Tgrt Haber
01 Temmuz 2021 11:03

Futbolculara vergi şoku! Falcao kapsam dışında

Türkiye'de top koşturan futbolcuların, 1 Kasım 2019'dan sonra imzaladıkları sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini bilmediği ortaya çıktı. 27 Mayıs 2020'de yapılan düzenlemeye göre; 1 Kasım 2019'dan sonra imzalanan profesyonel futbolcu sözleşmelerinde, 600 bin TL'yi geçen brüt kazançlarda kulüp % 20, futbolcu da % 20 vergi ödemek zorunda...

Futbolculara vergi şoku! Falcao kapsam dışında
Vergi,Futbol

31 Mart 2021'de beyanname süresi dolmasına rağmen Süper Lig'den beyanname veren 15, TFF 1.Lig'den ise sadece 1 futbolcu var. Mevzuattan habersiz birçok futbolcu ise temerrüte düşmüş durumda. Galatasaraylı Radamel Falcao ise kapsam dışında...

Futbolda 27 Mayıs 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 311 sayılı Gelir Vergisi Tebliği ile yapılan düzenlemeler futbolda vergilendirme oranını Avrupa seviyelerine taşıdı. Bu düzenlemeye göre vergi oranları %15'ten, %40'a çıktı.

FUTBOLCULAR VE MENAJERLERİ HABERSİZ

Bir milat olarak nitelendirilen bu düzenlemeye göre; 1 Kasım 2019'dan sonra sözleşme imzalayan futbolcular, yeni düzenlemeye göre vergi mükellefi olacak. Yıllık kazancı 600 bin TL'yi geçen profesyonel futbolcuların prim, maç başı ücret vb. kazançları da bu düzenlemenin kapsamında. Yeni düzenlemeyle getirilen yüzde 40'lık vergi yükümlülüğünün brüt ücret üzerinden %20'sini kulüp, %20'sini ise futbolcunun ödemesi öngörülüyor. Ancak Akşam Spor'un araştırmasına göre; 1 Kasım 2019'dan sonra sözleşme imzalayan futbolcuların ve menajerlerinin birçoğu bu düzenlemeden habersiz ya da bu düzenlemeyle getirilen yükümlülüklerini yerine getirmiyor.

KAZANÇLAR DÜŞÜK MÜ GÖSTERİLİYOR?

Akşam'da yer alan habere göre; 1 Kasım 2019'dan sonra mukavele imzalamış olan ve kazancı 600 bin TL'yi geçen profesyonel sporcuların tamamı bu yükümlülüğün altında olmasına rağmen Süper Lig'de beyanname veren futbolcu sayısı 15 civarında. Çoğunluğu yabancı. Oysa kulüpler kendi % 20 payını, futbolcular da kendi payını ödemek durumunda. Süper Lig ve TFF 1.Lig'de futbol oynayanların hemen hemen tamamının kazancı 600 bin TL'nin üzerinde olmasına rağmen iddialar, kazançların düşük gösterildiği şeklinde. Yaptığımız araştırma gösteriyor ki futbolcuların kazançlarını aylık 9-10 bin TL civarında gösteren kulüplerin sayısı az değil. Düşük kazanç beyanı nedeniyle açıktan ödenen paralar bordrolara girmediği için vergi yükümlülüğü ortadan kalkıyor. 1. Lig'de vergisini düzenli ödeyen 1 futbolcu bulunduğu bilgisi, durumun ciddiyetini daha iyi ortaya koyuyor.

BEYANNAME SÜRESİ SONA ERDİ

Futbolculara açıktan prim ödemesi yapılıyor. Oysa prim, ücret, araba hediyesi gibi bütün girdilerin vergi kapsamında olması ve bordrodan geçmesi gerekiyor. Bu yapılmadığı zaman vergi kaçırılıyor demektir. Çünkü yasaya göre bütün gelirler beyana tabi olmak zorunda ve gecikme durumunda ek yaptırımlar devreye giriyor. 31 Mart 2021'de dolan beyanname süresi içerisinde, yükümlülüklerini yerine getirmeyen sporcular aylık 1.6 gecikme faiziyle ödeme yapma hakkına sahip. Bu sezon sözleşme imzalayan veya imzalayacak olan bütün futbolcular da yeni vergi düzenlemesi kapsamında yükümlülük altına giriyor. Opsiyonlarını uzatanlar da aynı şekilde. Menajerler ve futbolcular bu konuda yeterli titizliği göstermezse, önümüzdeki dönemde Avrupa'daki gibi futbolcular mahkeme kapılarına düşebilir.

FALCAO KAPSAM DIŞINDA

Türkiye'de en çok kazanan (5 milyon euro) futbolcu durumunda olan Galatasaraylı Falcao, yeni vergi düzenlemesi kapsamı dışında kalan şanslı oyunculardan biri. Galatasaray ile 2019 Eylül ayında mukavele imzalayan Falcao, düzenleme 1 Kasım 2019'dan sonrayı kapsadığı için yüzde 40 vergi yükümlülüğünden kurtuluyor.

KAZANÇ BAREMİ 650 BİN TL

Yeni yasal düzenlemede yüzde 40 vergi, 2020 yılında, 600 bin TL'nin üzerinde kazanç elde eden profesyonel futbolcuları kapsıyordu. Ancak bu yıl yapılan güncellemeyle kazanç baremi 650 bin TL'ye çıkartıldı. Yeni mukavelelerde yıllık kazançları bu rakamın üzerinde olanlar, yüzde 40 vergi ödeme yükümlülüğü altına girecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...