Tgrt Haber
17 Aralık 2017 08:13

Ankara'dan ABD'ye 'hukukî misilleme' hazırlığı

Ankara, Gülen’in iadesi ve yalanlarla dolu Zarrab davasına “hukukî misilleme”ye hazırlanıyor. Zarrab davası Lahey ve BM’ye taşınacak. Gülen’le ilgili olarak ABD’de davalar açılacak.

Ankara'dan ABD'ye 'hukukî misilleme' hazırlığı
ankara,abd,misilleme

Cumhurbaşkanlığı, hükûmet ve AK Parti’nin hukukçu kurmayları, ABD’de devam eden Halkbank davası ve 15 Temmuz kanlı darbenin başaktörü Fetullah Gülen’in iade sürecine ilişkin yeni bir girişim başlatılması konusunda çalışma yapıyor. Edinilen bilgilere göre, Halkbank davası ile ilgili olarak, Türkiye’nin egemenlik haklarına saldırdığı, ayrıca İran ambargosu BM tarafından tanınan bir ambargo olmadığı için ABD hakkında BM ve Lahey Adalet Divanına başvurulacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, 30 Kasım’da bir grup AK Parti milletvekiliyle yaptığı toplantıda, Zarrab davasına ilişkin ‘Savunma değil, taarruza geçeceklerini’ söylemişti. AK Parti’nin hukukçu kurmaylarından Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, ABD’de devam eden Halkbank davasının uluslararası platformlara taşınması konusunda şöyle konuştu:

HALKBANK DAVASI LAHEY’E

ABD şu anda uluslararası hukuka aykırı davranıyor. Dünya devletlerini bağlayan kararları ancak BM alabilir. Bu konuda bir tek BM’nin tekeli vardır. Herhangi bir başka ülke vatandaşını bağlayan kararları, başka bir ülke alamaz. Ancak BM alır. Bir ülke, kendi sınırları içinde bir suç işlenmişse, onun kuralları kendi sınırları içinde geçerli olur. ABD şu anda bunu yapmıyor, bir anlamda BM’nin ‘Tekel’ yetkisini gasbediyor. Türkiye BM kararlarına aykırı davranmamıştır. ABD ‘Kural koydum diyor’ bu kurallar onu bağlar, Türkiye’yi değil. Türkiye’yi BM’nin koyduğu kurallar bağlar. Türkiye’nin egemenlik hakkına saldırı var. ABD; kendi kurallarını ancak kendi ülkesinde uygulayabilir. Başka ülkelere uygulayamaz. Bu nedenle, konu hem Lahey Adalet Divanına hem de BM’ye taşınabilir. Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanacak.

GÜLEN’LE İLGİLİ FORMÜLLER

Öte yandan, ABD’nin; bütün sabit delillere rağmen Gülen’i iade etmemesine yönelik farklı bir hukuki süreç işletilip işletilmeyeceği konusunda da çalışma yapıldığı kaydedildi. AK Parti kulislerinde, Amerikan yasalarına göre, yabancıların da ABD mahkemelerine başvurma hakkının bulunduğu, bu kapsamda darbeden zarar görenlerin, Gülen’le ilgili ABD mahkemelerine suç duyurusunda bulunabileceği, Gülen’i iade etmeyen ABD devletinin yine ABD mahkemelerine şikâyet edilebileceği yorumları yapılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...