Tgrt Haber
20 Eylül 2021 14:27

İslam Memiş'ten iddialı dolar tahmini: Yıl sonunda 9 TL'yi aşacak

Altın ve dolar fiyatlarının yön bulacağı haftada Fed ve TCMB'nin alacağı kararlar TL'deki seyri değiştirecek. Dolar fiyatlarının bu yıl sonunda 9 liranın üzerine çıkabileceğinin altını çizen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Dolar fiyatlarının bu yıl sonu olmasa da önümüzdeki yıl 10 TL olması ihtimali kuvvetli" değerlendirmesinde bulundu.

İslam Memiş'ten iddialı dolar tahmini: Yıl sonunda 9 TL'yi aşacak
dolar,döviz,dolar kuru,dolar tl paritesi

SİNEM ERYILMAZ

Bu hafta altın ve dolar piyasası tüm dünyadaki Merkez bankalarından gelecek karara odaklanmış durumda. Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) alacağı kararlar piyasalara yön verecek. Fed’in varlık alımları konusunda vereceği mesajlar merakla beklenirken, konuya ilişkin takvim ve detay vermekten kaçınacağı tahmin ediliyor. TCMB’nin ise faizleri yüzde 19’da sabit tutacağı beklentisi piyasaya hakim.

Ancak toplantısı olan tek banka Fed ve TCMB değil. İngiltere Merkez Bankası, Japonya Bankası ve İsviçre Merkez Bankası gibi merkez bankalar da faiz kararı için toplanacak.

Çok kritik bir haftaya girildiğini kaydeden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Merkez bankalarının faiz kararını açıklayacağı bir hafta olacak. TCMB’nin yılın son çeyreği için bir faiz indirimi yapması olasılığı söz konusu. Ama bunun Eylül’de mi ya da Ekim’de mi başlayacağı konusunda ciddi belirsizlikler var” dedi.

TCMB’NİN FAİZ KARARI YÖN BELİRLEYECEK

“Dolar/TL kurunun yukarı yönlü hamleleri için ‘faiz fiyatlaması başladı mı’ sorusunun cevabı arandı. Ama dolar endeksinin 93 bandının üzerine çıkması aslında dolar/TL kurundaki yükselişin nedenini ele vermiş oluyor” ifadelerini kullanan İslam Memiş, “TCMB bu ay bir faiz indirimi yaparsa, ki ben sonraki aya bırakacağını düşünüyorum, döviz kurlarında yukarı yönlü hareketlerin agresif bir şekilde devam edeceğini görebiliriz. Yani 8,80 lira seviyesi yukarı yönlü kırılabilir. Ama TCMB faiz indirimini pas geçerse dolar/TL’de geri çekilme görebiliriz. Faiz indirimi kararı gelmezse 8,30 TL seviyesinin altına kadar sarkma ihtimalini kuvvetli görüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“YIL SONU 9 TL’Yİ AŞACAK”

Dolar için gelecek tahminlerinden bahseden İslam Memiş, “Dolar fiyatlarının bu yıl sonu olmasa da önümüzdeki yıl 10 TL olması ihtimali kuvvetli. Ama bu yıla baktığımızda da 9 liranın üzerinde kapatma ihtimalimiz şu anda çok kuvvetli. Bugünkü ekonomik koşullar bunu gösteriyor. Ama yarın Fed ve TCMB geri adım atarsa her şey değişebilir. Bugünkü süreç doların değer artış sürecine girdiğini bize gösteriyor” dedi.

TUZAK PİYASASINA DİKKAT!

Yatırımcılara tavsiyelerde bulunan İslam Memiş, “Dolayısıyla TCMB’nin tavrını net bir şekilde döviz pozisyonu alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Bir tuzak piyasası da oluşabilir. Yatırımcıların çok dikkat etmesi gerekiyor. Zaten hali hazırda yükselmiş bir dolar kuru var. Merkez Bankası faiz indirmezse hızlıca gerileyebilir ama faiz indirimi yaparsa da yükselişe devam eder. Bunun kısmi sınırlı kalacağını ve yeniden kâr satışı gelebileceğini, özellikle bunu düşünen Merkez Bankası’nın öncesinde farklı tedbirler alarak da bu kararın arkasında duracağını düşünüyorum. Yükselişler cılız kalabilir. Tuzak piyasasına dikkat etmekte fayda var. Burada sepet yapmak önemli. Paramızın yüzde 25’i ile dolar, yüzde 25’i altın, yüzde 25’i ile gümüş alabiliriz. Kalan yüzde 25’i ise TL’de bekletebiliriz” şeklinde konuştu.

 “GRAM ALTIN EKİM’DE 500 TL OLABİLİR”

Altın fiyatlarına dair beklentilerine de değinen İslam Memiş, “Ons altında ne kadar gerileme görsek de altın ve gümüşün gram fiyatında düşüşlerin sınırlı kalacağını göreceğiz. Herhangi bir düşüş beklemememiz gerektiğini, her düşüşün de orta ve uzun vadede alım fırsatı sunduğunu belirtmek istiyorum. Ama dünyadan gelen ‘düşüş’ haberlerini yatırımcılar gram bazında zannediyor. Bu yüzden ons ve gram altını birbirinden ayırt etmek gerekiyor. Bu yüzden gram altındaki düşüşler sınırlı kalıyor ve 480 TL’nin altına sarkmıyor. 490 TL’nin üzerine ataklar gerçekleştiğini görüyoruz. Bu yüzden doların yükselişi gram altının da yükselişi anlamına geliyor. Tahminlerime göre ise önümüzdeki ay 500 TL seviyesinin kırılacağı dönemlere girdiğimizi anımsatmak isterim” ifadelerini kullandı.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...