Tgrt Haber
17 May 2022 15:39 - Güncelleme : 17 May 2022 18:55

45 milyar doların buhar olduğu 'kripto para batığı'na ilk soruşturma

Geçen hafta yaşanan krizin üzerine kendine sağlam bir pozisyon arayan Bitcoin ve kripto para piyasası, ABD ve Avrupa Merkez Bankası Başkanlarının Brüksel’de vereceği mesajlar öncesinde durum güncellemesi yaptı. Sabit coinlerdeki çöküşün ardından “güvenli limanı” olarak Bitcoin öne çıkarken, batan LUNA ve UST'ye de ilk soruşturma geldi.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
45 milyar doların buhar olduğu 'kripto para batığı'na ilk soruşturma
bitcoin,luna,ust,kripto para

Milyarlarca doların buhar olduğu kripto para krizinde LUNA ve UST depreminin uluslararası piyasalarda yankıları sürüyor. Bitcoin sabit coinlere karşı güvenli liman olmaya başlarken çöküş ilgili ilk resmi soruşturma da geldi. Güney Kore, LUNA ve UST'nin batışıyla ilgili düğmeye basan ilk ülke oldu.  

BİTCOİN CÜZDAN REKORU KIRDI

Zincir üstü veri gözlemcisi Glassnode tarafından yapılan bir araştırmaya göre, portföyünde en az 1 Bitcoin bulunduran cüzdan sayısı 841 bin 224 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Yatırımcının yeniden Bitcoin’e yöneldiğini ortaya koyan istatistik, LUNA ve UST krizinin ardından piyasalardaki gidişat ile ilgili önemli bir veri oldu. Batmadan önce en büyük 7. kripto olan LUNA ve onunla aynı çatı altındaki sabit coin UST coin piyasasında birçok sorunun doğmasına yol açtı.

Sabit coinlerde yaşanan çöküşün ardından ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler Finans Sektörü Düzenleme Kurumu'nun (FINRA) yıllık konferansında yaptığı konuşmada, “Burada yapılacak çok şey var ve bu arada, yatırım yapan halk o kadar iyi korunmuyor” dedi.

ÇÖKEN KRİPTOYA SORUŞTURMA

UST'yi bu yok oluşa neyin gönderdiği hâlâ net değil. Bu sırada Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) ve Finansal Denetleme Hizmeti (FSS), UST çöküşüyle ​​ilgili soruşturmalarına başlattı.

Soruşturma, yaşananların nedenlerinin belirlenmesi ve gelecekte benzer şoklara karşı yatırımcıların korunmasının güçlendirilmesini amaçlıyor. 

Güney Kore’de 200.000'den fazla yatırımcının kriz sonucu zarar gördüğü belirtilirken bu batışın TERRA ekosistemindeki maliyeti ise 42 ile 45 milyar dolar arasında. Öte yandan olayın yaşandığı geçen hafta ortasında kripto para piyasasının değeri 1.1 trilyon dolara kadar düştü ve çeşitli tahminlere göre yaklaşık 100 milyar dolar ise tamamen “kayboldu”.

Güney Kore yetkili makamları, kripto para borsalarının operatörlerinden işlem hacimleri, UST ve LUNA ile doğrudan veya dolaylı işlemlerin geçmişi ve bu işlemlerin sahiplerinin toplam sayısı gibi bilgileri talep etti.

Ayrıca, mali düzenleyiciler, yukarıda belirtilen kuruluşlardan, yatırımcıların fonlarını korumak için alınan (veya alınmayan) karşı önlemler hakkında rapor vermelerini ve ayrıca ne olduğuna ilişkin değerlendirmelerini sağlamalarını istedi.

KORKU ENDEKSİ PANDEMİ BAŞLANGICINDAKİ GİBİ

Bitcoin, Fed’in sıkılaştırma hamleleriyle pekişen bu olaylar sonucunda tarihinde ilk kez üst üste 7 haftayı düşüşle kapatırken bugün Bitcoin korku ve açgözlülük endeksi olarak adlandırılan endeks 8/100 ile koronavirüs salgınının başladığı Mart 2020'deki seviyelerine kadar geriledi.

Fed başkanı Powell ve ECB başkanı Lagarde’ın bu akşamki konuşmalarında faiz ve sıkılaştırma konusundaki yön belirleyici ipuçları kripto paralar dahil tüm riskli varlıklarda birinci sıradan takip edilecek.

KRİPTO PARALARDA GÜNCEL DURUM İÇİN TIKLAYINIZ.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...