Tgrt Haber
29 Mart 2015 12:45 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:59

SGK Borç sorgulama ve GSS, BAĞKUR Borç Sorgulama İşlemleri

SGK Borç sorgulama ve GSS, BAĞKUR Borç Sorgulama İşlemlerini online olarak yapabilmek ve SGK borç sorgulama hakkında detaylı bilgi almak için haberimizi inceleyebilirsiniz.

SGK Borç sorgulama ve GSS, BAĞKUR Borç Sorgulama İşlemleri
SGK Borç sorgulama GSS, BAĞKUR, bAĞKUR Borç Sorgulama İşlemleri,genel sağlık sigortası, SGK, borç sorgulama, GSS, Bağkur, sgk borç, SGK,sağlık,BağKur,sigorta,e-devlet,Sosyal Güvenlik Kurumu

SGK Borç sorgulama ve GSS, BAĞKUR Borç Sorgulama İşlemlerini online olarak yapabilmek ve SGK borç sorgulama hakkında detaylı bilgi almak için haberimizi inceleyebilirsiniz.
Vatandaşlar rahat bir yaşlılık dönemi geçirmek için iş hayatları bittiği zaman emekli olmak isterler. Vatandaşlar emekli olabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir şekilde çalışmaları ve her ay düzenli olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna belli miktarlarda prim ve sigorta ödemeleri gerekmektedir. Bu ödenen prim ve sigortalar sayesinde Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşların Hastane ve kaza masraflarını karşıladığı gibi vatandaşın emeklilik yaşı geldiği zaman vatandaşı emekli yapmaktadır. Vatandaşlar bunlardan faydalanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna her ay prim ve sigortalar yatırmaktadır. Yatırılan prim ve sigortalar dolduğu zaman ve vatandaşın emekli yaşı geldiğinde vatandaş emekli olabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırdığımız bu prim ve sigortaları geciktirdiğimiz zaman veya yatırmadığımız zaman Sosyal Güvenlik Kurumuna bir borç oluşmuş olur. SGK borç sorgulama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumlarına giderek yapabildiğimiz gibi artık internet üzerinden de yapabilirsiniz. İnternet üzerinden şifresiz olarak SGK borç sorgulama işlemi Sosyal Güvenlik Kurumunun web tahsilat sayfasından yapılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu e-devlet hizmetleri altında yer aldığı için SGK borç sorgulama işlemini E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifresi ile de yapılabilmektedir.

SGK Borç sorgulama ve GSS, BAĞKUR Borç Sorgulama İşlemleri


SGK BORÇ SORGULAMA

E DEVLET
Şifresiz olarak SGK borç sorgulama işlemi için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun web tahsilat sayfasına giriş yapılmalıdır. Bu sayfada bağlı olduğumuz kuruma göre SGK borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sayfada bulunan sorgu türü seçeneğinde bağlı olduğunuz kuruma göre seçerek işleminize devam edebilirsiniz. SSK kurumuna bağlı olan vatandaşlar sorgu türüne 4A işveren ödemelerini seçmelidir. Sorgu tipi seçeneğine ise çalıştığı iş türü hangisine daha fazla uyuyor ise onu seçmelidir. Son olarak SSK sicil numarası ve güvenlik kodu sisteme girildikten sonra sorgulama işlemi tamamlanmış olur. BAĞ-KUR altında çalışan vatandaşlar ise sorgu türü seçeneğine 4B sigortalı ödemeleri sorgu tipi seçeneğine de bağ-kur geçmiş dönem seçmelidir. Sisteme T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu girildikten sonra sorgulama işlemi tamamlanmış olur. Genel sağlık sigortası borç sorgulama işlemi için sorgu türü seçeneğine diğer ödemeler sorgu tipi seçeneğine ise GSS prim seçeneği seçilmelidir. T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu girildikten sonra sorgulama işlemi tamamlanmış olur.
E-Devlet sistemi üzerinden SGK borç sorgulama işlemi için ilk olarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Sağ tarafta bulunan sisteme giriş linki tıklandıktan sonra T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi sisteme girerek E-devlet sistemine giriş yapmış olursunuz. E-Devlet şifreniz yok ise istediğiniz PTT şubesine üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu bit nüfus kâğıdı ile E-Devlet şifrenizi 2 TL karşılığında alabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler altında Sosyal Güvenlik Kurumunu bulmalısınız. SGK borç sorgulama işlemini bağlı olduğunuz kuruma göre yapabilirsiniz. SSK kurumuna bağlı olan vatandaşlar 4A hizmetleri, BAĞ-KUR’a bağlı olan vatandaşlar 4B hizmetleri, emekli sandığına bağlı olan vatandaşlar da 4C hizmetleri altından SGK borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirler.

GSS PRİM BORCU AFFI İÇİN SON 3 GÜN

5.5 milyon kişiyi ilgilendiren GSS prim borcu affı için geri sayım başladı. Bu ayın sonuna kadar başvuru yapanların 2012'den bugüne kadar olan GSS borçları affedilecek.

Ordu Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Yaşar Günay, gelir testinin son müracaat tarihinin 31 Mart 2015 olduğunu belirterek vatandaşlara uyarıda bulundu.
Genel Sağlık Sigortası kapsamında borçlu vatandaşların borçlarını yapılandırması için verilen süre azalıyor. 18 yaşını dolduran ve aktif olarak sigortalı olmayan her Türk vatandaşının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları(SYDV) aracılığı ile yaptırmaları gereken gelir testi için son gün 31 Mart Salı olarak belirlendi. Yapılacak gelir testi sonucunda borçlar azalacak veya silinecek. Bu süre zarfında gelir testi yaptırmayanların borçları ise en yüksek prim borcu üzerinden hesaplanacak.
"VATANDAŞLARIMIN GELİR TESTİNİ YAPTIRMALI"
Yükümlü tüm vatandaşların gelir testi yaptırması gerektiğini belirten Ordu Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Yaşar Günay, "Zorunlu genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişiler, 31 Mart 2015 tarihi mesai bitimine kadar, ikametgahlarının bulunduğu ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na bildirmeleri gerekmektedir. Bu süreçte uygulanacak yöntem ise ikametgahında bulunduğu hanede yaşayan kişi sayısı baz alınacaktır. Haneye giren toplam gelir, kişi başına bölünerek kişiye düşen miktar askeri ücretin 3'te 1'inden az ise vatandaş ücretsiz sağlık hizmeti alacak. Askeri ücret kadar gelir seviyesi olan kişi ise aylık 48 lira prim ödemek suretiyle her türlü sağlık hizmetini alabilecek. Askeri ücretin iki katı gelir elde ediyor ise 144 lira prim ödeme yükümlülüğü olacaktır. Eğer bu tutar askeri ücretin iki kat üzerinde ise 288 lira prim ödeyeceklerdir. Bu isteğe bağlı bir sigortalılık türü değildir, zorunluluktur bu yüzden yükümlü olan tüm vatandaşlarımız SYDV'ye giderek gelir testlerini yaptırsınlar" dedi.

"GELİR TESTİNDE YÜZDE 100 BAŞARI HEDEFLİYORUZ"
Ordu'da genel sağlık sigortasına tabi olan vatandaşlar hakkında bilgiler veren Günay, "Ordu'da 113 bin 600 genel sağlık sigortası yaptırmış vatandaşımız var. Gelir testi yaptırmayanların sayısını yüzde 50 azalttık ancak bu sayı yeterli değil. Biz gelir testi yaptıran sayısında yüzde 100 başarı elde etmek için, tebligat çekiyoruz bu konuda her türlü materyalleri kullanmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
SON GÜN 31 MART 2015 SALI
Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt, 11 Eylül 2014'ten önce Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) tescili yapıldığı halde gelir testi yapılmayan kişilerin, 31 Mart'a kadar gelir testini yaptırmaları halinde, borçlarının tescil tarihinden itibaren güncelleneceğini ve belirlenen gelir seviyesine göre primlerin tahakkuk ettirileceğini bildirdi.
Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6552 sayılı Torba Yasa'da yer alan GSS'ye ilişkin prim affı düzenlemelerinden yararlanma süresinin bitimine kısa bir zaman kaldığı ve borcu olanların prim affını kaçırmamaları gerektiği uyarısında bulundu.
Sağlık hizmetlerinden herkesin eşit şekilde yararlanması amacıyla "Sosyal Güvenlik Reformu"nda GSS'nin zorunlu olarak getirildiğini belirten Kurt, uygulamanın 1 Ocak 2012'den itibaren hayata geçirildiğini anımsattı.
Kurt, "11 Eylül 2014 tarihinden önce GSS tescili yapıldığı halde gelir testi yapılmayan kişiler, 31 Mart'a kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurup, gelir testini yaptırmaları halinde borçları tescil tarihinden itibaren güncellenecek.
Belirlenen gelir seviyesine göre primler de tahakkuk ettirilecek" dedi.
- "GSS borçları, taksitle de ödenecek"
Yapılandırma için başvuranların borçlarının geriye dönük düzenlenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kurt, "Gelir testi yaptırıp, kişi başına 400,5 liradan az geliri olanlar, herhangi bir prim ödemeyecek ve geriye dönük 2012'den bugüne GSS prim borçları da affedilmiş olacak" diye konuştu.
Kurt, gelir testi sonucuna göre GSS priminin de ödeneceğine değinerek, şunları söyledi:
"400,5-1201,5 lira arasında geliri olanlar 48,6 lira aylık, 1201,5-2403 lira arası geliri olanlar 144,18 lira aylık, 2403 liradan fazla geliri olanlar ise 288,36 lira GSS primi ödeyecek.
GSS'li kişinin yaptıracağı gelir testinin sonuçlanmasıyla sigortalı adına 1 Ocak 2012'den itibaren tahakkuk edecek GSS borçları, kişinin talebi doğrultusunda peşin ödemenin yanı sıra 6, 9, 12 ve 18 taksitle ödeme imkanı da olacak."
- "Daha önce prim ödeyenler, aftan faydalanamayacak"
Yapılandırmaya başvuranlar arasından peşin ödeme yolunu seçenlerin borçlarını ödemesi gereken son tarihin 1 Haziran olduğunu bildiren Kurt, taksitli ödeme seçeneğinde bulunanların ise ilk taksit ödemesinin 1 Haziran'da olacağını, ödemelerin ikişer ay aralıklarla gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.

Kurt, GSS prim alacakları yönünden, gelir testi sonucu oluşan birikmiş borçların yapılandırması için en geç 30 Nisan'a kadar başvuruda bulunulması gerektiğini de bildirdi.
GSS tescili yapıldığı halde gelir testi yapılmayan kişilerin, 31 Mart'a kadar başvurmaları gerektiğine dikkati çeken Kurt, şunları kaydetti:
"Gelir testini yaptırmaları halinde, gelir testinin sonucuna göre, GSS borçları güncellenecek ve belirlenen gelir seviyesine göre primler tahakkuk ettirilecek. Eğer kişiler, daha önce prim ödediyse af kapsamından faydalanması mümkün olmayacak. Ancak, kişinin geliri şu an için önceki dönemlere göre daha yüksekse, geriye dönük olarak yapılacak gelir testi sonucun da borçları yükselebilecek. Ancak konunun detaylarının vatandaşlarımızca tam olarak anlaşılamaması nedeniyle birçok vatandaşımız gelir testine girmemiş ve bu nedenle de GSS primi üst sınır olan iki asgari ücretten hesaplanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...