Tgrt Haber
03 Ağustos 2022 19:09 - Güncelleme : 04 Ağustos 2022 06:19

Son dakika! KPSS'de sızıntı soru iddiası: Savcılık soruşturma başlattı, polisler yayınevine baskın düzenledi

Son dakika haberi: KPSS sorularının sızdırıldığı yönündeki iddialar üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın inceleme talimatı verdiği Devlet Denetleme Kurulu müfettişleri, gerekli tahkikatı yaptıktan sonra ÖSYM binasından ayrıldı. Kurul, sızıntı iddiaları ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bir soruşturma da Yükseköğretim Kurulu'ndan geldi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, KPSS'deki sızıntı iddialarına ilişkin soruşturma başlattıklarını açıkladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonrası Ankara Emniyeti'ne bağlı Mali polis, iddiaların hedefindeki yayınevinin 2 farklı şubesine baskın düzenleyerek arama yaptı.

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT HABER
Son dakika! KPSS'de sızıntı soru iddiası: Savcılık soruşturma başlattı, polisler yayınevine baskın düzenledi
Devlet Denetleme Kurulu,KPSS

Türkiye'nin gündemine oturan KPSS skandalında soruşturma derinleşiyor. 31 Temmuz'da Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularından bazılarının, daha önce Yediiklim adlı bir yayınevinin deneme sınavlarında birebir aynı olarak sorulduğu yönündeki iddialar gündeme bomba gibi düşmüştü. ÖSYM Başkanı'nı görevden alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konunun incelenmesi için Devlet Denetleme Kuruluna talimat verdi. Bugün ÖSYM binasında inceleme yapan müfettişler, daha sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. DDK'nın suç duyurusunda bulunduğu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS skandalına ilişkin soruşturma başlattı.

ÖSYM'DEN İDDİALARA YALANLAMA

Kamuoyunda tepki çeken skandal iddia sonrası ÖSYM, sosyal medyaya yansıyan iddiaların asılsız olduğunu açıklamıştı. ÖSYM'den yapılan açıklamada, "2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabah ve öğleden sonra oturumlarında güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır" denildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İNCELEME TALİMATI

Ancak devreye giren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hiç kimsenin mağdur olmasına müsaade etmeyeceklerini bildirip Devlet Denetleme Kuruluna konuyu inceleme talimatı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, "Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı inceleme sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilecek, gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır. Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz" ifadelerini kullandı.

ÖSYM BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

ÖSYM'nin KPSS'deki soru sızıntısı iddialarının gerçek olduğunu açıklamasının ardından gece yarısı dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ü görevden aldı. Cumhurbaşkanı imzasıyla alınan karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

DDK'DAN SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

2022-KPSS lisans oturumundaki bazı soruların, bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğu iddiasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iddiaların incelenmesi için dün Devlet Denetleme Kuruluna (DDK) talimat vermişti.

Talimatın ardından DDK müfettişleri incelemelerine başlamıştı. Müfettişler, gerekli tahkikatları tamamladıktan sonra ÖSYM binasından ayrıldı. DDK ayrıca iddialarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Son dakika! KPSS'de sızıntı soru iddiası: Savcılık soruşturma başlattı, polisler yayınevine baskın düzenledi

BİR SORUŞTURMA DA YÖK'TEN GELDİ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, KPSS'deki sızıntı iddialarına ilişkin soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Özvar, "2022 KPSS sınavında çıkan bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili DDK tarafından gerçekleştirilen denetleme ile eş zamanlı olarak tarafımızca da inceleme başlatılmış olup sonuç en kısa zamanda ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır" dedi.

https://twitter.com/erolozvar/status/1554878460623044608

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığından yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) çıkan bazı soruların, bir yayınevi tarafından çıkarılan deneme kitapçığındaki sorularla benzerlik gösterdiği yönündeki iddialar üzerine, konunun denetlenmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Devlet Denetleme Kurulu (DDK) görevlendirilmiştir. Devlet Denetleme Kurulu tarafından gerçekleştirilen denetleme ile eş zamanlı olarak Yükseköğretim Kurulunca da inceleme başlatılmış olup sonuç en kısa zamanda ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır."

POLİS EKİPLERİ İKİ ADRESE BASKIN YAPTI

KPSS sorularındaki skandala ilişkin Devlet Denetleme Kurulu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Başlatılan soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri harekete geçti. SABAH’ın ulaştığı bilgilere göre Mali polis bir yayınevinin iki farklı şubesine baskın yaptı. Polis ekipleri aramalarda bulundu.

Son dakika! KPSS'de sızıntı soru iddiası: Savcılık soruşturma başlattı, polisler yayınevine baskın düzenledi

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...