Tgrt Haber
23 May 2022 12:31 - Güncelleme : 23 May 2022 12:55

Euro 17 TL'yi aştı

Son dönemde artışta doların gerisinde kalan Euro, yeni haftaya hızlı başladı. Öğlen saatlerinde ivme kazanan kur, 17 TL'yi geçti. ECB'den gelen şahin açıklamalar ve Temmuz'daki bir faiz artışı ihtimali para biriminin değerlenmesini sağlıyor.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Euro 17 TL'yi aştı
dolar,euro,döviz

Euro haftaya hızlı giriş yaptı. Son dönemde Fed'in şahin politikaları sonucu doların gerisinde artış gösteren Euro kuru, 17 TL oldu.

Euro tarafında beklentilerle gelen yükselişle parite geçen hafta 1,06 seviyesini test ederken Euro’daki değerlenmeye ek TL’nin düşüş yaşamasıyla EUR/TRY primlendi.

Euro, dolar karşısında %1,7 primlendi ve parite 6 haftalık kaybın ardından geçen haftayı yükselişle kapattı ve bugün de TL karşısında 17 barajının üzerine çıktı.

Fed’in Mayıs’ın ardından Haziran ve Temmuz aylarında da 50 baz puanlık faiz artıracağı beklentisinin kuvvetlenmesiyle dolar varlıklardaki değerlenme doları tüm para birimleri karşısında güçlü bir konuma getirmişti.

Bu hafta ECB yetkililerinden gelen şahin açıklamalar euroyu desteklerken değer kazanan Avrupa para birimi, son 5 yılın en düşük seviyesi olan 1,0350 değerindeki pariteyi yukarı çekti. Faiz artırım boyutuna ilişkin değerlendirmeler yakından takip edilirken, ECB Yönetim Kurulu Üyesi Klaas Knot yarım baz puanlık artırımını ilk dillendiren kişi oldu.

ECB’de Temmuz’daki toplantıda faiz artışına başlanmasının uygun olduğu öne çıkarken 25 baz puanlık bir faiz artışının gelmesi beklenen toplantı için 50 baz puan olasılığı da fiyatlanmaya başladı.

Geçen hafta açıklanan verilerin bölge genelinde enflasyonist baskıların sürdüğüne işaret etmesi ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri de ilk faiz artırımı için temmuz ayına işaret etmeye devam etti.

Cuma günü Çin Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile Avrupa tarafında risk iştahının canlı kaldığı gözlenirken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,72, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,19 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,20 yükseldi. Haftalık bazda ise her üç endeksin ortalama yüzde 0,6 değer kaybetmesi dikkati çekti.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...