Tgrt Haber
12 Haziran 2021 14:04

Dünya'nın 5. okyanusu Güney Okyanusu oldu

National Geographic, Antarktika'yı çevreleyen su kütlesini dünyanın beşinci okyanusu olarak tanıdı. Güney Okyanusu resmilik kazandı.

Dünya'nın 5. okyanusu Güney Okyanusu oldu
okyanus,güney okyanusu

Antarktika'yı saran su kütlesi dünyanın beşinci okyanusu olarak resmen tanındı. National Geographic Society coğrafyacısı Alex Tait, Güney Okyanusu'nun resmilik kazandığını duyurdu. 5. okyanusla beraber dünya okyanus haritalarının yeniden çizileceği ön görülüyor. 

National Geographic Society coğrafyacısı Alex Tait dergiye verdiği röportajda, "Güney Okyanusu uzun zamandır bilim adamları tarafından tanındı, ancak hiçbir zaman uluslararası bir anlaşma olmadığı için onu hiçbir zaman resmi olarak tanımadık" dedi. Tait,"Onu her zaman etiketledik, ancak [diğer okyanuslardan] biraz farklı etiketledik. Bu değişiklikle beraber son adım atılıyor'' diyerek anlattı.

Tait, Güney Okyanusu'nu resmi olarak kabul etmenin eğitim açısından da önemli olduğuna dikkati çekti. National Geographic Society'nin okullara ve kamuya çevrimiçi coğrafi eğitim programları ve materyaller sağladığını belirten Tait, Antarktika'daki su kütlesinin haritalar üzerinde Güney Okyanusu olarak etiketlenmesinin kilit önemde olduğunu belirtti.

National Geographic'e göre, Güney Okyanusu, Drake Geçidi ve Scotia Denizi hariç, Antarktika'nın kıyı şeridinden 60 derece güney enlemine kadar uzanıyor. En yeni su kütlesi, onu Kuzey Kutbu'ndan sonra en küçük ikinci su kütlesi yapıyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...