Tgrt Haber
08 Kasım 2014 14:17

Kuyumcularda çeyrek altın kalmadı

Altına hücum eden vatandaşlar stok yapmaya başlarken, taleplere yetişemeyen kuyumcularda çeyrek altın, yarım altın hatta tam altın bile kalmadı.

Kuyumcularda çeyrek altın kalmadı
altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın, kuyumcu, altın haberleri,

Altın gram fiyatlarının petrol fiyatlarının da düşmesi ile birlikte dibe vurması ve altın fiyatlarının son 4 yılın en düşük seviyesinde seyretmesi altına olan rağbete adeta zirve yaptırdı. Kuyumcular siparişlere gün vermeye başladı. Altın günden güne değer kaybederken çeyrek altın adeta yatırım yapmak isteyen vatandaşlar tarafından tüketildi. Bir çok kuyumcu çeyrek altın ve yarım altın satmaya bulamazken altının düşmesini fırsat bilenler şimdiden altınları yastık altına aldı. Bundan sonraki dönemde altının seyri ne olacak ? Altın düşer mi? Yoksa hızlı bir yükseliş trendi mi bekliyor ?
Çeyrek altın resmen yağmalandı
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının gerilemesi sonrası düşüşe geçen altın, iç piyasada yoğun talep gördü. Yaşanan düşüş sonrası vatandaşlar yatırım amaçlı altını adeta yağmaladı. Adana Kuyumcular odası Başkanı Oğuz Başman; 'Normalde bu zamanda dahil piyasanın ihtiyacını karşılayacak kadar elimizde ürün olurdu ancak altın fiyatlarının ani düşüşü, vatandaşların aşırı ilgi göstermesine ne sebepten oldu. Piyasa, ani talep karşısında ne yapacağını bilemedi ve şu lahza kuyumcu piyasasında birden fazla ürün bulunamamakta' dedi. Altın alımı gerçekleştirilirken en çok talep çeyrek,yarım ve tam altına gösterildi. Sözlerine Başman şu şekilde devam etti; 'Normalde 2015'e girmeye az kaldığı için darphane, piyasaya çok ürün vermez. Kuyumcular da ellerindeki eski basım altınları eritebilmek için darphaneye çok fazla az oranlarda altın sipariş eder. Ancak vatandaşın aniden altına ve bilhassa çeyrek altına yüklenmesiyle herkes kilitlendi. Piyasada şu lahza çeyrek, yarım ve tam altın neredeyse tükendi. Darphaneden de istenilen miktarda altın gelmeyince piyasa, toptancıların eline kaldı diyebilirim. Toptancılar da kg başına aldığı kar miktarını artırınca olağan piyasada 135 lira görünen çeyrek altın, kuyumcularda 140-145 liraya satılmaya başladı.' İfadelerini kullandı.
İşçilik maliyeti düşük olan bileziklerinde çok fazla talep edilmesi nedeniyle bu gibi bilezik siparişlerine gün verilmeye başlandı. Başman; 'Örneğin Adana'da, insanların yatırım amacıyla tercih ettiği Adana burmasında talep patlaması yaşanmakda . Kuyumcular, gelen taleplerin parasını peşin alarak sipariş edenlere gün vermek mecburiyetinde kalıyor. Kuyumcu atölyeleri, siparişleri yetiştirmekte zorlanıyor. Altın fiyatlarının düşüşü devam ederse piyasada ciddi altın sıkıntısı çekileceğinden kaygı duyuyoruz.
Piyasada çeyrek altın bulunmayınca bunu fırsat bilen merdiven altı darphaneler, ayarı düşük ve daha hafif çeyrek altın basıp, piyasaya sürmeye başladı. Normal çeyrek altın 145 liraya satılırken bu altın 142 liradan piyasaya sürüldü. Vatandaş, 'Diğer kuyumcuda 142 liraya satılıyor. Siz niye pahalı satıyorsunuz?' diyor ve giderek o çeyrek altını alıyor. Kendini 1-2 lira kar etmiş sanırken aslında en az 5 lira ziyan ettiğinin farkında değil. Bu sebepten ötürü hem kuyumcuları hem vatandaşları, ayarı düşük altın almamaları hususunda uyarmak arzu ediyorum'
(AJANSLAR)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...