Tgrt Haber
10 Mart 2022 12:11 - Güncelleme : 10 Mart 2022 14:53

Petrol düşüyor, altın ve dolar fiyatları ne olur? İslam Memiş yorumladı...

Rusya-Ukrayna savaşı piyasaları altüst etti. ABD ile İngiltere’nin Rus petrolüne ambargo koymasıyla petrol fiyatları fırladı ancak dün itibari ile 28 dolar geriledi ons altın fiyatları düştü. Antalya'daki zirve de bu düşüşü destekledi. Peki bu gelişmeler altın ve doları nasıl etkileyecek? Altın daha da düşecek mi? Ekonomist İslam Memiş yatırımcıya önerilerde bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya işgali devam ederken diğer yandan ateşkes görüşmeleri de sürüyor. Ayrıca ABD ve İngiltere’nin Rusya’dan petrol almama kararının ardından fırlayan petrol fiyatları ve ons altın düşüşe geçti. Bu durum küresel piyasaları olumlu etkiledi. Türkiye’nin girişimleri ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın Antalya'daki görüşmesi piyasaların ateşini düşürdü. Para ve altın piyasaları uzmanı İslam Memiş, piyasaların nasıl hareket edeceğini TGRT Haber'de yorumladı.  

PETROL FİYATLARININ DÜŞME NEDENİ!

İslam Memiş, dünden itibaren petrol fiyatlarında meydana gelen düşüşün nedenlerini şöyle açıkladı:

“Irak ve Birleşik Arap Emirliklerinde petrol üretimin artışına ilişkin açıklamaları 28 dolarlık bir düşüşe neden oldu ve küresel piyasaları etkiledi. Bu iyimser havanın devam edip itmeyeceğini bugünkü Antalya’daki görüşme belirleyecek.”

AGRASİF ÇIKIŞLAR DÜZELECEK

Bugün hem Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararını hem de ABD’nin enflasyon rakamlarını açıklayacağını belirten Memiş, “Küresel piyasaları dikkatli takip etmemiz gerekiyor. Dün biraz gerileme oldu, bugünü toplantı sonrasındaki açıklamalar bu durumu netleşecek. Emtia, petrol, altın, platin ve nikel gibi değerli metallerde agresif çıkışların bir düzeltmesi olacağını söylemiştim. Geçici bir ateşkesi gelse bile bu sürecin tamamen ortadan kalkacağını sanmıyorum. Kontrollü bir şekilde süreç devam edebilir. Piyasalardaki endişe ve gerginlik devam edecek gibi duruyor” dedi.

ABD’DE ENFLASYON RAKAMLARI KRİTİK

Yaşanan bu sürecin Merkez Bankalarının alacağı kararları değiştirmesine neden olacağına dikkat çeken Memiş, bunun küresel piyasalardaki değişimi körüklediğini ifade etti. Avrupa Merkez Bankasından faiz hamlesi beklemediğini belirten Memiş, ancak ABD’deki enflasyon rakamının artacağını belirtti. Petrol fiyatlarının yükselmesinin bütün dünya ülkelerindeki enflasyonu tetiklediğini kaydeden Memiş, bu yüzden önümüzdeki hafta Amerikan Merkez Bankasının faiz artışı sürecine gireceğinin altını çizdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...