Tgrt Haber
22 Ocak 2022 09:08

NASA, Mars aracını kurtarmayı başardı

NASA’nın Mars gezgini Perseverance, gövdesine sıkışan çakıl taşlarıyla mücadele ediyor. Geçtiğimiz haftalarda tespit edilen taşların bir kısmını mühendisler çıkardı.

NASA, Mars aracını kurtarmayı başardı
bilim,,teknoloji,,nasa,,perseverance,,mars,,mars gezgini,,mars keşfi,,uzay,

NASA, Şubat 2021’de Perseverance uzay aracını Mars’a indirdi. O tarihten bu yana gezgin araç, Kızıl Gezegen’i karış karış keşfediyor. Mars’tan sık sık fotoğraflar ve videolar gönderen aracın başı belada. 

Mars gezgini, Aralık ayı sonlarında altıncı örneğini aldı ancak küçük kaya parçalarını toplarken gövdesine çakıllar sıkıştı. Bu çakıl taşları, aracın örnek toplama sistemini engellemeye başladı. 

NASA, PERSEVERANCE İÇİN AÇIKLAMA YAPTI

Perseverance’ın WATSON kamerası tarafından bu ayın başlarında çekilen görüntüler, bit carousel aparatandaki taşları gösterdi. Bu arada, bit carousel, aracın matkap kolundan numuneleri gezginin içindeki depolamaya aktaran çok önemli bir bölümün adı. 

NASA, Mars aracını kurtarmayı başardı

NASA'nın Jet Propulsion Lab mühendisleri, çakıl taşlarını çıkarmak için aparatı 75 derece döndürdü. JPL proje müdür yardımcısı Rick Welch'in açıklamasına göre, bu girişim başarıya ulaştı. 

Mühendislerin yaptığı manevra, aparatın üzerindeki iki çakıl taşını yerinden oynattı. Ancak bit carouselin altında iki tane daha taş kaldı. Bunun yanı sıra, bu çakıl taşları göreve etki etmeyebilir ama yine de analizler sürüyor. 

NASA ekibi artık daha dikkatli davranıyor ve numune alma girişimi için numune tüpünü tamamen boşalttı. Bu arada, aracın aldığı örneklerin bir kısmının daha önce kaybolduğunu açıkladılar. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...