Tgrt Haber
07 Şubat 2022 09:29

NASA duyurdu: James Webb Uzay Teleskobu ilk sinyali tespit etti

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), James Webb Uzay Teleskobu için yeni bir gelişmeyi paylaştı. Webb ekibi, teleskobun Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) tarafından, tüm teleskoptan geçen yıldız ışığının ilk fotonlarını gözlemledi.

James Webb Uzay Teleskobu, 24 Aralık 2021 günü uzayın derinliklerine fırlatıldı.
James Webb Uzay Teleskobu, 24 Aralık 2021 günü uzayın derinliklerine fırlatıldı.

NASA, 24 Aralık 2021’de uzayın derinliklerine James Webb Uzay Teleskobunu fırlatarak tarihi bir adım attı. Hubble Uzay Teleskobunun yerini alan gözlemevi, bir aylık yolculuğun ardından Dünya’dan 1,5 milyon kilometre uzaktaki gözlem noktası L2’ye ulaştı.

Uzay ajansının önceki açıklamalarına göre, teleskop 180 günde bir Güneş’in yörüngesinde turunu tamamlayacak. James Webb Teleskobunun bilimsel çalışmalara başlaması ise en az 6 ayı bulacak.

JAMES WEBB, İLK GÖRÜNTÜLERİ GÖNDERECEK

Yeni açıklamaya göre, teleskop ekibi, Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) tarafından tespit edilen ve teleskoptan geçen yıldız ışığının ilk fotonlarını gördü. NASA, bu durumu "İlk sinyali tespit etti" şeklinde duyurdu. 

NASA duyurdu: James Webb Uzay Teleskobu ilk sinyali tespit etti

Bununla birlikte, teleskobun göndereceği ilk görüntüler çok net ve odaklanmış olmayacak. Ancak bilim insanlarının teleskoba ince ayarlar yapmasıyla zamanla görüntüler netleşecek.

Açıklamaya göre, Ball Aerospace, Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü ve NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezinden mühendis ve bilim insanlarından oluşan bir ekip, teleskobun hizalanması için çalışıyor. NASA, geliştirme sürecindeki görüntülerin, yazın çekecekleri görüntülere kıyasla çok güzel olmayacağını belirtti. Ancak bilim adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.

HUBBLE'IN YERİNİ ALIYOR

Webb'in evrenin bilinmeyen kısımlarını görüntüleme yolculuğu, selefi Hubble Uzay Teleskobundan çok farklı olmayacak. Bu arada, Hubble 1960'ların sonlarında tasarlandı ve 1990 yılının Nisan ayında fırlatıldı.

NASA duyurdu: James Webb Uzay Teleskobu ilk sinyali tespit etti

Hubble’ın gönderdiği ilk görüntüler de çok net değil iken zamanla görüntüleri daha iyi hale geldi ve 1991 yılının Mart ayında, Geniş Alan/Gezegen Kamerası tarafından çekilen gerçek renkli fotoğraf da (üstteki fotoğraf) dahil olmak üzere Jüpiter'in ilk gözlemleri yayınlandı.

1995'e gelindiğinde Hubble, artık ikonik olan Kartal Bulutsusu Gaz Sütunlarını yakalamıştı ve güzel derin uzay görüntüleri devam ediyordu. Görüntüler daha keskin, dikkat çekici ve akıldan çıkmayacak kadar güzeldi. James Webb'in çok daha yenilikçi özellikleriyle daha net görüntüler yakalaması bekleniyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...