Tgrt Haber
07 Kasım 2016 10:06

Dolar euro ne kadar? Dolar yeniden yükselişe geçti | 7 Kasım 2016

Geçtiğimiz hafta yoğun siyasi gündem nedeniyle artan dolar ve euro güne sakin başladı. Türk lirası karşısında rekor üstüne rekor kıran dolar haftanın ilk gününe sakin başladı ancak öğleden sonra yükselişe geçti. Dolar/TL 3.16`dan işlem görüyor. İşte piyasalarda son durum.

Dolar euro ne kadar? Dolar yeniden yükselişe geçti | 7 Kasım 2016
dolar, euro, borsa, ekonomi haberleri, BIST, dolar kuru, altın fiyatları

Dolar/TL, geçen hafta 3.1740 ile tüm zamanların rekorunu kırmasının ardından yeni haftaya düşüşle, 3.15'in altında başladı.
Geçen haftanın son işlem gününde, küresel piyasalarda gelişmekte olan  ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kaybı sürerken, dolar/TL de buna  bağlı olarak 3.1740 ile tüm zamanların zirvesini görmüştü. Dolar/TL, cuma günü akşam saatlerinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un  (S&P) Türkiye'nin kredi görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltmesiyle 3.15 sınırına kadar geriledi.
Bugüne düşüşle başlayan dolar/TL, öğleden sonra yükselişe geçti. Kur 3.16'dan işlem görüyor.

EURO ise 3.50'DEN İŞLEMDE

Analistler, bugün yurt içi ve dışında veri akışının zayıf olduğunu, küresel piyasaların yarın gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimine odaklandığını ve seçim sonucuna ilişkin beklentilerin yatırımcıların risk iştahı üzerinde ana belirleyici olarak öne çıktığını kaydetti.

Geçtiğimiz hafta yoğun gündem sonrası kıran dolar / TL 3.17'yi aşmıştı. Euro da tarihte ilk kez 3.5 lirayı geçmişti.

Dolar yeni haftanın ilk gününe 3.15 seviyesinden açılış yaptı. Euro/TL ise 3.48'den işlem görüyor.

DOLAR NE KADAR?

Geçen hafta artan 3.1735 TL ile tarihi zirvesini gören dolar, haftaya sert düşüşle başladı. Dolar sabah saatlerinde 3.15 TL seviyelerinin altına inerken euro 3.48 TL'den işlem gördü. Günün ortasına yaklaşırken dolar yeniden 3.15 TL sınırının üzerine çıktı.

Bankacılar S&P'nin "beklenmedik" not görünüm artışının da desteğiyle dolar/TL'nin iyimserlikle güne başladığını belirtirken kuru destekleyen bir diğer gelişmenin ise ABD piyasalarının bu hafta sonuçlanacak seçime ilişkin beklentilerle iyimser seyri gösterdiler.

Dolar euro ne kadar? Dolar yeniden yükselişe geçti | 7 Kasım 2016

BORSA HAFTAYA ALIMLARLA BAŞLADI

Geçen haftayı 74.267 puandan tamamlayan Borsa İstanbul, yeni haftaya yükselişle başladı. BIST 100 Endeksi günün ilk dakikalarında cuma günkü kapanışının yüzde 1.34 üzerine çıkarak 75.265 puana çıktı. Uzmanlar, piyasaların bu hafta ABD'deki başkanlık seçimlerinin yanında içerideki siyasi gelişmeleri yakından takip edeceğini söyledi.
 
BORSADA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu Habertürk'e yaptığı değerlendirmede, FBI’ın Clinton’u suçsuz bulması ile birlikte global borsalardaki yükselişe paralel olarak BIST endeksinde de hızlı bir açılış yaşandığını söyledi. "Son günlerde endekste yaşanan satışlarda global borsalardaki satış baskısının büyük etkisi vardı" diyen Turşucu şunları söyledi: "Bu nedenle endeks tepki yükselişini 76000-77000 aralığına kadar uzatabilir. Ancak bu seviyelerin ötesi ile ilgili olarak gerek içeride bilanço sezonunun tamamlanmış olması ile bilanço beklentilerinin sona ermiş olması, gerek Suriye sınırındaki ve iç siyasetteki gelişmelerin oluşturduğu tansiyon endeksteki yükselişleri sınırlayabilir. ABD seçimlerinin sonuçları da global piyasalar için önemli olacak."

DOLAR DÜŞER Mİ?

Dolar/TL'de Türk Lirası'nı kırılgan yapan şartların devam ettiğinin altını çizen Tuncay Turşucu, "Clinton’un başkan olma ihtimalinin yükselmesi ile birlikte ABD Doları global piyasalarda yeniden yükselişe geçmiş durumda. Bu durum içeride zaten kırılgan olan dolar kurunda yukarı seyirleri destekliyor. Ufukta dolarda global bir değer kaybı oluşturacak bir gelişme mevcut değil. İçeride de TL’de güçlenme sağlayacak bir gelişme ihtimali yüksek görünmüyor. Bu şartlar sürdüğü sürece dolarda yeni rekorlar oluşabilir. Teknik olarak 3.13 seviyesinin üzerine yükselişle birlikte 3.20-3.25 bölgesi hedef konumunda bulunuyor. Merkez Bankası'nın adımların gelmesi durumunda yeniden değerlendirmekte fayda var. Ancak resim yukarı yönlü" yorumunu yaptı.

İŞTE ALTIN FİYATLARI: ALTIN ÇAKILDI BU SEVİYEDEN ALINIR MI?    

ABD piyasalarındaki iyimserliğin yanı sıra kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin politika yapıcıların ekonomi politikalarına ilişkin önemli reformları yürürlüğe koyma yolunda adım atmaya devam edeceği ve bu çabaların risklere rağmen ekonomik istikrarı kuvvetlendirmeye destek olacağı değerlendirmesiyle Türkiye'nin not görünümünü negatiften durağana yükseltmesi de piyasaları destekledi.

FİYATLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Altının gram fiyatı, 130,3 liraya kadar geriledi. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 214 lira, Cumhuriyet altını ise 873 liradan satılıyor. Altının gram fiyatı, yarın gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimine ilişkin beklentilerin risk iştahını artırmasıyla 130,3 liraya kadar geriledi. Küresel piyasalarda, yarın gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimine ilişkin belirsizliklere bağlı olarak geçen hafta negatif bir seyir izlenirken, buna bağlı olarak güvenli liman arayışları altın fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu.

Yeni haftaya ABD'den gelen haberlerle iyimser başlayan piyasalarda, altının ons fiyatı yüzde 1'den fazla değer kaybederken, dolar/TL de 3,15'in altına geriledi. Buna bağlı olarak 130,3 liraya kadar inen gram altın, saat 10.00 itibarıyla 130,5 liradan işlem görüyor. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 214 lira, Cumhuriyet altını ise 873 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı, yüzde 2,2'lik kazançla geçen haftayı kapatmasının ardından yeni haftaya düşüşle başladı ve 1.288 dolara kadar geriledi.

AA Finans Analisti İslam Memiş, geçen hafta 1.307 dolara kadar çıkan altının ons fiyatının, bu seviyelerden gelen kar satışları ile düşüşe geçtiğini belirtti. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'un cuma akşamı sürpriz bir hamle ile Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükselttiğini hatırlatan Memiş, bu kararın yurt içi piyasalarda olumlu karşılandığını ifade etti.

Memiş, bu hafta ABD başkanlık seçimi sonrasında iyimserliğin hakim olabileceğini belirterek, "Altının ons fiyatında 1.285 ve 1.295 dolar bandını takip edeceğiz. Altının gram fiyatı ise ons fiyatının 1.307 dolar seviyesine kadar yükselmesinden olumlu destek bularak 132,50 lira seviyesini test etti. Bu hafta gram fiyatında 128 lira seviyesini takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"BORSA İSTANBUL RALLİYİ FİYATLIYOR"

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, ABD'de Demokrat Başkan Adayı Clinton’ın e-posta soruşturmasında, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) yeni bir suçlamada bulunmayacağı haber akışıyla küresel hisse senedi piyasalarında alıcılı bir seyrin hakim olduğunu söyledi. Gelişmekte olan ülke (GOÜ) piyasalarında yükselişlerin görüldüğünü ifade eden Ökte, "BIST100 endeksi de bugün, küresel hisse senedi piyasalarındaki ralliyi fiyatlıyor.TL bazında 75.500 puan seviyesi kısa vade direnç. Özellikle GOÜ’nün yüzde 10,8 pozitif getiride olduğu bir yılda BIST’in negatif getiride olması, fon yöneticilerinin uzun BIST pozisyonlarını hedge etme iştahını artırabilir" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...