Tgrt Haber
14 Aralık 2021 13:19

Apple, iOS 15.2'yi yayınladı: Dijital Miras ile verileriniz paylaşılacak

Teknoloji devi Apple, işletim sistemi için iOS 15.2 ve iPadOS 15.2 güncellemelerini yayınladı. Şirket, hata düzeltmelerinin yanı sıra “Dijital Miras” gibi dikkat çekici özellikleri piyasaya sürdü.

Apple, iOS 15.2'yi yayınladı: Dijital Miras ile verileriniz paylaşılacak
teknoloji,apple,iphone,ios 15,ipados

ABD merkezli teknoloji şirketi Apple, Eylül ayında iPhone 13 model akıllı telefonu dahil olmak üzere yeni cihazlarını ve işletim sistemini piyasaya sürdü. Apple’ın kullanıcılara sunduğu son işletim sistemi sürümü iOS 15 ve iPadOS 15’ti. Ancak kısa süre içinde çeşitli hataların ortaya çıkmasıyla birlikte şirket iyileştirmeler yapmak zorunda kaldı. 

Yeni sürümün piyasaya sürülmesinden sora teknoloji devi iki güncelleme yaptı. Son güncellemede yer alan Dijital Miras, Uygulama Gizlilik Raporu, İletişim Güvenliği gibi özellikler dikkat çekti. 

"DİJİTAL MİRAS" İLE VERİLERİNİZ PAYLAŞILACAK

Apple'ın cihazlara yeni gönderdiği bir özellik büyük ses getirdi. “Legacy Contact” isimli özellik kullanıcının ölmesi durumunda verilerine ne olacağını gösteriyor. Apple, kullanıcılardan Apple Kimliği ve Dijital Miras verilerini paylaşmak istediği beş kişiyi seçmesini istiyor. Kullanıcının ölmesi halinde seçtiği kişiler fotoğraflara, mesajlara, notlara, dosyalara, kişilera, takvim etkinliklerine, uygulamalara, cihaz yedeklemelerine ve birçok veriye erişebilecek. 

Apple, iOS 15.2'yi yayınladı: Dijital Miras ile verileriniz paylaşılacak

"Uygulama Gizlilik Raporu" ise, kullanıcılara uygulamaların son yedi günü hakkında çeşitli veriler sunuyor. Böylece kullanıcılar, uygulamaların konum, fotoğraflar, kamera, mikrofon ve kişilere ne sıklıkla eriştiğini görebilecek. 

Uygulama Gizlilik Raporu'na "Ayarlar" bölümündeki "Gizlilik"i seçerek ulaşabilirsiniz. Burada karşınıza Uygulama Gizlilik Raporu çıkacak ve açıp kapatabilirsiniz. Bu arada verilerin burada görünmesi için bir süre daha uygulamaları kullanmanız gerekecek. 

Bir diğer yeni özellik "Acil SOS" ile kullanıcılar acil servisleri daha hızlı arayabilecek. Özelliği kullanmak için yan düğmeye birden çok kez hızlı bir şekilde basmanız ya da yan düğmeyi ve ses düğmesini aynı anda basılı tutmanız gerekiyor.

MAKRO KAMERA ÖZELLİĞİ EKLENDİ

Apple, iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max akıllı telefonlar için yeni bir kamera özelliğini de piyasaya sürdü. Kullanıcılar, makro fotoğraf ve video çekmek için Ultra Geniş lense geçebilecek. Bunun için kullanıcıların Ayarlar uygulamasına giderek, Kamera’ya tıklaması ve “Makro Kontrolü”nü açması gerekiyor. İşlemi tamamladıktan sonra bir nesneye yeterince yakın olduğunda, kamera uygulamasında çiçek simgesi belirecek. Makro modunu etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için simgeye dokunulabilecek.

Apple, iOS 15.2'yi yayınladı: Dijital Miras ile verileriniz paylaşılacak

iOS 15.2'deki bir diğer özellik ise ebeveyn kontrolüne yönelik. Apple, çocuklar için “Mesajlarda İletişim Güvenliği” özelliğini başlattı. Ebeveynler, özelliği etkinleştirirse çocukların cihazlarına çıplaklık içeren bir mesaj gelirse çocuklar bu konuda uyarılacak. 

Apple, yeni güncellemede bildirim özetini de değiştirdi. Artık kullanıcılar birbirleriyle çakışan kart tarzı bir tasarımla bildirimlerini görebilecek. Ayrıca Apple Music uygulamasına gelen yeni sekmeyle birlikte, çalma listelerinde arama yapmak artık mümkün. 

iPadOS 15.2'ye gelen özellikler arasında ise TV uygulaması için gelen yeni tasarım ve “Mağaza” sekmesi bulunuyor. TV uygulamasının çeşitli bölümleri arasında gezinmeyi kolaylaştırmasının yanı sıra Mağaza sayesinde ‌kullanıcılar, Apple TV+ içeriğini ücretli içeriklerden daha kolay ayırabilecek. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...