Tgrt Haber
10 Ağustos 2022 16:45 - Güncelleme : 10 Ağustos 2022 17:24

Maaş araştırmasından çarpıcı sonuç: Düşük ücretle çalışmak ömrü kısaltıyor, hafıza kaybına yol açıyor

ABD'li Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre; düşük ücretle çalışan insanların ömrünün kısaldığını ortaya koydu. Araştırmacılar, ucuz asgari ücretle çalışmanın hafıza kaybına yol açtığına da dikkat çekti.

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
Maaş araştırmasından çarpıcı sonuç: Düşük ücretle çalışmak ömrü kısaltıyor, hafıza kaybına yol açıyor
maaş,asgari ücret

Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından ortaya çıkan ekonomik sıkıntılar dünya genelinde etkisini hissettiriyor. Pek çok ülkede artan enflasyon nedeniyle çalışanların da refah seviyesi azalmış vaziyette.

DÜŞÜK MAAŞLA ÇALIŞANIN BEYNİ ERKEN YAŞLANIYOR

ABD'de bulunan Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre uzun vadeli olarak asgari ücretle çalışmak hafıza kaybına yol açıyor. Çalışma düşük ücretle çalışan bir insanın beyninin; iyi bir maaşla çalışan birine göre daha erken yaşlandığını ortaya koyuyor. Araştırmanın yazarlarından Adina Zeki Al Hazzouri, "Bulgularımız, asgari ücretli çalışanların mali refahını artıran sosyal politikaların özellikle bilişsel sağlık için faydalı olabileceğini gösteriyor" dedi.

HAFIZA KAYBINI DA TETİKLİYOR

Araştırmacılar; önceki çalışmalarında düşük ücretin çalışanlarda depresif semptomlar, obezite ve hipertansiyonla ilişkilendirildiğini belirtiyor. Bu koşulların tümü, bir kişinin beyin yaşını azaltıyor ve dolayısıyla bu durum hafıza kaybını tetikliyor.

Columbia Üniversitesi’nde araştırmacılarından Katrina Kezios, “Araştırmamız, düşük ücretlere sürekli maruz kalmanın, hızlanan hafıza kaybıyla ilişkili olduğuna dair yeni kanıtlar sağlıyor” diye konuştu.

HER 10 YIL, 11 YILLIK BEYİN YAŞINA TEKABUL EDİYOR

Araştırmacı ekip, Ulusal Sağlık ve Emeklilik Çalışması’nın (HRS) kayıtlarını kullanarak, 1936 ve 1941 yılları arasında doğan 2 bin 879 kişinin verilerini inceledi. Sonuçlar, sürekli asgari ücretle çalışan insanların önemli ölçüde daha hızlı hafıza kaybı yaşadıklarını gösteriyor. Spesifik olarak, asgari ücretli çalışanlar, 10 yıllık bir süre boyunca kabaca bir yıl fazladan yaşamış oluyor. Bu tablo, ortalama bir insanın yaşadığı her 10 yılın 11 yıllık beyin yaşına tekabül ettiğini gösteriyor.

Araştırmanın yazarlarından Adina Zeki Al Hazzouri, “Bulgularımız, asgari ücretli çalışanların mali refahını artıran sosyal politikaların özellikle bilişsel sağlık için faydalı olabileceğini gösteriyor. Gelecekteki çalışmalar, asgari saatlik ücreti artıracak farklı varsayımsal senaryolar altında önlenebilecek demans vakalarının sayısını ve aşırı bilişsel yaşlanma yıllarını titizlikle incelemeli” diyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...