Tgrt Haber
04 May 2022 21:17 - Güncelleme : 04 May 2022 23:33

FED faiz kararı sonrası piyasalarda son durum: Altın yükselişe dolar düşüşe geçti

ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltmesinin ardından piyasalarda hareketlilik başladı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, FED’in faiz kararına ilişkin yaptığı açıklamalarda ''Yükselişe hazır olun'' uyarılarında bulunmuştu. İşte FED faiz kararının ardından altın ve dolarda son durum…

FED faiz kararı sonrası piyasalarda son durum: Altın yükselişe dolar düşüşe geçti

Doğu Avrupa’da devam eden savaş ve tüm dünyayı etkisi altın alan yüksek enflasyon nedeniyle altın ve dolar fiyatlarında manipülasyon fiyatlaması devam ediyor. Piyasalar tarafından 50 baz puanlık faiz artırımı beklenirken 75 baz puanlık faiz artırım yapma ihtimalide göz önünde bulunduruluyordu. FED ise yine beklentiler dahilinde bir karar aldı.

22 YIL SONRA BİR İLK…

ABD Merkez Bankası (FED), piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Buna göre FED, 22 yıl sonra ilk defa politika faizini 50 baz puan artırarak tarihi bir karara imza attı. Öte yandan, piyasaların beklentisi doğrultusunda faiz artışı yapan FED, 2022 yılı için 4 faiz artışı daha öngörerek bilanço daraltmaya ise haziran ayında başlanacağını açıkladı.

FED FAİZ KARARI SONRASI PİYASALARIN İLK TEPKİSİ NE OLDU?

Beklentilere paralel gelen Mayıs ayı Fed faiz kararı sonrası piyasalar sınırlı tepki gösterdi. Ancak altın fiyatlarında ons öncülüğünde bir miktar toparlanma görüldü. Ons altın Fed kararı sonrası 1.870 dolar düzeyine yükseldi. Bununla beraber yurt içinde sabah saatlerinde 887 TL olan gram altın karar sonrası 890 TL seviyelerinde işlem görüyor. Dolar/TL saat 21.09 sıralarında 14.80 TL civarında seyrederken, Euro/TL 15.64 lira seviyesinde işlem görüyor

ENFLASYON VURGUSU

Fed Başkanı Jerome Powell, kararın ardından yaptığı açıklamada "Enflasyon hedefin oldukça üzerinde. Ancak ücretlerde de son yılların en hızlı artışları yaşanıyor. İşgücü piyasasında arz ve talebin dengeye geldiğini görüyoruz. Faiz oranlarında artışın devam etmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. FOMC, önümüzdeki birkaç toplantıda 50 baz puanlık artışları masada görüyor. Ekonomi gücünü koruyor ve daha sıkı para politikasını kaldırabilir. FOMC, işgücü piyasasına daha çok katılımın olacağını öngörüyor. Bununla birlikte istihdam oluşturma hızı yavaşlayacak. 75 baz puanlık faiz artışı, FOMC'nin aktif olarak değerlendirdiği bir şey değil. Görmeyi beklediklerimizi görürsek, 50 baz puan faiz artırımı gelecek 2 toplantıda masada olacak. Eğer gerek duyarsak, faizi nötr seviyenin ötesine taşımaktan da tereddüt duymayız. Kısa vadeli enflasyon bekleyişleri oldukça yüksek. Savaş ve Çin'deki kapanmalar, manşet enflasyon üzerinde etkili olacak. Enflasyonun doğru yolda olduğuna ilişkin kanıtlar görmek istiyoruz" dedi.

DOLAR GERİLEDİ

Fed faiz kararının ardından altın yükselirken dolar düşüşe geçti. Gün içinde 14,85'i gören kur, 14,72'ye kadar geriledi. Ons üzerindeki baskı da kalktı. Altın, küresel piyasalarda yüzde 1'e yaklaşan primle 1890 dolara yaklaştı.

"ALTIN FİYATLARI PİMİ ÇEKİLMİŞ BOMBA GİBİ"

Altın fiyatlarını değerlendiren Memiş, şunları söyledi: “Jeopolitik riskler devam ediyor. Merkez bankaları enflasyonla mücadele ediyor. Buna rağmen ons altında agresif bir yükseliş görmedik. Dolar tarafında da stabil bir fiyatlama var. Altın ve gümüş fiyatı pimi çekilmiş bomba gibi. Gram altında 900 TL altındaki seviyeler kalıcı olmayabilir. Temmuz ayında gram altın 1.200 TL seviyesini görebilir. Yıllık bazda gram altında 1.400 TL seviyesi tahminim devam ediyor.” 

"TÜRKİYE'DE HERKES MİLYONER OLDU"

Enflasyonun Mayıs ayında da devam edeceğini belirten Memiş, “Türkiye’de herkes milyoner oldu. Evi ve arabası olan artık herkes milyoner. Bundan sonra kim milyarder olacak ona bakmak lazım. Dünyadaki merkez bankaları turizmi ve gıda fiyatlarını takip edecek. Yatırımcılara Mayıs ve Haziran ayını bekleme ayı olarak görmelerini ve pek satış yapmamalarını öneriyorum. Temmuzda hareketlilik olabilir” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...