Tgrt Haber
12 May 2022 16:27 - Güncelleme : 12 May 2022 16:30

Fed kripto paraları fena vurdu: Bitcoin, Ethereum, Ripple... En büyükler çöktü, 2 yıl öncesine döndüler

Kripto paralarda 6 Nisan’da açıklanan Fed tutanaklarıyla beraber başlayan düşüş trendi devam ediyor. Fed’in, 25 baz puan faiz artırdığı 16 Mart’taki toplantısında, tutanaklara yansıyan hızlı bir dolar yakma planını devreye sokacağını tartışması piyasaları sarsmıştı. Takip eden 4 Mayıs tarihli toplantıda 50 baz puan faiz artırımı ve bilanço daraltıma kararının netleşmesi, kripto paralarda sert bir gerilemeye neden oldu. Bitcoin, Ethereum, Ripple başta olmak üzere kripto paralar yüzde 90'lara varan değer kaybetti.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Fed kripto paraları fena vurdu: Bitcoin, Ethereum, Ripple... En büyükler çöktü, 2 yıl öncesine döndüler

Bitcoin Aralık 2020’deki seviyelerine kadar düştü. Mart ayında 48 bin dolarlara kadar çıkan lider kripto, girdiği düşüş trendinde piyasayı da her zaman olduğu gibi peşinden sürükledi. Gece saatlerinde ise 27 bin doların altına kadar düştü.

Aralık 2020’deki seviyesinin gerisine düşen kripto para, 2021’de gördüğü 67 bin dolar seviyelerindeki zirvesinden yaklaşık yüzde 60 uzağına kadar gitti.

İkinci en büyük kripto para ve blok zincir sistemlerinin en büyüğü Ethereum ise benzer bir düşüş trendiyle Temmuz 2021 seviyesine geriledi. Şubat-Mart aylarında kendi içinde bir sistem güncellemesi ile hızlı bir atağa geçen Ethereum, bu düşüş trendinde Bitcoin’e göre nispeten daha iyi performans gösterdi.

BİTCOİN, ETHEREUM VE KRİPTO PARALAR NEDEN DÜŞTÜ?

Analistlere göre, kripto paralardaki düşüşün ardında ABD Merkez Bankası Fed’in Mayıs toplantısının etkilerinin görülmesi var. Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında 45 bin dolarlık bilanço küçültme ve sıradaki 3 toplantıda 50 baz puan faiz artırımı planı piyasalarda sert sonuç gösterdi. Fed’in kararları, 16 Mart’ta yayımlanan tutanaklarda geçen “aylık 90 bin dolarlık bilanço küçültme” ilk aşamada uygulamaya alınmamasına rağmen sıkı işledi.

Dünkü son düşüşte ise, yüzde 8,3 gelen ABD enflasyonu ve Çin’in 1,5’luk enflasyonunun etkili olduğu belirtiliyor. Beklentileri aşan enflasyonlar, merkez bankalarını nakit daraltımına götürüyor.

KRİPTO PARALARDA YÜZDE 90’A VARAN DÜŞÜŞ

İstikrarlı bir fiyat yakalayan LUNA yüzde 98 oranında düşüş gördü. Sert düşüş hareketi sonucu Terra UST ise şu sıralar 0.65 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

En büyük 10 kripto para arasında yer alan ve bu yıl 120 dolara yakın seviyelerden en yüksek değerlerini gören Terra’nın (LUNA) sistemi yeniden ayağa kaldırması için şirketin sabit kripto birimi, UST’yi 1 dolara sabitleyebilmesi gerekiyor.

LUNA NASIL KURTULACAK?

Bunun için şirketin milyarlarca LUNA tedavüle sokulması lazım. Ancak bu durumda da Terra’nın fiyatı yine dip seviyelerden işlem görmeye devam edecek. Bu nedenle LUNA yatırımcıları uzun süre kayıplarını geri alamayabilir.

Diğer en büyük kriptolardan Ripple (XRP), Cardano (ADA) ve Dogecoin'in son 24 saat içinde yüzde 25'in üzerinde düştü.

En büyük kripto para borsası Binance’in koininin (BNB) fiyatı yüzde 19'un üzerinde düşerken Solana'nın  (SOL) kayıpları son 24 saatte yüzde 30'u aştı.

Bitcoin’in korelesyonda olduğu zarar bölgesinde seyreden geleneksel finans endeksleri dün düşüş trendini büyüttü. S&P 500 ise yüzde 1,65, Dow Jones yüz 1,02 ve Nasdaq yüzde 3,18 değer kaybetti.

Bir çok uzman Fed'in faiz arttırımından sonra kripto para ve altın gibi emtia ürünlerine yatırımdan kaçışı hızlanacağını söylemişti. Para ve altın piyasaları uzmanı İslam Memiş, Haziran ayınını işaret ederek "Küresel piyasalara odaklanacağız. Temmuz pik seviyeleri göreceğimiz bir ay olacak. Kripto paralar, altın fiyatları, gümüş fiyatları, döviz fiyatlarındaki bu yarış hepsiyle devam edecek” yorumunu yaptı. Mayıs ayında emtia ve kripto paraların baskı altında alındığını belirten Memiş, Fed kararı ile yatırımcılar için emtia döneminin kapandığını para döneminin başladığını belirtti. 

KRİPTO PARA PİYASASINDA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...