Tgrt Haber
29 Temmuz 2022 11:30 - Güncelleme : 29 Temmuz 2022 12:53

Ünlü ekonomistten döviz ve altın borcu olanlara uyarı: Bu fırsatı değerlendirin!

Amerikan Merkez Bankası Fed'in faiz kararı ile büyüme rakamlarının ardından global piyasalarda dolar endeksi aşağı yönlü kırılma yaşarken yurt içi piyasalarda yukarı yönlü bir seyir izledi. TCMB ise yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseltti. Dolar 18 bandını rekorunu tazeledi. Gram altın ise bir kez daha 1.000 lira sınırının üzerine çıkarak 2022'nin rekorunu yeniledi. "Altın yükselir mi, dolar ne kadar olur" soruları vatandaşın bir kez daha gündeminde. Tahminleri tutan ekonomist İslam Memiş, "Ağustos ayını son bir şans olarak görüyorum. Döviz ve altın borcu olan bu fırsatı değerlendirsin" uyarısında bulundu.

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: TGRT Haber
Ünlü ekonomistten döviz ve altın borcu olanlara uyarı: Bu fırsatı değerlendirin!
İslam Memiş,ekonomi,altın,dolar,döviz

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası Fed, merakla beklenen politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 aralığına çıkardı. Son 40 yılın en yüksek enflasyon ve faiz oranlarıyla karşı karşıya olan ülke ekonomisinde, büyüme oranlarında da iki çeyrekte de daralmaya gidilirken resesyon yaşandı.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yıl sonu enflasyon tahminini 17,6 puanlık güncellemeyle yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseltildiğini açıkladı.

ABD'de ve MB'de açıklanan ekonomik veriler yurt dışı piyasası gibi yurt içi piyasasını da hareketlendirdi. Fed'in faiz kararı ve büyüme rakamlarının ardından küresel para ve altın piyasalarında dalgalanmalar yaşandı. Küresel piyasalarda dolar endeksi 107’den 106 seviyesine inerken altın ve gümüş gibi değerli emtialar ise yükselişe geçti.

DÖVİZ VE ALTINDA SON DURUM

Fed'in faiz kararı öncesi 17,85 civarında bulunan dolar 17,94 bandında hareket ediyor. Dolar gece yarısı 17,9750 ile 20 Aralık'tan bu yana en yüksek sınıra çıktı. Euro 18,26 bandındanda 18,32 bandına yükseldi. Gram altın ise faiz kararı sonrası ilk defa 1.000 lirayı aşarken dün gün içinde 1.019 liraya kadar çıktı. Vatandaşın gündeminde ise yoğun bir şekilde "Gram altın yükselir mi, dolar kaç TL olur" soruları var. 

İSLAM MEMİŞ: TERS SENARYO GÖREBİLİRİZ

Özellikle MB'nin kararı sonrası yıl sonunda dolar kurunda yeni ataklar yaşanacağını belirten finans Analisti İslam Memiş, "Özellikle emtia fiyatlarının üzerinde olumlu etkisi oldu. Altının ons fiyatı 1.745 dolar, gümüşün ons fiyatı 19,41 dolar seviyesine kadar yükseldi. Bitcoin ise 22 bin 909 dolar seviyesinde. Bitcoin’de 24 bin dolar direncini takip etmeye çalışıyoruz. Dolar endeksinde ise 106 seviyesine kadar bir gerileme var, toplantı öncesi 107 seviyesindeydi. Fed faiz kararı toplantı öncesinde zaten satın alınmıştı, Fed de sürpriz yapmadı. Doğal olarak emtia fiyatlarında bir toparlanma mevcut.” Memiş, Fed’in 2023 yılında faiz indirimlerine başlayabileceğine dikkat çekerek “2023’de 2022 yılının ters senaryosunu görebiliriz. Çünkü Fed faiz artırarak enflasyonun önüne geçilemeyeceğini gördü” diye konuştu. 

'DÖVİZ VE ALTIN BORCU OLANLAR FIRSATI DEĞERLENDİRSİN'

Memiş, yatırımcıların paralarını korumak için doları tercih ettiğinin altını çizerek “Dolar bir yatırım aracı değildir. Altın ve gümüş benim nazarımda oldukça ucuz. Yatırımcılar farklı enstrümanlara yatırım yapmalı, elindeki varlığı 4’e bölmeli” dedi.  Borsa tarafındaki toparlanmaların devam edeceğine dikkat çeken Memiş, “Ağustos ayını son bir şans olarak görüyorum. Döviz ve altın borcu olan bu fırsatı değerlendirsin” dedi. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...