Tgrt Haber
13 Ekim 2021 10:38

Telefonunuz çalınırsa panik yapmayın: Siber saldırılara karşı 7 önlem

Cep telefonunuz kötü niyetli kişilerin eline geçerse ne yapacaksınız? Panik olmanıza gerek yok. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, siber saldırıya uğrayan ve çalınan akıllı telefonlarda kritik bilgilerin ele geçirilmesini önlemek amacıyla yeni bir rehber hazırladı.

Telefonunuz çalınırsa panik yapmayın: Siber saldırılara karşı 7 önlem
telefon,siim kart,IMEI,akıllı telefon,kişisel veri

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, siber saldırılara ve hırsızlıklara karşı kolları sıvayarak tüketiciler için rehber hazırladı.

Salgın döneminde dijital hizmet kullanımı arttı.  Buna paralel olarak performans ve veri güvenliği de artık daha önemli hale geldi. Beklenti yüksek ama art niyetli kişilerin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin yaptığı araştırma sonucunda insanların yüzde 59’u bilgilerin güvende olması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi de tüketiciler için rehber hazırladı.

Peki akıllı telefonunuz kötü niyetli kişilerin eline geçerse ne yapmalısınız? Yapılması gerekenler tek tek sıralandı. Sim kartının bloke edilmesi, yakınlarınıza uyarıda bulunmanız ve çalınan telefonun konumu belirtilerek polise ihbar edilmesi gerekiyor. Öte yandan telefona bağlı hesabın kullanım dışı bırakılması, çalınan telefonla ilişkilendirilmiş bankacılık işlemleri için bankayla görüşerek hesabın güvenceye alınması ve E-Devlet Kapısı’nda bulunan kayıp/çalıntı ihbar bildirimi hizmeti üzerinden IMEI numarası ile ihbarda bulunulması ve telefonun iletişime kapatılması da kritik adımlar arasında yer alıyor.

TELEFONUMUZ ÇALINIRSA NE YAPMALI?

1- Sim kartınızı bloke ettirin

2- Yakınlarınızı uyarın

3- Telefonunuzun konum belirleme servisinden son konumu not edin ve polise başvurun

4- Telefonunuza bağlı hesabı kullanım dışı bırakın

5- Bankanızla görüşerek hesaplarınızı güvenceye alın

6- E-devlet Kapısı’nda “kayıp/çalıntı ihbar bildirimi” hizmeti üzerinden IMEI numaranızı ihbar edin ve telefonunuzu iletişime kapatın

Ayrıca, telefonda kullanılan şifre ve parolaları değiştirmekte ilk yapılacaklar arasında yer alıyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...