldu sürece girdik, satan kaybeder. Temmuz’da daha büyük ataklar bekliyorum.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
Dolar kaç lira olur? İslam Memiş yorumladı: Daha büyük ataklar olacak, artık paranın değerli olduğu sürece girdik
islam memiş,dolar,ekonomi,altın,gram altın

Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz arttırması ve ileriye dönük bu yönde sinyaller vermesi, Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu jeopolitik riskler, dünya çapında enflasyonun yükselmesi altın ve para piyasalarını altüst etti. Küresel çapta dolara olan talep arttı. Dolar/TL kuru Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Güne Cuma gününü 14,94 TL’den kapatan dolar, haftanın ilk işlem günü 15.08 TL’ye çıktı. Güne 906 seviyelerinden başlayan gram altın fiyatı ise 5 Mayıs’ta başlayan yükselişini frenleyerek 902 TL’ye kadar geriledi. 

DOLARDAKİ ARTIŞ YIL SONUNA KADAR DEVAM EDECEK

Peki piyasalardaki bu hareketlilik ne anlama geliyor. Dolar daha da yükselecek mi? Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, dolar fiyatındaki hareketliliği TGRT Haber’de yorumladı. Döviz kurunda yükseliş trendinin devam ettiğini belirten Memiş, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarına dikkat edilmesi gerektiği konusunda yaptığı uyarıyı hatırlattı. Aynı uyarının geçerli olduğunu belirten İslam Memiş, “Haziran ve Temmuz ayında dolar kurundaki yükseliş devam edebilir.  Çünkü dolar endeksindeki ve doların uluslararası piyasalarındaki artışı yılsonuna kadar devam edecek”  dedi. 

DOLARDA 15.50 YENİ DİRENÇ NOKTASI

Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) yılsonuna kadar faiz artırımına devam edeceğini belirten Memiş şöyle konuştu: 

“Üç kez 50 baz puan arttırmak sureti ile enflasyonla mücadele noktasında Fed’in net bir tutumu var. Durum böyle olunca dolar/TL kuru 15 TL seviyesini dört ay sonra yükseldi. 15,30 ve devamında 15,50 seviyesini takip edeceğiz. Eğer Merkez Bankası devreye girerse 15 liranın altına inme olabilir. Ancak Haziran ve Temmuz ayında bu yükseliş trendinin devam etme olasılığının çok yüksek gördüğümü söyleyebilirim.” 

BELİRSİZLİK KÜRESEL EKONOMİYİ DARATTIYOR

Fed Başkanı Powell’ın geçtiğimiz günlerdeki açıklamalarında Çin’deki yeni kapanma, enflasyondaki yükseliş gibi ciddi belirsizlikleri kapsıyordu. Bütün Merkez Bankası başkanları bu endişeyi korumakta. Dolasıyla bu belirsizlik yüzünden küresel ekonomiler daralıyor. Özellikle yaz aylarında gıda enflasyonu ya da kıtlık ekonomisi ile ilgili yeniden gündem gelebilir. O nedenle bugüne kadar para değersizdi. Enflasyon karşısında mal değerliydi. Bundan sonraki süreçte nakit daha değerli olabilir. Emlak ve araç gibi kalemlerde talep azalışı olabilir. Küresel ekonomiye yönelik ciddi belirsizlik var. Bu belirsizlik para birimleri, altın ve gümüşte ciddi artışa neden olabilir. 

SATAN ZARAR EDER, TEMMUZ’DA BÜYÜK ATAKLAR OLACAK

Enflasyon önümüzdeki yılın ortalarına kadar artabilir. Böyle olunca insanların ekstra bir gelire ihtiyacı olacak. Bugüne kadar olduğu gibi. İnsanlar paralarını korumaya çalışacak. Belirsizlik ortamda kısa vadeli al-sat yapmaktansa uzun dönem mal varlıklarını korumalı. Bence satan zarar eder, miktarı arttırarak vatandaş yola devam etmeli. Temmuz ayında büyük ataklar bekliyorum.

Gram altın fiyatında düşüşün geçici olduğunu belirten İslam Memiş, 900 TL’nin altında alım yapılamayacağını belirtti. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...